latinica | english
Мejлинг листа
Ваш еМаил...
Код са слике
Пријави се

генериши нови код
HorSeparator

Насловна / Односи с јавношћу / Актуелности / Архива актуелности / Актуелности 2011 / ПРЕДАВАЊЕ МИНИСТРА ДАЧИЋА У ШКОЛИ НАЦИОНАЛНЕ ОДБРАНЕ

ПРЕДАВАЊЕ МИНИСТРА ДАЧИЋА У ШКОЛИ НАЦИОНАЛНЕ ОДБРАНЕ

Заменик председника Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић одржао је данас предавање полазницима Школе националне одбране у амфитеатру Центра за симулације и учење на даљину Војне академије.

Предавању су присуствовали и државни секретар Министарства одбране Игор Јовичић и начелник Војне академије бригадни генерал Младен Вуруна.

Официрима 54. класе генералштабног и 57. класе командноштабног усавршавања, који се школују за најодговорније дужности у систему одбране, министар Дачић говорио је о аспектима унутрашње безбедности Републике Србије.

- Питања унутрашње и спољне безбедности су данас неодвојива, тако да је потребан
интегрални поглед на безбедност друштва у целини. Истовремено, и улоге актера у сектору безбедности су промењене, тако да Министарство одбране и Министарство унутрашњих послова наше земље данас остварују своје мисије делујући заједно у свим сегментима посла - истакао је министар Дачић.

Током излагања, у циљу фокусирања на главне аспекте унутрашње безбедности, министар Дачић је говорио о доприносу МУП-а Србије у достизању одрживе безбедности Србије. Он се посебно осврнуо на резултате у сузбијању тероризама и организованог криминала, корупције, недозвољене трговина наркотицима и оружјем, илегалном трговином људима на простору наше земље. Према речима министра Дачића, подаци релевантних домаћих и страних агенција указују да је у Србији стопа класичног криминала веома ниска, чак испод европског просека, а да је у односу на 2009. годину, прошле године смањен укупан број извршених кривичних дела.

- Организовани криминал и корупција су највећи безбедносни изазови данашњице, који подривају укупни систем владавине права. Због тога је борба против тих безбедносних претњи у самом врху приоритета Владе Србије, а напредак у тој области, уз питање реформе правосуђа, једно је од кључних аспеката на путу европских интеграција - поручио је министар Дачић.

Он је, такође, изнео запажања о стању безбедности државне границе, оцењујући да је она безбедна, упркос свакодневним сусретима са великим бројем илегалних имиграната којима је крајњи циљ Европска унија. Када је реч о ванредним ситуацијама, министар Дачић је нагласио и спремност министарства на чијем је челу за деловање у ванредним ситуацијама, али и на неопходност сарадње са Министарством одбране у области ефикасне заштите у таквим околностима. Решавање поменутих проблема захтевају све већи степен међународне сарадње институција система безбедности, нагласио је министар Дачић.

Према његовим речима, МУП Србије, као и Министарство одбране теже ка томе да осим ангажовања у мировним мисијама Уједињених нација, буду у прилици да учествују у мировним мисијама под окриљем Европске уније.

Министар Дачић, у завршном делу излагања оценио је да је сарадња између министарстава одбране и унутрашњих послова на највишем нивоу у последњих две деценије, закључујући да су и војска и полиција на истом задатку, свакодневно се обучавајући за послове за које се сви надају да се неће догодити.

Одговарајући на питања полазника Школе националне одбране, министар Дачић је истакао да је организовани криминал међународни феномен, и да је због тога сарадња институција које желе да му стану на пут од изузетне важности. Имајући то у виду, нагласио је, један од аспеката сарадње два министарства, може и да буде и област међусобног школовања и усавршавања кадра.
HorSeparator
Пријава аранжмана на 51. СП Копаник, зимска сезона 2019/2020. године
Претраживање
по датуму  /  по називу
ВОЈНА АКАДЕМИЈА
Генерала Павла Јуришића Штурма 33, 11040 Београд
Тел: 011/3603-247, 011/3603-331; Факс: 011/3005-190
Е-пошта: office@va.mod.gov.rs
Насловна Пошаљи пријатељу Мапа сајта Штампај Насловна Насловна