latinica | english
Мejлинг листа
Ваш еМаил...
Код са слике
Пријави се

генериши нови код
HorSeparator

Насловна / Односи с јавношћу / Актуелности / Архива актуелности / Актуелности 2010 / ОБИЛАЗАК ЛАБОРАТОРИЈА У ДЕКАНАТУ ВОЈНЕ АКАДЕМИЈЕ

ОБИЛАЗАК ЛАБОРАТОРИЈА У ДЕКАНАТУ ВОЈНЕ АКАДЕМИЈЕ

Начелник Војне академије бригадни генерал Младен Вуруна са члановима колегијума и начелницима катедри обишао је лабораторије и кабинете деканата Војне академије. Том приликом обишао је Катедру војноелектронског инжењерства, Катедру војномашинског инжењерства и Катедру за стране језике. Најодговорнијим старешинама Војне академије презентоване су нове лабораторије и нова средстава која ће употпунити материјалну базу наставе, а користиће се у процесу наставе на свим нивоима школовања.

Приликом посете Катедри за војноелектронско инжењерство, начелник катедре пуковник Горан Дикић представио је катедру и презентовао гостима две осавремењене лабораторије. Током ове године завршено је пресељење дела средстава катедре која су се користила у настави у касарни Жарково и на тај начин формиране су Лабораторија за ваздухопловну навигацију и Лабораторија за оптоелектронику.

Обједињавање лабораторија на локацији Војне академије омогућиће квалитетнију реализацију наставе и научно истраживачког рада, као и рационалније коришћење наставних капацитета – рекао је пуковник Дикић. Овако опремљене лабораторије биће доступне свим катедрама у циљу подизања квалитета наставе и у складу са њиховим потребама.

Представљајући катедру војномашинског инжењерства, начелник катедре пуковник Слободан Илић истакао је основне активности у катедри током 2010. године. Посебно је нагласио да су током ове године уложена средства за куповину нове опреме и формирање нове лабораторије за машинске системе и логистичко инжењерство. Након уводног излагања присутнима су презентовани дигитални двоканални осцилоскоп и анализатор издувних гасова, опрема за дијагностику моторних возила. Демонстрација је изведена на моделу расходованог возила «ОПЕЛ АСКОНА» које су поправили и опремили наставници, сарадници и инструктори Катедре.

Катедра војномашинског инжењерства представила је и нову Лабораторију за машинске системе и логистичко инжењерство, где је приказан рад опреме за испитивање машинских система: давачи за контактно и бесконтактно мерење температуре, давачи за мерење услова околине, опрема за постављање тензометријских давача и рачунарска опрема коју сачињавају две радне станице за развој и едукацију на CAD моделима машинских и других система.

Обезбеђење просторних услова за смештај материјалне базе за наставни и научноистраживачки рад један је од кључних предуслова за унапређење квалитета наставне и научноистраживачке делатности – истакао је мајор Славко Муждека.

На крају обиласка капацитета Деканата, начелник Војне академије и сарадници обишли су Катедру за стране језике, где је начелник Катедре пуковник Драгић Марић приказао гостима нове просторне капацитете у које су смештени кабинети за учење грчког, немачког, енглеског и француског језика. На овај начин проширен је радни простор за учење и усавршавање страних језика што ће се вишеструко вратити Војној академији кроз квалитетнију наставу кадета и старешина.

HorSeparator
ВОЈНА АКАДЕМИЈА
Генерала Павла Јуришића Штурма 33, 11040 Београд
Тел: 011/3603-065; Факс: 011/3005-190
Е-пошта: kancelarija@va.mod.gov.rs
Насловна Пошаљи пријатељу Мапа сајта Штампај Насловна Насловна