ћирилица | english
Mailing lista
Vaš e-mailВаш еМаил...
Kod sa slike
Prijavi se

generiši novi kod
HorSeparator

Naslovna / Odnosi s javnošću / Aktuelnosti / Arhiva aktuelnosti / Aktuelnosti 2011 / NOVE UNIFORME ZA KADETE I KADETKINjE

NOVE UNIFORME ZA KADETE I KADETKINjE

Ministar odbrane Dragan Šutanovac uručio je danas kadetima 1. kadetskog puka Vojne akademije nove maskirne uniforme Vojske Srbije tipa M-10. Ovo je prvo uvođenje nove vojničke uniforme u Vojsci Srbije nakon 18 godina. Dodeli nove uniforme prisustvovao je i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Miloje Miletić.

Uniforma tipa M-10 je potpuno novog kroja s digitalnom šarom koja se koristi i u najrazvijenijim armijama. Maksimalno je funkcionalna i prilagođena potrebama vojnika 21. veka, ali i nastavlja duh tradicije.

- Danas počinjemo da nosimo novu uniformu M-10. Bolja je od prethodne jer ima bolji kroj. Pantalone su dosta kvalitetnije – podeljene su nam po brojevima i krojene su specijalno za nas – rekao je kadet razvodnik Stanković Dimitrije iz Leskovca.

- Ovo je za nas nešto potpuno novo. Uuniforme su odlične, udobne i lepše. Dobro je što se pripijaju uz telo, za razliku od prošlih koje su "letele oko nas". Pogodne su i za devojke – priča kadet Momir Kovačević iz Sombora.

Novu uniformu izradila je Holding kompanija „Pamučni kombinat Jumko“ iz Vranja. Iz ove fabrike će izaći ukupno 8.500 kompleta, a do kraja sledeće godine sve jedinice Vojske Srbije nosiće uniforme tipa M-10.

- Posle toliko godina smo najzad dobili novu uniformu pravih veličina i brojeva – posebno mislim na one namenjene ženama. Za sada je udobna, a videćemo još kako će podneti terenske uslove – kaže kadetkinja mlađi vodnik Aleksandra Ilić.

Karakteristično za novu uniformu je to što je sastavljena iz 14 odevnih delova – od rublja do troslojne vetrovke. Praktično ispitivanje uniforme tipa M-10 izvršava se u 41. pešadijskom bataljonu Četvrte brigade i 63. padobranskom bataljonu Specijalne brigade.
HorSeparator
INFORMACIJA O KORIŠĆENjU PLATFORME ZA UČENjE NA DALjINU
Pretraživanje
po datumu  /  po nazivu
VOJNA AKADEMIJA
Generala Pavla Jurišića Šturma 33, 11040 Beograd
Tel: 011/3603-065; Faks: 011/3005-190
E-pošta: kancelarija@va.mod.gov.rs
Naslovna Pošalji prijatelju Mapa sajta Štampaj Naslovna Naslovna