latinica | english
Мejлинг листа
Ваш еМаил...
Код са слике
Пријави се

генериши нови код
HorSeparator

Насловна / Дејан Манчић

Дејан Манчић

У сећање на уметника,  визионара,  хероја одбране...

 Фонд "Дејан Манчић" своје корене дугује лично песнику визионару, који је четири године пре трагичног, али херојског окончања живота, у својој објављеној песми "Моћ речи" наговестио: "...ако човек неког не спомене, никад није ни постојао"; мајци је једном рекао: "Када заувек одем мајко, волео бих да ме се људи сећају".

Испуњавајући Дејанову жељу, и ради очувања успомене на Дејана, његову уметничко стваралаштво, хуманост, храброст, родољубље, или сажето речено у успомену на његову племенитост, породица Манчић и град Ниш су 2000. године основали Фонд "Дејан Манчић". Министарство културе је својим решењем од 5. јуна 2000. године потврдило захтев породице и тако је фонд отпочео своју хуману мисију. Основни циљеви фонда су да открива и помаже младе ствараоце у области поезије, сликарства, уметничке фотографије и других видова стваралаштва у којима је завидног успеха имао и сам Дејан.

Тако, већ традиционално од свог оснивања 21. јуна 2000., Фонд расписује конкурс за прву збирку песама младих аутора. Конкурс се расписује 4. априла, на дан Дејановог страдања, радови се прикупљају до 10. маја, жири објављује победника 21. јуна , на дан Дејановог рођендана, а књига се објављује и промовише 30. септембра на дан АРЈ ПВО. Фонд, такође, сваке године додељује награду најмлађем аутору на међународној изложби уметничке фотографије у Нишу, која се одвија под покровитељством града Ниша, поред тога Фонд помаже и самосталне изложбе младих чланова Фото клуба ФОН, апредвиђене су и активности у циљу подстицања младих сликара. Фонд "Дејан Манчић" је један од покровитеља такмичења у беседништву Правног факултета у Нишу, додељује и посебну награду најмлађем учеснику међународног такмичења у беседништву.

 

О Дејану 

Дејан Манчић рођен је у Нишу 21. јуна 1975. године. У нишу је завршио основну школу и средњу Економску школу. Био је студент права. Студије му нису биле изговор да одложи одслужење дуга отаџбини, па се тако већ 1996. године нашао на редовном одслужењу војног рока. Ратне 1999. године се добровољно одазвао позиву отаџбине и поново стао у редове војске, тачније 230. спп ПВО. На жалост пао је у борби 4. априла 1999. године, приликом бомбардовања његове батерије на положају Гребник код Пећи. Погинуо је од дејства забрањених касетних бомби. За свој херојску жртву отаџбина му се симболично одужила тако што је постхумно одликован Орденом за заслуге у одбрани отаџбине првог степена.

Дејан је био талентован песник, сликар, бавио се уметничком фотографијом, новинарством, глумом, спортом, а биће запамћен и као херој одбране земље који је за њу положио оно највредније што има човек-свој живот, и оно највредније што има млади уметник-своје животно стваралаштво.

HorSeparator
Претраживање
по датуму  /  по називу
ВОЈНА АКАДЕМИЈА
Генерала Павла Јуришића Штурма 33, 11040 Београд
Тел: 011/3603-247, 011/3603-331; Факс: 011/3005-190
Е-пошта: office@va.mod.gov.rs
Насловна Пошаљи пријатељу Мапа сајта Штампај Насловна Насловна