ћирилица | english
Mailing lista
Vaš e-mailВаш еМаил...
Kod sa slike
Prijavi se

generiši novi kod
HorSeparator

Naslovna / Odnosi s javnošću / Aktuelnosti / Arhiva aktuelnosti / Aktuelnosti 2011 / OTVOREN NAUČNO STRUČNI SKUP „NAUKE ODBRANE 2011“

OTVOREN NAUČNO STRUČNI SKUP „NAUKE ODBRANE 2011“

U Domu Vojske Srbije u Beogradu otvoren je danas dvodnevni naučnostručni skup „Nauke odbrane 2011“. Na otvaranju su govorili načelnik Vojne akademije brigadni general dr Mladen Vuruna, rektor Univerziteta odbrane general-major dr Miodrag Jevtić i predsednica Nacionalnog saveta za naučni i tehnološki razvoj dr Vera Dondur. Skupu su prisustvovali državni sekretar u Ministarstvu odbrane Igor Jovičić i predstavnici sistema odbrane Srbije.

Simpozijum će naredna dva dana pratiti i gosti iz inostranstva - general-major Mirko Šundov, ravnatelj hrvatskog Vojnog učilišta, brigadni general u penziji Rudolf Urban, rektor Univerziteta odbrane Republike Češke, i pukovnik Piter Lodevik prorektor za nastavu i razvoj Kraljevske Vojne akademije u
Belgiji.

General Vuruna podsetio je da je, kada se pre dve godne na Akademiji počelo s intenzivnim aktivnostima oko ponovnog uspostavljanja vojno-istraživačke delatnosti, napravljen je plan aktivnosti koji je rezultirao dvostrukom akreditacijom Vojne akademije - kao visokoškolske ustanove u ministrstvima prosvete i nauke i tehnološkog razvoja.

- U tom planu, kao jednu od važnih aktivnosti, naglasili smo da svake akademske godine organizujemo naučnostručni skup. Prvi takav organizovan je decembra 2009.

- „Potrebna znanja oficira za period 2010-2020. godine“. Drugi skup jeste današnji, posvećen naukama u odbrani – rekao je general Vuruna.

Prema njegovim rečima, namera jeste da skupovi daju konkretne rezultate koje možemo neposredno ugraditi u reformu našeg vojnog obrazovanja. Cilj ovogodišnjeg simpozijuma je da nauke u odbrani uvrstimo na listu nauka koje Nacionalni savet obrazovanja definiše.

- Prethodnih dana imali smo sastanak sa predsednikom SANU i dobili njihovu podršku i za ovaj naučnostručni skup. Smatramo da bi nauke u odbrani, pre svega strategija, operatika, taktika, logistika, odbrambene tehnologije mogle biti uvrštene u nauke odbrane, odnosno biti interdisciplinarno i multidisciplinarno polje koje još nije do kraja definisano i oblikovano. Današnji skup upravo to treba da dokaže. To predstavlja i završnicu reforme vojnog obrazovanja koja za osnovni cilj ima harmonizaciju vojnog obrazovanja sa sistemom obrazovanja u našem društvu – istakao je načelnik Vojne akademije.

Na današnjem skupu general Jevtić prezentovao je organizacionu strukturu, ciljeve i zadatke Univerziteta odbrane Srbije.

- Na harmonizaciji vojnog obrazovnog sistema sa školstvom u društvu intenzivno se radi od 2008. godine. U međuvremenu, akreditovani su studijski programi u tri naučna polja i na tri nivoa studija, a zatim i akreditacija Univerziteta odbrane, na kome će se osposobljavati akademski obrazovani oficiri Vojske i usavršavati u struci. Objediniće se naučnoistraživački i obrazovni rad kao komponente jedinstvenog procesa visokog obrazovanja za potrebe Ministarstva odbrane i Vojske Srbije. Treba istaći da je Univerzitet odbrane jedina matična visokoškolska ustanova za izučavanje nauka u odbrani, a ovaj skup treba da podrži harmonizaciju vojnog i civilnog obrazovnog sistema – naglasio je general Jevtić.

Predsednica Nacionalnog saveta za naučni i tehnološki razvoj dr Vera Dondur istakla je da su nauke u odbrani među prvim multidisciplinarnim naukama.

- Nauka je sinonim za razvoj i napredak, a kada pogledamo nauke u odbrani uvidećemo da su one napredovale tokom razvoja čovečanstva i njegovih društvenih delatnosti. Veliki napredak načinjen je formiranjem Univerziteta odbrane u Srbiji. Dugo godina su institucije koje pripadaju vojsci vodeće u mnogim naučnim disciplinama. Bilo bi dobro da ponovo uspostavimo saradnju s ostalim univerzitetima u Srbiji u oblasti nauke – istakla je dr Vera Dondur.

Tokom simpozijuma učesnici će razmatrati mesto i ulogu nauka odbrane kao interdisciplinarnih nauka u sistemu nauka u Republici Srbiji, naučnu utemeljenost odbrambenih tehnologija kao interdisciplinarnih nauka u sistemu nauka u društvu, a i primenu naučnih znanja iz oblasti nauka odbrane i odbrambenih tehnologija prilikom izrade dokumenata sistema odbrane. Rad skupa organizovan je u četiri sesije.
HorSeparator
INFORMACIJA O KORIŠĆENjU PLATFORME ZA UČENjE NA DALjINU
Pretraživanje
po datumu  /  po nazivu
VOJNA AKADEMIJA
Generala Pavla Jurišića Šturma 33, 11040 Beograd
Tel: 011/3603-065; Faks: 011/3005-190
E-pošta: kancelarija@va.mod.gov.rs
Naslovna Pošalji prijatelju Mapa sajta Štampaj Naslovna Naslovna