latinica | english
Мejлинг листа
Ваш еМаил...
Код са слике
Пријави се

генериши нови код
HorSeparator

Насловна / Односи с јавношћу / Актуелности / Архива актуелности / Актуелности 2011 / НОВЕ УНИФОРМЕ ЗА КАДЕТЕ И КАДЕТКИЊЕ

НОВЕ УНИФОРМЕ ЗА КАДЕТЕ И КАДЕТКИЊЕ

Министар одбране Драган Шутановац уручио је данас кадетима 1. кадетског пука Војне академије нове маскирне униформе Војске Србије типа М-10. Ово је прво увођење нове војничке униформе у Војсци Србије након 18 година. Додели нове униформе присуствовао је и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милоје Милетић.

Униформа типа М-10 је потпуно новог кроја с дигиталном шаром која се користи и у најразвијенијим армијама. Максимално је функционална и прилагођена потребама војника 21. века, али и наставља дух традиције.

- Данас почињемо да носимо нову униформу М-10. Боља је од претходне јер има бољи крој. Панталоне су доста квалитетније – подељене су нам по бројевима и кројене су специјално за нас – рекао је кадет разводник Станковић Димитрије из Лесковца.

- Ово је за нас нешто потпуно ново. Ууниформе су одличне, удобне и лепше. Добро је што се припијају уз тело, за разлику од прошлих које су "летеле око нас". Погодне су и за девојке – прича кадет Момир Ковачевић из Сомбора.

Нову униформу израдила је Холдинг компанија „Памучни комбинат Јумко“ из Врања. Из ове фабрике ће изаћи укупно 8.500 комплета, а до краја следеће године све јединице Војске Србије носиће униформе типа М-10.

- После толико година смо најзад добили нову униформу правих величина и бројева – посебно мислим на оне намењене женама. За сада је удобна, а видећемо још како ће поднети теренске услове – каже кадеткиња млађи водник Александра Илић.

Карактеристично за нову униформу је то што је састављена из 14 одевних делова – од рубља до трослојне ветровке. Практично испитивање униформе типа М-10 извршава се у 41. пешадијском батаљону Четврте бригаде и 63. падобранском батаљону Специјалне бригаде.
HorSeparator
Пријава аранжмана на 51. СП Копаник, зимска сезона 2019/2020. године
Претраживање
по датуму  /  по називу
ВОЈНА АКАДЕМИЈА
Генерала Павла Јуришића Штурма 33, 11040 Београд
Тел: 011/3603-247, 011/3603-331; Факс: 011/3005-190
Е-пошта: office@va.mod.gov.rs
Насловна Пошаљи пријатељу Мапа сајта Штампај Насловна Насловна