latinica | english
HorSeparator

Насловна / Односи с јавношћу / Актуелности / Архива актуелности / Актуелности 2011 / ПРОСЛАВА 18. МАРТА ДАНА ВОЈНЕ АКАДЕМИЈЕ

Актуелности 2011
18. 03. 2011.   17:35:22

ПРОСЛАВА 18. МАРТА ДАНА ВОЈНЕ АКАДЕМИЈЕ

Дан Војне академије – 18. март обележен је данас низом пригодних манифестација. Свечаној академији поводом празника присуствовали су министар одбране Драган Шутановац, начелник Генералштаба генерал Милоје Милетић, представници Министарства одбране и Војске Србије и културног и јавног живота Србије.

Честитајући Дан Војне академије, министар Шутановац је истакао да добијене акредитације за образовни и научно истраживачки рад сведоче о високом образовном потенцијалу Војне академије и Војске Србије у целини. 

- Формирањем Војног универзитета, на којем Војна академија учествује са два студијска програма, добили смо ослонац за развој савременог система војног образовања који са својом тростепеном структуром значајно доприноси остваривању функције безбедности, одбране, али и друштвеног и привредног развоја Србије. Наредни корак у развоју војног школства је акредитација специјалистичких академских студија за потребе одбрамбене индустрије и курса Високих студија безбедности и одбране који ће похађати кандидати за највише државне и војне функције. Зато морамо имати способност имплементације стандарда које је Европска унија поставила пројектима зоне високог образовања и научно истраживачког рада на тлу Европе, истакао је министар Шутановац и додао да је реформа система одбране, коју Србија спроводи четири године, према свим показатељима једна од најуспешнијих у било којој области у нашој држави.

-Усвојили смо све нормативне и законске документе у оквиру система и у парламенту Србије, чиме смо заокружили и нормативни и организациони оквир. Успоставили смо демократску и цивилну контролу Војске и извршили њену комплетну професионализацију, чиме смо се сврстали у ред земаља које имају ефикасну, модерну војску и задали домаћи задатак оним земљама које такву војску желе. Унапредили смо међународну војну сарадњу, тако да данас нашу војску сматрају војском мира у свету, Европи и региону, нагласио је министар Шутановац.

Министар Шутановац је рекао да је у протеклом периоду повећана и могућност запошљавања у фабрикама наменске индустрије и систему одбране.

- Уговори које смо у међувремену потписали донели су изузетно велика средства наменској индустрији. Чак су омогућили неким градовима да преживе кризу у којој смо се нашли. Свакако, то није довољно. Европска унија један је од најважнијих циљева наше земље, тако да је сарадња са тим земљама један од наших приоритета. Наша мултилатерална и билатерална војна сарадња, као и сарадња са земљама у региону, доприноси да данас нема ни једне земље у свету која не сарађује с нама, истакао је Шутановац и рекао да наша војска већ учествује у мултинационалним мировним операцијама под патронатом Уједињених нација, а ускоро ће, истакао је он, први пут у нашој историји учествовати и у мисији под окриљем Европске уније. Он је додао да унапређење система кадровања и планирања људских ресурса и коришћење међународних цивилних и специфичних војних стандарда у материјалним ресурсима имају изузетну важност и практично немају алтернативе када је у питању извоз.

- Набавка савременог и модернизација перспективног наоружања представља, такође, један од приоритета у наредном периоду, за чије остварење је потребно обезбедити и одговарајућа финансијска средства. Очекује нас завршетак конверзије аеродорома Морава, наставак изградње складишта за смештај убојних средстава, а оно што је најтеже решити јесте стамбено питање. Током протекле четири године доделили смо око 3100 станова, а очекујем да ова година буде рекордна и да решимо више хиљада стамбених питања. Све то чинимо ради остваривања циља да будемо поуздани чувари националних интереса и одговорни, пожељни и јасни партнери у очувању мира у стабилном систему међународне безбедности, закључио је министар одбране Драган Шутановац.

На свечаној академији, начелник Војне академије бригадни генерал др Младен Вуруна уручио је прву Плакету Војне академије министру одбране Драгану Шутановцу.

Поздрављајући присутне на свечаној академији, начелник Војне академије бригадни генерал др Младен Вуруна је истакао да је на Војној академији у прошлој години школовано око 3500 ученика, кадета, официра и подофицира. Повећан је број студијских програма, а уведени и нови програми усавршавања и заједнички програми са другим факултетима.

Војна академија располаже са 15 акредитованих студијских програма, четири програма стручног усавршавања и 69 различитих курсева – нагласио је генерл Вуруна додајући да је Војна академија и научноистраживачка установа чији су истраживачи ангажовани у пет програма које финансира Министарство за науку и технолошки развој, а на којим сарађују са 19 факултета и института.

Војна академија се може похвалити успехом кадета и на домаћим и међународним спортским такмичењима. Добра је сарадња и са бројним сличним институцијама у свету, а резултат је отварање Центра за симулације и Лабораторије за учење на даљину и покретање заједничких студијских програма за потребе домаће одбрамбене индустрије.

Протеклу годину обележиле су бројне међународне посете, па су 60 ученика, 37 слушалаца на генералштабном усавршавању и 231 кадет путовали од Ношвешке до Египта и од Шпаније до Турске, рекао је генерал Вуруна.

Нови доктори наука на Војној академији су мајори Бобан Павловић и Радоје Банковић, потпуковници Саша Веселиновић и Ненко Бркљач, пуковник Златан Јеремић и војни службеници Марија Самарџић и Никола Глигоријевић.

Нови магистри наука су потпуковници Аца Ранђеловић, Милан Канкараш, Владан Тадић, Сава Станковић, Радоица Милуновић, Ненад Радовић и Драган Костадиновић.

Дипломе им је уручио државни секретар Игор Јовичић.

Најбоља катедра је катедра Војномашинског инжењерства, а најбољи наставник пуковник др Златан Јеремић, начелник Катедре стратегије. За најбољег наставника у Војној гимназији проглашен је Радомир Стојић. Најбољи научни радник је потпуковник др Миленко Андрић, са Катедре војних електронских система. У Школи националне одбране најуспешнији на генералштабном усавршавању је пуковник Славен Бошковић са просечном оценом 10,00, а на командноштабном усавршавању мајор Чедо Шарац (9,83). Најбољи кадет је Предраг Андрић са Ваздухопловно-
техничког смера (9,37), а најбоља кадеткиња је Бојана Ракић са смера Војно-електронско инжењерство (9,08). Најбољи гимназијалац је Стефан Петковић, са просечном оценом 4,97.

Захвалнице за успешну сарадњу у протеклој години додељене су Техничком ремонтном заводу Крагујевац, Техничком ремонтном заводу Чачак, Централној логистичкој бази, 250. ракетној бригади ПВО и Команди за обуку.

Најуспешнијим на Војној академији признања је уручио ректор Универзитета одбране генерал-мајор проф. др Миодраг Јевтић.

У културно-уметничком програму наступио је хор кадета и кадеткиња и музичке секције Војне академије.

У оквиру обележавања Дана Војне академије одржан је свечани дефиле кадета 1.кадетског пука, а ликовна група Војне академије презентовала је изложбу слика на тему „Историја српског народа од Косвског боја до краја ХХ века“.коју је отворио начелник војне академије бригадни генерал Младен Вуруна.


Архива вести   2011 2010 2009  2008
Претраживање Актуелности 2011
по датуму  /  по називу
ВОЈНА АКАДЕМИЈА
Генерала Павла Јуришића Штурма 33, 11040 Београд
Тел: 011/3603-247, 011/3603-331; Факс: 011/3005-190
Е-пошта: office@va.mod.gov.rs
Насловна Пошаљи пријатељу Мапа сајта Штампај Насловна Насловна