ћирилица | english
HorSeparator

Naslovna / Odnosi s javnošću / Aktuelnosti / Arhiva aktuelnosti / Aktuelnosti 2011 / MINISTAR ODBRANE URUČIO PRVE SPOMEN MEDALjE

Aktuelnosti 2011
14. 02. 2011.   18:52:45

MINISTAR ODBRANE URUČIO PRVE SPOMEN MEDALjE

Ministar odbrane Dragan Šutanovac otvorio je danas izložbu "Odlikovanja Kneževine i Kraljevine Srbije" u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu. Postavku, kojom su javnosti predstavljena odlikovanja, medalje i spomenice izuzetne državne važnosti, priredili su Vojni muzej i Galerija Matice srpske, a povodom obeležavanja Dana državnosti – 15. februara. Tom prilikom, ministar Šutanovac odlikovao je, prvi put, vojnim spomen-medaljama trideset pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Među odlikovanim pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije bili su pripadnici Vojne akademije. Ministar odbrane Dragan Šutanovac
uručio je spomen medalju za ranjavanje u borbenim dejstvima majoru Vinku Žnidaršiču, a za doprinos sistemu odbrane odlikovani su kadeti Nenad Kanjevac, Vladimir Petrović, Radovan Žunić, Goran Pavlović, kadetkinje Anja Krneta, Ana Tadić, Sandra Radovanović i kadet Vojnomedicinske akademije Ilija Rančić.
Svečanosti su prisustvovali predsednik Vlade Autonomne pokrajine Vojvodine dr Bojan Pajtić, gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić, načelnik Generalštaba general-potpukovnik Miloje Miletić, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i mnogobrojne ličnosti iz javnog i kulturnog života.

„Tokom svoje duge istorije, Srbija je prolazila kroz različite periode, menjala se jačala, bogatila u oblasti kulture, umetnosti, prosvete i nauke. Istovremeno, promene su se dešavale i u njenim oružanim snagama pa danas s ponosom možemo reći da je Vojska Srbije istinski naslednik srpskih ustanika vožda Karađora i Kneza Miloša velikog, ali i ratnika i boraca oba balkanska i svetska rata“, istakao je ministar Šutanovac otvarajući izložbu i podsetio na istorijske događaje koji se vezuju za 15. februar.

„ Izuzetno sam počastvovan, da, pored ovih odličja, uručim prve vojne spomen- medalje uspostavljene skoro sedam decenija nakon poslednjih srpskih odlikovanja i medalja“ istakao je ministar Šutanovac poručujući odlikovanima da su oni odabrani predstavnici oružanih snaga i da su tim činom postali primer za ugled ostalim kolegama, ali i građanima Srbije.

U čast Dana državnosti i Dana Vojske Srbije, nakon otvaranja izložbe, Reprezentativni orkestar Garde održao je promenadni koncert duž najpoznatijih ulica novosadskog šetališta, Dunavskom i Zmaj Jovinom.
U defileu novosadskim ulicama učestvovali su i pripadnici počasne jedinice Garde pod komandom kapetana Mirka Mitrića koji su na Trgu Slobode, praćeni aplauzima posmatrača, izveli egzercir u mestu i pokretu, odnosno strojeve radnje ešelona počasne jedinice sa oružjem.Arhiva vesti   2011 2010 2009 2008
Center Separator
Center Separator
INFORMACIJA O KORIŠĆENjU PLATFORME ZA UČENjE NA DALjINU
Pretraživanje Aktuelnosti 2011
po datumu  /  po nazivu
VOJNA AKADEMIJA
Generala Pavla Jurišića Šturma 33, 11040 Beograd
Tel: 011/3603-065; Faks: 011/3005-190
E-pošta: kancelarija@va.mod.gov.rs
Naslovna Pošalji prijatelju Mapa sajta Štampaj Naslovna Naslovna