latinica | english
Мejлинг листа
Ваш еМаил...
Код са слике
Пријави се

генериши нови код
HorSeparator

Насловна / Односи с јавношћу / Актуелности / Архива актуелности / Актуелности 2010 / ПРЕДСТАВЉЕНА МОНОГРАФИЈА О СРПСКОМ ВОЈНОМ ШКОЛСТВУ

ПРЕДСТАВЉЕНА МОНОГРАФИЈА О СРПСКОМ ВОЈНОМ ШКОЛСТВУ

У Медија центру „Одбрана“ представљена је монографија „Српско војно школство“, посвећена 160-ој годишњици од оснивања прве војне школе у Кнежевини Србији – Гвардијске школе. О књизи су говорили начелник Војне академије бригадни генерал Младен Вуруна, историчар др Миле Бјелајац и Мирјана Зорић, професор историје на Војној академији и један од аутора монографије.
 
Промоцији су присуствовали државни секретари Министарства одбране, начелници управа Генералштаба Војске Србије, наставници и сарадници Војне академије и бројне личности из верског, културног и јавног живота престонице.

- У монографији је, на око 300 страна, представљен историјат школовања бројних генерација официра и подофицира српске војске, од његових зачетака у Гвардијској 1830. године и Артилеријској школи 1850. године, преко ратних и међуратних периода између 1919. и 1941. године и послератног образовања војних лица у социјалистичкој Југославији, све до деведесетих година прошлог века и савременог доба, рекла је професор Мирјана Зорић, која је, заједно са мајором Слободаном Ђукићем, приредила књигу објављену у издању Медија центра „Одбрана“.

Представљајући Војну академију као веома цењену акредитовану војну високошколску установу, аутори у неколико тематски заокружених поглавља обрађују низ занимљивих тема. О једној од веома интересантних личности, које су, може се рећи, задужиле генерације официра школованих у Војној академији Краљевине Србије, говорио је др Миле Бјелајац, подсећајући на генералштабног официра Новака Бранковића и његов утицај на реформу српског војног школства са краја 19. и почетка 20. века.

- Утицај генералштабног официра Новака Бранковића међу вишим официрима може се поредити с оним који је остваривао Драгутин Димитријевић Апис међу нижим. Он је био толико уважаван међу својим колегама да се већ помињала и „Новакова школа“, као јединствени облик образовања официра међу којима су на посебној цени били самосталност у одлучивању, самоиницијатива и висок ниво стручности.

О монографији, чијим се објављивањем, заправо, завршава готово једногодишње обележавање вредног јубилеја војног школства говорио је и начелник Војне академије бригадни генерал Младен Вуруна који је пажњу присутних усмерио на бројне веома вредне фотографије, објављене у књизи.

- Неке од тих фотографија тек сада су угледале светло дана. Њиховим објављивањем желели смо да упознамо јавност са изразито богатим животом оних који се опредељују за војни позив. Тај веома занимљив и свеобухватан живот започиње се на Војној академији, за неке од будућих официра још и раније, на Војној гимназији. Ту, у Војној академији војни позив добија сву пуноћу, сав сјај. О томе сведочи више од 250 фотографија објављених у монографији, на којима се могу видети генерације професора и наставника са својим студентима, кадетима, наследницима...

Реформа Војске и њено прилагођавање савременим околностима омогућили су стварање аутономног, модерног, рационалног и надасве ефикасног система војног образовања који ће, у деценијама пред нама, омогућити да се промовише један нови, интероперабилан, врхунски стручан и професионални војни кадар, способан да одговори како потребама и захтевима струке, тако и изазовима времена и поднебља у коме живимо. Монографија „Српско војно школство“ сведочи да је тако, заправо, одувек било. Официрски кадар српске војске увек је био ослонац и заштитник националне идеје, предводник у стварању модерн е државе и зачетник незаустављивих процеса европеизације у овом делу Балкана, истакли су приређивачи монографије.

HorSeparator
ВОЈНА АКАДЕМИЈА
Генерала Павла Јуришића Штурма 33, 11040 Београд
Тел: 011/3603-065; Факс: 011/3005-190
Е-пошта: kancelarija@va.mod.gov.rs
Насловна Пошаљи пријатељу Мапа сајта Штампај Насловна Насловна