latinica | english
Мejлинг листа
Ваш еМаил...
Код са слике
Пријави се

генериши нови код
HorSeparator

Насловна / Односи с јавношћу / Актуелности / Архива актуелности / Актуелности 2011 / ОТВОРЕН НАУЧНО СТРУЧНИ СКУП „НАУКЕ ОДБРАНЕ 2011“

ОТВОРЕН НАУЧНО СТРУЧНИ СКУП „НАУКЕ ОДБРАНЕ 2011“

У Дому Војске Србије у Београду отворен је данас дводневни научностручни скуп „Науке одбране 2011“. На отварању су говорили начелник Војне академије бригадни генерал др Младен Вуруна, ректор Универзитета одбране генерал-мајор др Миодраг Јевтић и председница Националног савета за научни и технолошки развој др Вера Дондур. Скупу су присуствовали државни секретар у Министарству одбране Игор Јовичић и представници система одбране Србије.

Симпозијум ће наредна два дана пратити и гости из иностранства - генерал-мајор Мирко Шундов, равнатељ хрватског Војног училишта, бригадни генерал у пензији Рудолф Урбан, ректор Универзитета одбране Републике Чешке, и пуковник Питер Лодевик проректор за наставу и развој Краљевске Војне академије у
Белгији.

Генерал Вуруна подсетио је да је, када се пре две годне на Академији почело с интензивним активностима око поновног успостављања војно-истраживачке делатности, направљен је план активности који је резултирао двоструком акредитацијом Војне академије - као високошколске установе у министрствима просвете и науке и технолошког развоја.

- У том плану, као једну од важних активности, нагласили смо да сваке академске године организујемо научностручни скуп. Први такав организован је децембра 2009.

- „Потребна знања официра за период 2010-2020. године“. Други скуп јесте данашњи, посвећен наукама у одбрани – рекао је генерал Вуруна.

Према његовим речима, намера јесте да скупови дају конкретне резултате које можемо непосредно уградити у реформу нашег војног образовања. Циљ овогодишњег симпозијума је да науке у одбрани уврстимо на листу наука које Национални савет образовања дефинише.

- Претходних дана имали смо састанак са председником САНУ и добили њихову подршку и за овај научностручни скуп. Сматрамо да би науке у одбрани, пре свега стратегија, оператика, тактика, логистика, одбрамбене технологије могле бити уврштене у науке одбране, односно бити интердисциплинарно и мултидисциплинарно поље које још није до краја дефинисано и обликовано. Данашњи скуп управо то треба да докаже. То представља и завршницу реформе војног образовања која за основни циљ има хармонизацију војног образовања са системом образовања у нашем друштву – истакао је начелник Војне академије.

На данашњем скупу генерал Јевтић презентовао је организациону структуру, циљеве и задатке Универзитета одбране Србије.

- На хармонизацији војног образовног система са школством у друштву интензивно се ради од 2008. године. У међувремену, акредитовани су студијски програми у три научна поља и на три нивоа студија, а затим и акредитација Универзитета одбране, на коме ће се оспособљавати академски образовани официри Војске и усавршавати у струци. Објединиће се научноистраживачки и образовни рад као компоненте јединственог процеса високог образовања за потребе Министарства одбране и Војске Србије. Треба истаћи да је Универзитет одбране једина матична високошколска установа за изучавање наука у одбрани, а овај скуп треба да подржи хармонизацију војног и цивилног образовног система – нагласио је генерал Јевтић.

Председница Националног савета за научни и технолошки развој др Вера Дондур истакла је да су науке у одбрани међу првим мултидисциплинарним наукама.

- Наука је синоним за развој и напредак, а када погледамо науке у одбрани увидећемо да су оне напредовале током развоја човечанства и његових друштвених делатности. Велики напредак начињен је формирањем Универзитета одбране у Србији. Дуго година су институције које припадају војсци водеће у многим научним дисциплинама. Било би добро да поново успоставимо сарадњу с осталим универзитетима у Србији у области науке – истакла је др Вера Дондур.

Током симпозијума учесници ће разматрати место и улогу наука одбране као интердисциплинарних наука у систему наука у Републици Србији, научну утемељеност одбрамбених технологија као интердисциплинарних наука у систему наука у друштву, а и примену научних знања из области наука одбране и одбрамбених технологија приликом израде докумената система одбране. Рад скупа организован је у четири сесије.
HorSeparator
Пријава аранжмана на 51. СП Копаник, зимска сезона 2019/2020. године
Претраживање
по датуму  /  по називу
ВОЈНА АКАДЕМИЈА
Генерала Павла Јуришића Штурма 33, 11040 Београд
Тел: 011/3603-247, 011/3603-331; Факс: 011/3005-190
Е-пошта: office@va.mod.gov.rs
Насловна Пошаљи пријатељу Мапа сајта Штампај Насловна Насловна