latinica | english
Мejлинг листа
Ваш еМаил...
Код са слике
Пријави се

генериши нови код
HorSeparator

Насловна / Односи с јавношћу / Актуелности / Архива актуелности / Актуелности 2011 / ЗАВРШЕНО ШКОЛОВАЊЕ ОФИЦИРА 54. КЛАСЕ ГШУ ШНО

ЗАВРШЕНО ШКОЛОВАЊЕ ОФИЦИРА 54. КЛАСЕ ГШУ ШНО

Свечаност поводом завршетка школовања полазника 54. класе Генералштабног усавршавања Школе националне одбране Војне академије одржана је данас у Дому Народне скупштине Републике Србије.

Том приликом министар одбране Драган Шутановац уручио је официрске сабље најуспешнијим полазницима ове генерације, а начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милоје Милетић осталим официрима који су успешно завршили школовање, међу којима је 30 припадника Министарства одбране и Војске Србије, два оружаних снага Босне и Херцеговине и по један официр из оружаних снага Аустрије, Турске и Црне Горе.

Најбољем у рангу - потпуковнику Милану Коњиковцу уручена је позлаћена сабља са посветом, другорангирани пуковник Славен Бошковић добио је посребрену сабљу са посветом, а пуковник Јован Дундић официрску сабљу са посветом.

Промоцији официра који су похађали највиши ниво школовања у нашем систему одбране и који су оспособљени за планирање и руковођење снагама у савременим операцијама, како у земљи тако и у иностранству, присуствовали су председница Народне скупштине Славица Ђукић Дејановић, потпредседник Владе Ивица Дачић, представници министарстава, верских заједница у Србији, организацијских целина Министарства одбране и Генералштаба, као и дипломате и изасланици одбране акредитовани у нашој земљи, те породице старешина које су завршиле највише војно усавршавање.

Честитајући официрима завршетак усавршавања, посебно полазницима из Аустрије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Турске, министар је поручио да је уверен да су током школовања били у прилици да стекну потребна знања и пријатељства која ће им помоћи у унапређивању својих оружаних снага и изградњи пријатељских и партнерских односа са нашом Војском.

- Ваше школовање у војној високошколској установи говори нам да је Војна академија постала респектибилна установа за школовање војног кадра у региону, рекао је министар Шутановац додајући да су посвећеност принципима кооперативне безбедности путем дијалога и заједничког ангажовања, регионална сарадња и поштовање основних принципа међународног права основни гарант достизања, очувања и унапређивања безбедности у региону.

Према његовим речима, добијање статуса кандидата, отпочињање преговора и улазак у Европску унију, не само да су приоритети наше спољне политике већ и простор за деловање наше безбедносне и одбрамбене политике.

- Што смо више уједињени у борби против савремених изазова, ризика и претњи, то ће резултат бити бољи. На тај начин стичемо услове за напредак у готово свим сферама живота, стварамо услове за стабилан живот грађана, прилив нових инвестиција, даљу демократизацију друштва, као и даље осавремењавање наше војске - поручио је министар Шутановац наглашавајући да су и Министарство одбране и Војска Србије посвећени тим циљевима.

Министар Шутановац нагласио је да у прилог посвећености Министарства одбране и Војске говоре и реформски резултати које су ове институције постигле у циљу достизања највиших стандарда у области одбране, али и европских вредности које уграђујемо у свој систем.

- Војска Србије је, осим задатака дефинисаних законом, посвећена безбедности грађана, међународној војној сарадњи и стабилности у југоисточној Европи. У пројекцијама наше земље, Војска има једну од кључних улога и представља безбедносни и развојни потенцијал. Свесни смо, такође, да висок међународни кредибилитет нашој земљи обезбеђујемо не само сарадњом, партнерством и интероперабилношћу са страним армијама већ и учешћем у мултинационалним мировним мисијама. Не постоји земља која заслужује поштовање, а која на међународном плану не преузима ризике у корист мира и стабилности. На тај начин, Војска даје гаранцију да је способна да заштити интегритет своје земље, рекао је Шутановац.

Министар је подвукао да пораст поверења и угледа Војске код грађана Србије, Војску сврстава међу водеће националне институције, што се најбоље види по великом броју кандидата за Војну гимназију и Војну академију, за приступање у састав професионалних војника и добровољно служење војног рока.

-Систем одбране, током ове године, постао је богатији за Универзитет одбране којим се стварају услови за четворостепени систем војног образовања, квалитетне и међународно атрактивне студијске програме. Ове године кадеткиње завршне године Војне академије биће промовисане у прве официрске чинове. Међу њима посебно место имају прве жене официри-пилоти у историји војног ваздухопловства – истакао је Шутановац.

Говорећи о реформама система одбране и Војске, Шутановац је нагласио да су заокруживањем реформе у стратешко—доктринарној и нормативно-правној сфери, успостављањем нове организације Војске, доношењем Беле књиге одбране, створени институционални оквири за демократску контролу Војске у складу са стандардима савремених демократских друштава.

-Реформа система одбране и конципирање модерне Војске је сталан процес и предуслов демократизације, стабилности и развоја српског друштва, али кључни елемент мира и стабилности. Једино градећи систем одбране на таквим принципима бићемо спремни да одговоримо на све безбедносне, образовне, научноистраживачке и привредне изазове. На тај начин градимо заједничку будућност са европском породицом народа и доприносимо унутрашњем развоју земље, општем напретку наших грађана, стабилности и безбедности у региону и читавој Европи, рекао је Шутановац.

Начелник Школе националне одбране пуковник Миле Јелић поздрављајући присутне, у уме Војне академије, нагласио је да је промовисање генералштабних официра у Дому Народне скупштине постала традиција, а тим официрима велика част.

- У току школовања, током више од 1200 наставних часова, реализован је веома захтеван програм који одликује тај ниво усавршавања, а за остваривање задатих циљева посебно је заслужан наставни кадар Војне академије – истакао је пуковник Јелић додајући да је 54. класа школовање завршила са одличним успехом чиме је Србија добила још једну успешну генерацију генералштабних официра спремних за тешке тренутке и велика искушења.

Према његовим речима, полазници из страних армија, са овог школовања, осим знања из Београда, понеће и бројна сазнања о нашој земљи и Војсци Србије, искуства, пријатељства и нове утиске.

- Будите одани и посвећени својој Војсци, својој држави и миру – поручио је на крају излагања свим официрима 54. класе пуковник Јелић.

У име 54. класе Генералштабног усавршавања Школе националне одбране, обратио се потпуковник Милан Коњиковац, најбољи официр по рангу.

-Овај свечани чин представља круну нашег рада у реализацији планираних програмских садржаја. Поносни смо што је Војска Србије са нама добила још једну генерацију високо образованих официра који су током школовања имали прилику да се упознају са савременим концептима безбедности, значајем свеобухватног одговора на комплексно безбедносно окружење, модалитетитима и динамиком европских и осталих интеграцијских процеса, као и са достигнутим степеном и правцем даљег развоја и модернизација система одбране Републике Србије. "Господине министре одбране, можете бити уверени да смо успешно овладали неопходним знањима и вештинама, сагледали потребе и проблеме система одбране и да ћемо дати пуни допринос на својим будућим задужењима у Војсци Србије и Министарству одбране" - рекао је потпуковник Коњиковац.

Током војностручног школовања, официри су изучавали војну стратегију, командовање, руковођење и оператику. Слушали су предавања из области теорије сукоба, међународних односа, страних стратегија и доктрина, те међународног хуманитарног права и цивилно-војних односа. Предавали су им професори Војне академије, али и министри одбране, финансија, енергетике и рударства, затим, начелник Генералштаба наше војске, државни секретари Министарства одбране и помоћник министра, те команданти оперативних састава Војске. Такође су имали прилику да слушају предавања високих страних државника који су били у посети нашој земљи.

Уз кабинетску наставу, за полазнике 54. класе организована су различита студијска путовања у земљи и иностранству, али и командантска путовања по Србији.
HorSeparator
Пријава аранжмана на 51. СП Копаник, зимска сезона 2019/2020. године
Претраживање
по датуму  /  по називу
ВОЈНА АКАДЕМИЈА
Генерала Павла Јуришића Штурма 33, 11040 Београд
Тел: 011/3603-247, 011/3603-331; Факс: 011/3005-190
Е-пошта: office@va.mod.gov.rs
Насловна Пошаљи пријатељу Мапа сајта Штампај Насловна Насловна