USPEH JEDRILIČARA VOJNE AKADEMIJE NA REGATI U ITALIJI

Jedriličarska reprezentacija Vojne akademije učestvovala je na prestižnoj regati u Livornu u Italiji od 11. do 17. aprila 2011. godine i osvojila osmo mesto u svetu i četvrto mesto u klasifikaciji zemalja Mediterana i Crnog mora.

U ekipi Vojne akademije bili su major Svetislav Šoškić, trener i tim lider, i posada koju su činili poručnik Aleksandar Đorđević – skiper i kadeti Biljana Kanjerić, Srećko Stoilkov, Aleksandar Jovanović i Vladica Tasić.

- Ovo je najveći uspeh naše jedriličarske reprezentacije na međunarodnim takmičenjima. Bili smo jedina kontinentalna ekipa na regati koja se spremala na Savi i Dunavu, a uspeli smo da pobedimo, između ostalih, Šveđane, Britance, Špance, Indiju i druge, izjavio je vođa ekipe kapetan korvete Šoškić.

Prvo mesto osvojila je ekipa kadeta Turske pomorske akademije, drugo ekipa iz Slovenije, a treće mesto pripalo je Ujedinjenim Arapskim Emiratima. U klasifikaciji zemalja Mediterana i Crnog mora prvo mesto osvojila je Turska, drugo Slovenija, dok je treće mesto pripalo ekipi Italije.

Pozivu italijanske pomorske akademije i grada Livorna, ove godine, odazvalo se 18 zemalja, koje su se takmičile u klasi jedrilica J 24. Pored vojnih reprezentacija, na regatnom polju učestvovalo je i 25 ekipa iz Italije i cele Evrope, među njima i olimpijski i svetski prvaci.

"Trofej pomorske akademije i grada Livorna" (TAN) kako se naziva ova regata jeste jedna od najvećih i najbolje organizovanih regata koje se održavaju na Mediteranu i svake godine okuplja oko 2.500 jeriličara iz celog sveta. Regata ujedno predstavlja svetsko prvenstvo vojnih akademija u klasi jedrilica J 24, a ove godine je organizovana 28. put.

Pripreme ekipe odvijale su se na Dunavu, na pozajmljenim jedrilicama iz Jedriličarskog saveza Srbije.

VOJNA AKADEMIJA - Pavla Jurišića Šturma 33, 11000 Beograd
Tel: 011/3603-247, 011/3603-331; Faks: 011/3005-190; E-pošta: office@va.mod.gov.rs
copyright © Vojna akademija Beograd / sva prava zadržana
dozvolu za upotrebu materijala objavljenih na sajtu tražite preko e-adrese: office@va.mod.gov.rs