latinica | english
HorSeparator

Насловна / Односи с јавношћу / Актуелности / Архива актуелности / Актуелности 2011 / МИНИСТАР ОДБРАНЕ УРУЧИО ПРВЕ СПОМЕН МЕДАЉЕ

Актуелности 2011
14. 02. 2011.   18:52:44

МИНИСТАР ОДБРАНЕ УРУЧИО ПРВЕ СПОМЕН МЕДАЉЕ

Министар одбране Драган Шутановац отворио је данас изложбу "Одликовања Кнежевине и Краљевине Србије" у Галерији Матице српске у Новом Саду. Поставку, којом су јавности представљена одликовања, медаље и споменице изузетне државне важности, приредили су Војни музеј и Галерија Матице српске, а поводом обележавања Дана државности – 15. фебруара. Том приликом, министар Шутановац одликовао је, први пут, војним спомен-медаљама тридесет припадника Министарства одбране и Војске Србије.

Међу одликованим припадницима Министарства одбране и Војске Србије били су припадници Војне академије. Министар одбране Драган Шутановац
уручио је спомен медаљу за рањавање у борбеним дејствима мајору Винку Жнидаршичу, а за допринос систему одбране одликовани су кадети Ненад Кањевац, Владимир Петровић, Радован Жунић, Горан Павловић, кадеткиње Ања Крнета, Ана Тадић, Сандра Радовановић и кадет Војномедицинске академије Илија Ранчић.
Свечаности су присуствовали председник Владе Аутономне покрајине Војводине др Бојан Пајтић, градоначелник Новог Сада Игор Павличић, начелник Генералштаба генерал-потпуковник Милоје Милетић, представници Министарства одбране и Војске Србије и многобројне личности из јавног и културног живота.

„Током своје дуге историје, Србија је пролазила кроз различите периоде, мењала се јачала, богатила у области културе, уметности, просвете и науке. Истовремено, промене су се дешавале и у њеним оружаним снагама па данас с поносом можемо рећи да је Војска Србије истински наследник српских устаника вожда Карађора и Кнеза Милоша великог, али и ратника и бораца оба балканска и светска рата“, истакао је министар Шутановац отварајући изложбу и подсетио на историјске догађаје који се везују за 15. фебруар.

„ Изузетно сам почаствован, да, поред ових одличја, уручим прве војне спомен- медаље успостављене скоро седам деценија након последњих српских одликовања и медаља“ истакао је министар Шутановац поручујући одликованима да су они одабрани представници оружаних снага и да су тим чином постали пример за углед осталим колегама, али и грађанима Србије.

У част Дана државности и Дана Војске Србије, након отварања изложбе, Репрезентативни оркестар Гарде одржао је променадни концерт дуж најпознатијих улица новосадског шеталишта, Дунавском и Змај Јовином.
У дефилеу новосадским улицама учествовали су и припадници почасне јединице Гарде под командом капетана Мирка Митрића који су на Тргу Слободе, праћени аплаузима посматрача, извели егзерцир у месту и покрету, односно стројеве радње ешелона почасне јединице са оружјем.Архива вести   2011 2010 2009  2008
Претраживање Актуелности 2011
по датуму  /  по називу
ВОЈНА АКАДЕМИЈА
Генерала Павла Јуришића Штурма 33, 11040 Београд
Тел: 011/3603-247, 011/3603-331; Факс: 011/3005-190
Е-пошта: office@va.mod.gov.rs
Насловна Пошаљи пријатељу Мапа сајта Штампај Насловна Насловна