ћирилица | english
Mailing lista
Vaš e-mailВаш еМаил...
Kod sa slike
Prijavi se

generiši novi kod
HorSeparator

Naslovna / Odnosi s javnošću / Aktuelnosti / Arhiva aktuelnosti / Aktuelnosti 2011 / PREDAVANjE MINISTRA DAČIĆA U ŠKOLI NACIONALNE ODBRANE

PREDAVANjE MINISTRA DAČIĆA U ŠKOLI NACIONALNE ODBRANE

Zamenik predsednika Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić održao je danas predavanje polaznicima Škole nacionalne odbrane u amfiteatru Centra za simulacije i učenje na daljinu Vojne akademije.

Predavanju su prisustvovali i državni sekretar Ministarstva odbrane Igor Jovičić i načelnik Vojne akademije brigadni general Mladen Vuruna.

Oficirima 54. klase generalštabnog i 57. klase komandnoštabnog usavršavanja, koji se školuju za najodgovornije dužnosti u sistemu odbrane, ministar Dačić govorio je o aspektima unutrašnje bezbednosti Republike Srbije.

- Pitanja unutrašnje i spoljne bezbednosti su danas neodvojiva, tako da je potreban
integralni pogled na bezbednost društva u celini. Istovremeno, i uloge aktera u sektoru bezbednosti su promenjene, tako da Ministarstvo odbrane i Ministarstvo unutrašnjih poslova naše zemlje danas ostvaruju svoje misije delujući zajedno u svim segmentima posla - istakao je ministar Dačić.

Tokom izlaganja, u cilju fokusiranja na glavne aspekte unutrašnje bezbednosti, ministar Dačić je govorio o doprinosu MUP-a Srbije u dostizanju održive bezbednosti Srbije. On se posebno osvrnuo na rezultate u suzbijanju terorizama i organizovanog kriminala, korupcije, nedozvoljene trgovina narkoticima i oružjem, ilegalnom trgovinom ljudima na prostoru naše zemlje. Prema rečima ministra Dačića, podaci relevantnih domaćih i stranih agencija ukazuju da je u Srbiji stopa klasičnog kriminala veoma niska, čak ispod evropskog proseka, a da je u odnosu na 2009. godinu, prošle godine smanjen ukupan broj izvršenih krivičnih dela.

- Organizovani kriminal i korupcija su najveći bezbednosni izazovi današnjice, koji podrivaju ukupni sistem vladavine prava. Zbog toga je borba protiv tih bezbednosnih pretnji u samom vrhu prioriteta Vlade Srbije, a napredak u toj oblasti, uz pitanje reforme pravosuđa, jedno je od ključnih aspekata na putu evropskih integracija - poručio je ministar Dačić.

On je, takođe, izneo zapažanja o stanju bezbednosti državne granice, ocenjujući da je ona bezbedna, uprkos svakodnevnim susretima sa velikim brojem ilegalnih imigranata kojima je krajnji cilj Evropska unija. Kada je reč o vanrednim situacijama, ministar Dačić je naglasio i spremnost ministarstva na čijem je čelu za delovanje u vanrednim situacijama, ali i na neophodnost saradnje sa Ministarstvom odbrane u oblasti efikasne zaštite u takvim okolnostima. Rešavanje pomenutih problema zahtevaju sve veći stepen međunarodne saradnje institucija sistema bezbednosti, naglasio je ministar Dačić.

Prema njegovim rečima, MUP Srbije, kao i Ministarstvo odbrane teže ka tome da osim angažovanja u mirovnim misijama Ujedinjenih nacija, budu u prilici da učestvuju u mirovnim misijama pod okriljem Evropske unije.

Ministar Dačić, u završnom delu izlaganja ocenio je da je saradnja između ministarstava odbrane i unutrašnjih poslova na najvišem nivou u poslednjih dve decenije, zaključujući da su i vojska i policija na istom zadatku, svakodnevno se obučavajući za poslove za koje se svi nadaju da se neće dogoditi.

Odgovarajući na pitanja polaznika Škole nacionalne odbrane, ministar Dačić je istakao da je organizovani kriminal međunarodni fenomen, i da je zbog toga saradnja institucija koje žele da mu stanu na put od izuzetne važnosti. Imajući to u vidu, naglasio je, jedan od aspekata saradnje dva ministarstva, može i da bude i oblast međusobnog školovanja i usavršavanja kadra.
HorSeparator
INFORMACIJA O KORIŠĆENjU PLATFORME ZA UČENjE NA DALjINU
Pretraživanje
po datumu  /  po nazivu
VOJNA AKADEMIJA
Generala Pavla Jurišića Šturma 33, 11040 Beograd
Tel: 011/3603-065; Faks: 011/3005-190
E-pošta: kancelarija@va.mod.gov.rs
Naslovna Pošalji prijatelju Mapa sajta Štampaj Naslovna Naslovna