ОБУКА КАДЕТА 134. КЛАСЕ У ЗИМСКИМ УСЛОВИМА

Кадети 134. класе Војне академије у склопу Плана војног оспособљавања налазе се на реализацији обуке у зимским условима (Камп број 3) на 51. скијашком полигону на Копаонику.

Током реализације кампа број 3 кадети се оспособљавају за правилну и безбедну примену алпске и нордијске технике скијања, за израду објеката за ватрено дејство и објеката за заштиту људства од хладноће и за правилну примену патролног трчања на скијама без гађања.

Обука у зимским условима реализује се кроз обуку у скијању, тактичку обуку и топографију која траје 92 наставна часа а изводе је инструктори и професори са Војне академије. У периоду од 31. јануара до 13. фебруара 99 кадета 134. класе успешно је завршило обуку у зимским условима са просечном оценом 8,19.

Помоћник команданта за обуку у привременој команди, пуковник Митја Гргић  рекао је да су инструктори задовољни радом и залагањем кадета у реализацији садржаја Кампа број 3. Посебно је истакао да су кадети у релативно кратком временском периоду научили да скијају и да се спуштају по свим заснеженим падинама без обзира на стрмину и тежину стазе.

Захваљујући Карвинг типу скија време за обуку је смањено, а тиме је и квалитет обуке подигнут на виши ниво, што је видљиво у резултатима прве групе 134. класе,  где је око 75 кадета почетника оспособљено и увежбано за кретање по заснеженим стазама - рекао је пуковник Гргић.

Своје задовољство квалитетом и садржајима обуке, посебно обуке из скијања, нису крили ни сами кадети и кадеткиње.

- На почетку реализације обуке било је тешко, али властитим залагањем и радом уз помоћ професора физичке културе успели смо да савладамо почетне потешкоће и да научимо да се безбедно спустимо низ снежне стазе Копаоника - рекла је видно задовољна кадеткиња Александра Роглић.

- Одлично нам је на обуци, имамо добре инструкторе и посебно ми је драго да могу да унапређујем технику скијања и стичем нова знања у обуци у зимским условима - истакао је кадет Видаковић Александар, који се са Александром спремао за практичну наставу из топографије.

Оствареним резултатима задовољан је био и  командант 134. класе потпуковник Владимир Ђорђевић, који је истакао озбиљност кадета и кадеткиња и њихових командира у реализацији свих постављених задатака. Сви планирани садржаји Кампа број 3 у потпуности су реализовани, а постигнути резултати показују да су кадети и кадеткиње успешно савладали обуку у зимским условима - рекао је на крају потпуковник Владимир Ђорђевић.

На крају да би све било онако како и треба побринули су се припадници одељења логистике на челу са мајором Здравком Дураковићем, који свакодневно брину о  исхрани и здрављу свих учесника обуке у зимским условима.

Обука у зимским условима и реализација садржаја кампа број 3 је веома популарна код кадета јер поред обучавања и увежбавања за поступке у борби у зимским условима, кадети имају прилику да се уз квалитетан рад инструктора и професора са Војне академије, оспособљавају за  безбедну и правилну примену алпске и нордијске технике скијања.  


ВОЈНА АКАДЕМИЈА - Павла Јуришића Штурма 33, 11000 Београд
Тел: 011/3603-065; Факс: 011/3005-190; Е-пошта: kancelarija@va.mod.gov.rs
copyright © Војна академија Београд / сва права задржана
дозволу за употребу материјала објављених на сајту тражите преко е-адресе: kancelarija@va.mod.gov.rs