ћирилица | english
Mailing lista
Vaš e-mailВаш еМаил...
Kod sa slike
Prijavi se

generiši novi kod
HorSeparator

Naslovna / Odnosi s javnošću / Aktuelnosti / Arhiva aktuelnosti / Aktuelnosti 2011 / OBUKA KADETA 134. KLASE U ZIMSKIM USLOVIMA

OBUKA KADETA 134. KLASE U ZIMSKIM USLOVIMA

Kadeti 134. klase Vojne akademije u sklopu Plana vojnog osposobljavanja nalaze se na realizaciji obuke u zimskim uslovima (Kamp broj 3) na 51. skijaškom poligonu na Kopaoniku.

Tokom realizacije kampa broj 3 kadeti se osposobljavaju za pravilnu i bezbednu primenu alpske i nordijske tehnike skijanja, za izradu objekata za vatreno dejstvo i objekata za zaštitu ljudstva od hladnoće i za pravilnu primenu patrolnog trčanja na skijama bez gađanja.

Obuka u zimskim uslovima realizuje se kroz obuku u skijanju, taktičku obuku i topografiju koja traje 92 nastavna časa a izvode je instruktori i profesori sa Vojne akademije. U periodu od 31. januara do 13. februara 99 kadeta 134. klase uspešno je završilo obuku u zimskim uslovima sa prosečnom ocenom 8,19.

Pomoćnik komandanta za obuku u privremenoj komandi, pukovnik Mitja Grgić  rekao je da su instruktori zadovoljni radom i zalaganjem kadeta u realizaciji sadržaja Kampa broj 3. Posebno je istakao da su kadeti u relativno kratkom vremenskom periodu naučili da skijaju i da se spuštaju po svim zasneženim padinama bez obzira na strminu i težinu staze.

Zahvaljujući Karving tipu skija vreme za obuku je smanjeno, a time je i kvalitet obuke podignut na viši nivo, što je vidljivo u rezultatima prve grupe 134. klase,  gde je oko 75 kadeta početnika osposobljeno i uvežbano za kretanje po zasneženim stazama - rekao je pukovnik Grgić.

Svoje zadovoljstvo kvalitetom i sadržajima obuke, posebno obuke iz skijanja, nisu krili ni sami kadeti i kadetkinje.

- Na početku realizacije obuke bilo je teško, ali vlastitim zalaganjem i radom uz pomoć profesora fizičke kulture uspeli smo da savladamo početne poteškoće i da naučimo da se bezbedno spustimo niz snežne staze Kopaonika - rekla je vidno zadovoljna kadetkinja Aleksandra Roglić.

- Odlično nam je na obuci, imamo dobre instruktore i posebno mi je drago da mogu da unapređujem tehniku skijanja i stičem nova znanja u obuci u zimskim uslovima - istakao je kadet Vidaković Aleksandar, koji se sa Aleksandrom spremao za praktičnu nastavu iz topografije.

Ostvarenim rezultatima zadovoljan je bio i  komandant 134. klase potpukovnik Vladimir Đorđević, koji je istakao ozbiljnost kadeta i kadetkinja i njihovih komandira u realizaciji svih postavljenih zadataka. Svi planirani sadržaji Kampa broj 3 u potpunosti su realizovani, a postignuti rezultati pokazuju da su kadeti i kadetkinje uspešno savladali obuku u zimskim uslovima - rekao je na kraju potpukovnik Vladimir Đorđević.

Na kraju da bi sve bilo onako kako i treba pobrinuli su se pripadnici odeljenja logistike na čelu sa majorom Zdravkom Durakovićem, koji svakodnevno brinu o  ishrani i zdravlju svih učesnika obuke u zimskim uslovima.

Obuka u zimskim uslovima i realizacija sadržaja kampa broj 3 je veoma popularna kod kadeta jer pored obučavanja i uvežbavanja za postupke u borbi u zimskim uslovima, kadeti imaju priliku da se uz kvalitetan rad instruktora i profesora sa Vojne akademije, osposobljavaju za  bezbednu i pravilnu primenu alpske i nordijske tehnike skijanja.  


HorSeparator
INFORMACIJA O KORIŠĆENjU PLATFORME ZA UČENjE NA DALjINU
Pretraživanje
po datumu  /  po nazivu
VOJNA AKADEMIJA
Generala Pavla Jurišića Šturma 33, 11040 Beograd
Tel: 011/3603-065; Faks: 011/3005-190
E-pošta: kancelarija@va.mod.gov.rs
Naslovna Pošalji prijatelju Mapa sajta Štampaj Naslovna Naslovna