ћирилица | english
HorSeparator

Naslovna / Odnosi s javnošću / Aktuelnosti / Arhiva aktuelnosti / Aktuelnosti 2011 / PROSLAVA 18. MARTA DANA VOJNE AKADEMIJE

Aktuelnosti 2011
18. 03. 2011.   17:35:23

PROSLAVA 18. MARTA DANA VOJNE AKADEMIJE

Dan Vojne akademije – 18. mart obeležen je danas nizom prigodnih manifestacija. Svečanoj akademiji povodom praznika prisustvovali su ministar odbrane Dragan Šutanovac, načelnik Generalštaba general Miloje Miletić, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i kulturnog i javnog života Srbije.

Čestitajući Dan Vojne akademije, ministar Šutanovac je istakao da dobijene akreditacije za obrazovni i naučno istraživački rad svedoče o visokom obrazovnom potencijalu Vojne akademije i Vojske Srbije u celini. 

- Formiranjem Vojnog univerziteta, na kojem Vojna akademija učestvuje sa dva studijska programa, dobili smo oslonac za razvoj savremenog sistema vojnog obrazovanja koji sa svojom trostepenom strukturom značajno doprinosi ostvarivanju funkcije bezbednosti, odbrane, ali i društvenog i privrednog razvoja Srbije. Naredni korak u razvoju vojnog školstva je akreditacija specijalističkih akademskih studija za potrebe odbrambene industrije i kursa Visokih studija bezbednosti i odbrane koji će pohađati kandidati za najviše državne i vojne funkcije. Zato moramo imati sposobnost implementacije standarda koje je Evropska unija postavila projektima zone visokog obrazovanja i naučno istraživačkog rada na tlu Evrope, istakao je ministar Šutanovac i dodao da je reforma sistema odbrane, koju Srbija sprovodi četiri godine, prema svim pokazateljima jedna od najuspešnijih u bilo kojoj oblasti u našoj državi.

-Usvojili smo sve normativne i zakonske dokumente u okviru sistema i u parlamentu Srbije, čime smo zaokružili i normativni i organizacioni okvir. Uspostavili smo demokratsku i civilnu kontrolu Vojske i izvršili njenu kompletnu profesionalizaciju, čime smo se svrstali u red zemalja koje imaju efikasnu, modernu vojsku i zadali domaći zadatak onim zemljama koje takvu vojsku žele. Unapredili smo međunarodnu vojnu saradnju, tako da danas našu vojsku smatraju vojskom mira u svetu, Evropi i regionu, naglasio je ministar Šutanovac.

Ministar Šutanovac je rekao da je u proteklom periodu povećana i mogućnost zapošljavanja u fabrikama namenske industrije i sistemu odbrane.

- Ugovori koje smo u međuvremenu potpisali doneli su izuzetno velika sredstva namenskoj industriji. Čak su omogućili nekim gradovima da prežive krizu u kojoj smo se našli. Svakako, to nije dovoljno. Evropska unija jedan je od najvažnijih ciljeva naše zemlje, tako da je saradnja sa tim zemljama jedan od naših prioriteta. Naša multilateralna i bilateralna vojna saradnja, kao i saradnja sa zemljama u regionu, doprinosi da danas nema ni jedne zemlje u svetu koja ne sarađuje s nama, istakao je Šutanovac i rekao da naša vojska već učestvuje u multinacionalnim mirovnim operacijama pod patronatom Ujedinjenih nacija, a uskoro će, istakao je on, prvi put u našoj istoriji učestvovati i u misiji pod okriljem Evropske unije. On je dodao da unapređenje sistema kadrovanja i planiranja ljudskih resursa i korišćenje međunarodnih civilnih i specifičnih vojnih standarda u materijalnim resursima imaju izuzetnu važnost i praktično nemaju alternative kada je u pitanju izvoz.

- Nabavka savremenog i modernizacija perspektivnog naoružanja predstavlja, takođe, jedan od prioriteta u narednom periodu, za čije ostvarenje je potrebno obezbediti i odgovarajuća finansijska sredstva. Očekuje nas završetak konverzije aerodoroma Morava, nastavak izgradnje skladišta za smeštaj ubojnih sredstava, a ono što je najteže rešiti jeste stambeno pitanje. Tokom protekle četiri godine dodelili smo oko 3100 stanova, a očekujem da ova godina bude rekordna i da rešimo više hiljada stambenih pitanja. Sve to činimo radi ostvarivanja cilja da budemo pouzdani čuvari nacionalnih interesa i odgovorni, poželjni i jasni partneri u očuvanju mira u stabilnom sistemu međunarodne bezbednosti, zaključio je ministar odbrane Dragan Šutanovac.

Na svečanoj akademiji, načelnik Vojne akademije brigadni general dr Mladen Vuruna uručio je prvu Plaketu Vojne akademije ministru odbrane Draganu Šutanovcu.

Pozdravljajući prisutne na svečanoj akademiji, načelnik Vojne akademije brigadni general dr Mladen Vuruna je istakao da je na Vojnoj akademiji u prošloj godini školovano oko 3500 učenika, kadeta, oficira i podoficira. Povećan je broj studijskih programa, a uvedeni i novi programi usavršavanja i zajednički programi sa drugim fakultetima.

Vojna akademija raspolaže sa 15 akreditovanih studijskih programa, četiri programa stručnog usavršavanja i 69 različitih kurseva – naglasio je generl Vuruna dodajući da je Vojna akademija i naučnoistraživačka ustanova čiji su istraživači angažovani u pet programa koje finansira Ministarstvo za nauku i tehnološki razvoj, a na kojim sarađuju sa 19 fakulteta i instituta.

Vojna akademija se može pohvaliti uspehom kadeta i na domaćim i međunarodnim sportskim takmičenjima. Dobra je saradnja i sa brojnim sličnim institucijama u svetu, a rezultat je otvaranje Centra za simulacije i Laboratorije za učenje na daljinu i pokretanje zajedničkih studijskih programa za potrebe domaće odbrambene industrije.

Proteklu godinu obeležile su brojne međunarodne posete, pa su 60 učenika, 37 slušalaca na generalštabnom usavršavanju i 231 kadet putovali od Nošveške do Egipta i od Španije do Turske, rekao je general Vuruna.

Novi doktori nauka na Vojnoj akademiji su majori Boban Pavlović i Radoje Banković, potpukovnici Saša Veselinović i Nenko Brkljač, pukovnik Zlatan Jeremić i vojni službenici Marija Samardžić i Nikola Gligorijević.

Novi magistri nauka su potpukovnici Aca Ranđelović, Milan Kankaraš, Vladan Tadić, Sava Stanković, Radoica Milunović, Nenad Radović i Dragan Kostadinović.

Diplome im je uručio državni sekretar Igor Jovičić.

Najbolja katedra je katedra Vojnomašinskog inženjerstva, a najbolji nastavnik pukovnik dr Zlatan Jeremić, načelnik Katedre strategije. Za najboljeg nastavnika u Vojnoj gimnaziji proglašen je Radomir Stojić. Najbolji naučni radnik je potpukovnik dr Milenko Andrić, sa Katedre vojnih elektronskih sistema. U Školi nacionalne odbrane najuspešniji na generalštabnom usavršavanju je pukovnik Slaven Bošković sa prosečnom ocenom 10,00, a na komandnoštabnom usavršavanju major Čedo Šarac (9,83). Najbolji kadet je Predrag Andrić sa Vazduhoplovno-
tehničkog smera (9,37), a najbolja kadetkinja je Bojana Rakić sa smera Vojno-elektronsko inženjerstvo (9,08). Najbolji gimnazijalac je Stefan Petković, sa prosečnom ocenom 4,97.

Zahvalnice za uspešnu saradnju u protekloj godini dodeljene su Tehničkom remontnom zavodu Kragujevac, Tehničkom remontnom zavodu Čačak, Centralnoj logističkoj bazi, 250. raketnoj brigadi PVO i Komandi za obuku.

Najuspešnijim na Vojnoj akademiji priznanja je uručio rektor Univerziteta odbrane general-major prof. dr Miodrag Jevtić.

U kulturno-umetničkom programu nastupio je hor kadeta i kadetkinja i muzičke sekcije Vojne akademije.

U okviru obeležavanja Dana Vojne akademije održan je svečani defile kadeta 1.kadetskog puka, a likovna grupa Vojne akademije prezentovala je izložbu slika na temu „Istorija srpskog naroda od Kosvskog boja do kraja HH veka“.koju je otvorio načelnik vojne akademije brigadni general Mladen Vuruna.


Arhiva vesti   2011 2010 2009 2008
Center Separator
Center Separator
Pretraživanje Aktuelnosti 2011
po datumu  /  po nazivu
VOJNA AKADEMIJA
Generala Pavla Jurišića Šturma 33, 11040 Beograd
Tel: 011/3603-247, 011/3603-331; Faks: 011/3005-190
E-pošta: office@va.mod.gov.rs
Naslovna Pošalji prijatelju Mapa sajta Štampaj Naslovna Naslovna