latinica | english
Мejлинг листа
Ваш еМаил...
Код са слике
Пријави се

генериши нови код
HorSeparator

Насловна / Односи с јавношћу / Актуелности / Архива актуелности / Актуелности 2011 / ПOЧЕЛО СНИМАЊЕ ТЕЛЕВИЗИЈСКЕ СЕРИЈЕ „ВОЈНА АКАДЕМИЈА“

ПOЧЕЛО СНИМАЊЕ ТЕЛЕВИЗИЈСКЕ СЕРИЈЕ „ВОЈНА АКАДЕМИЈА“

У Војној академији данас је почело снимање прве клапе телевизијске серије „Војна академија“ по сценарију Гордана Михића и у режији Дејана Зечевића. Министар одбране Драган Шутановац тим поводом обишао је сет и разговарао са сниматељском и глумачком екипом.

- Идеја за овај пројекат постоји већ дуго времена, а данас сам се уверио да ће млади и талентовани глумци под вођством одличног режисера и сценаристе задовољити све оне који воле нашу Војску и Војну академију, а такође и помоћи и онима који размишљају да једног дана упишу Војну академију, а оне који су је завршили да врати у кадетске дане.

Реч је о пројекту који подржава Министарство одбране, а који на сликовит начин треба да прикаже како данас живе и раде кадети, али и официри и подофицири Војске Србије - истакао је министар Шутановац након разговора са сниматељском и глумачком екипом. Он је изразио уверење да ће серија „Војна академија“ имати многобројне гледаоце и приближити ту војну високошколску установу младима у Србији.

Министар Шутановац је подсетио да је овогодишњи одзив кандидата за упис на Војну академију рекордан у последњих неколико деценија, јер се више од 1350 младих људи пријавило на 180 упражњених места.

- Наведени подаци говоре да ћемо наредних година имати још боље генерације официра у нашој војсци, што је био један од циљева менаџмента Министарства одбране - поручио је Шутановац додајући да је реч је о пројекту који са скромним буџетом треба да опише кадетску свакодневицу на Академији.

Према речима сценаристе Гордана Михића, после вишемесечног напорног рада данас је започело снимање серије „Војна академија“, за коју је у почетку мислио да неће успети јер је мало знао о Војсци Србије.

- Схватио сам да је једини могући начин да ту замисао остварим да свакодневно долазим на Академију и разговарам са кадетима, старешинама и помоћним особљем, а нарочито са психолозима, и на тај начин упознам живот који се у њој одвија. Присуствовао сам чак и предавањима - нагласио је Михић. Он је посебно истакао да је екипа која је радила на припремама имала несебичну подршку Министарства одбране у свим фазама рада.

- Причу о свакодневици кадета Војне академије и будућим пилотима, инжињерима и пешадинцима тумаче млади глумци - Радован Вујовић, Никола Ракочевић, Иван Михаиловић, Бранко Јанковић, Бојан Перић, Тијана Печенчић, Драгана Дабовић, Тамара Драгичевић, Ања Станић, Јелисавета Орашанин и Искра Брајовић. Искуснији део екипе чине редитељ Дејан Зечевић и глумци Љубомир Бандовић, Небојша Миловановић, Бранислав Лечић, Ивана Михић, Дара Џокић и Воја Брајовић.

Да радња ове серије не буде различита од стварности побринуо се сценариста Гордан Михић, који је Војну академију претворио у своје радно мето. Тако је настао сценарио базиран на истинитим догађајима, проткан посебним хумором и необичним љубавним заплетима. Главни ликови су Академију уписали из различитих побуда и њихове приче су различите – неко од њих је одрастао у хранитељским породицама, неко је био вођа навијача, неко је син имућног, бившег гастарбајтера, а ту су и даме које су на «мушким студијама».

Серија се снима под покровитељством Министарства одбране Републике Србије, Војне академије и свих њених припадника, а у продукцији НИРЕ ПРО за Радио-телевизију Србије. Шеснаест једночасовних епизода биће приказано на Првом програму РТС-а на јесен, као и наредне године.
HorSeparator
Пријава аранжмана на 51. СП Копаник, зимска сезона 2019/2020. године
Претраживање
по датуму  /  по називу
ВОЈНА АКАДЕМИЈА
Генерала Павла Јуришића Штурма 33, 11040 Београд
Тел: 011/3603-247, 011/3603-331; Факс: 011/3005-190
Е-пошта: office@va.mod.gov.rs
Насловна Пошаљи пријатељу Мапа сајта Штампај Насловна Насловна