ћирилица | english
Mailing lista
Vaš e-mailВаш еМаил...
Kod sa slike
Prijavi se

generiši novi kod
HorSeparator

Naslovna / Odnosi s javnošću / Aktuelnosti / Arhiva aktuelnosti / Aktuelnosti 2011 / ZAVRŠENO ŠKOLOVANjE OFICIRA 54. KLASE GŠU ŠNO

ZAVRŠENO ŠKOLOVANjE OFICIRA 54. KLASE GŠU ŠNO

Svečanost povodom završetka školovanja polaznika 54. klase Generalštabnog usavršavanja Škole nacionalne odbrane Vojne akademije održana je danas u Domu Narodne skupštine Republike Srbije.

Tom prilikom ministar odbrane Dragan Šutanovac uručio je oficirske sablje najuspešnijim polaznicima ove generacije, a načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Miloje Miletić ostalim oficirima koji su uspešno završili školovanje, među kojima je 30 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, dva oružanih snaga Bosne i Hercegovine i po jedan oficir iz oružanih snaga Austrije, Turske i Crne Gore.

Najboljem u rangu - potpukovniku Milanu Konjikovcu uručena je pozlaćena sablja sa posvetom, drugorangirani pukovnik Slaven Bošković dobio je posrebrenu sablju sa posvetom, a pukovnik Jovan Dundić oficirsku sablju sa posvetom.

Promociji oficira koji su pohađali najviši nivo školovanja u našem sistemu odbrane i koji su osposobljeni za planiranje i rukovođenje snagama u savremenim operacijama, kako u zemlji tako i u inostranstvu, prisustvovali su predsednica Narodne skupštine Slavica Đukić Dejanović, potpredsednik Vlade Ivica Dačić, predstavnici ministarstava, verskih zajednica u Srbiji, organizacijskih celina Ministarstva odbrane i Generalštaba, kao i diplomate i izaslanici odbrane akreditovani u našoj zemlji, te porodice starešina koje su završile najviše vojno usavršavanje.

Čestitajući oficirima završetak usavršavanja, posebno polaznicima iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Turske, ministar je poručio da je uveren da su tokom školovanja bili u prilici da steknu potrebna znanja i prijateljstva koja će im pomoći u unapređivanju svojih oružanih snaga i izgradnji prijateljskih i partnerskih odnosa sa našom Vojskom.

- Vaše školovanje u vojnoj visokoškolskoj ustanovi govori nam da je Vojna akademija postala respektibilna ustanova za školovanje vojnog kadra u regionu, rekao je ministar Šutanovac dodajući da su posvećenost principima kooperativne bezbednosti putem dijaloga i zajedničkog angažovanja, regionalna saradnja i poštovanje osnovnih principa međunarodnog prava osnovni garant dostizanja, očuvanja i unapređivanja bezbednosti u regionu.

Prema njegovim rečima, dobijanje statusa kandidata, otpočinjanje pregovora i ulazak u Evropsku uniju, ne samo da su prioriteti naše spoljne politike već i prostor za delovanje naše bezbednosne i odbrambene politike.

- Što smo više ujedinjeni u borbi protiv savremenih izazova, rizika i pretnji, to će rezultat biti bolji. Na taj način stičemo uslove za napredak u gotovo svim sferama života, stvaramo uslove za stabilan život građana, priliv novih investicija, dalju demokratizaciju društva, kao i dalje osavremenjavanje naše vojske - poručio je ministar Šutanovac naglašavajući da su i Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije posvećeni tim ciljevima.

Ministar Šutanovac naglasio je da u prilog posvećenosti Ministarstva odbrane i Vojske govore i reformski rezultati koje su ove institucije postigle u cilju dostizanja najviših standarda u oblasti odbrane, ali i evropskih vrednosti koje ugrađujemo u svoj sistem.

- Vojska Srbije je, osim zadataka definisanih zakonom, posvećena bezbednosti građana, međunarodnoj vojnoj saradnji i stabilnosti u jugoistočnoj Evropi. U projekcijama naše zemlje, Vojska ima jednu od ključnih uloga i predstavlja bezbednosni i razvojni potencijal. Svesni smo, takođe, da visok međunarodni kredibilitet našoj zemlji obezbeđujemo ne samo saradnjom, partnerstvom i interoperabilnošću sa stranim armijama već i učešćem u multinacionalnim mirovnim misijama. Ne postoji zemlja koja zaslužuje poštovanje, a koja na međunarodnom planu ne preuzima rizike u korist mira i stabilnosti. Na taj način, Vojska daje garanciju da je sposobna da zaštiti integritet svoje zemlje, rekao je Šutanovac.

Ministar je podvukao da porast poverenja i ugleda Vojske kod građana Srbije, Vojsku svrstava među vodeće nacionalne institucije, što se najbolje vidi po velikom broju kandidata za Vojnu gimnaziju i Vojnu akademiju, za pristupanje u sastav profesionalnih vojnika i dobrovoljno služenje vojnog roka.

-Sistem odbrane, tokom ove godine, postao je bogatiji za Univerzitet odbrane kojim se stvaraju uslovi za četvorostepeni sistem vojnog obrazovanja, kvalitetne i međunarodno atraktivne studijske programe. Ove godine kadetkinje završne godine Vojne akademije biće promovisane u prve oficirske činove. Među njima posebno mesto imaju prve žene oficiri-piloti u istoriji vojnog vazduhoplovstva – istakao je Šutanovac.

Govoreći o reformama sistema odbrane i Vojske, Šutanovac je naglasio da su zaokruživanjem reforme u strateško—doktrinarnoj i normativno-pravnoj sferi, uspostavljanjem nove organizacije Vojske, donošenjem Bele knjige odbrane, stvoreni institucionalni okviri za demokratsku kontrolu Vojske u skladu sa standardima savremenih demokratskih društava.

-Reforma sistema odbrane i koncipiranje moderne Vojske je stalan proces i preduslov demokratizacije, stabilnosti i razvoja srpskog društva, ali ključni element mira i stabilnosti. Jedino gradeći sistem odbrane na takvim principima bićemo spremni da odgovorimo na sve bezbednosne, obrazovne, naučnoistraživačke i privredne izazove. Na taj način gradimo zajedničku budućnost sa evropskom porodicom naroda i doprinosimo unutrašnjem razvoju zemlje, opštem napretku naših građana, stabilnosti i bezbednosti u regionu i čitavoj Evropi, rekao je Šutanovac.

Načelnik Škole nacionalne odbrane pukovnik Mile Jelić pozdravljajući prisutne, u ume Vojne akademije, naglasio je da je promovisanje generalštabnih oficira u Domu Narodne skupštine postala tradicija, a tim oficirima velika čast.

- U toku školovanja, tokom više od 1200 nastavnih časova, realizovan je veoma zahtevan program koji odlikuje taj nivo usavršavanja, a za ostvarivanje zadatih ciljeva posebno je zaslužan nastavni kadar Vojne akademije – istakao je pukovnik Jelić dodajući da je 54. klasa školovanje završila sa odličnim uspehom čime je Srbija dobila još jednu uspešnu generaciju generalštabnih oficira spremnih za teške trenutke i velika iskušenja.

Prema njegovim rečima, polaznici iz stranih armija, sa ovog školovanja, osim znanja iz Beograda, poneće i brojna saznanja o našoj zemlji i Vojsci Srbije, iskustva, prijateljstva i nove utiske.

- Budite odani i posvećeni svojoj Vojsci, svojoj državi i miru – poručio je na kraju izlaganja svim oficirima 54. klase pukovnik Jelić.

U ime 54. klase Generalštabnog usavršavanja Škole nacionalne odbrane, obratio se potpukovnik Milan Konjikovac, najbolji oficir po rangu.

-Ovaj svečani čin predstavlja krunu našeg rada u realizaciji planiranih programskih sadržaja. Ponosni smo što je Vojska Srbije sa nama dobila još jednu generaciju visoko obrazovanih oficira koji su tokom školovanja imali priliku da se upoznaju sa savremenim konceptima bezbednosti, značajem sveobuhvatnog odgovora na kompleksno bezbednosno okruženje, modalitetitima i dinamikom evropskih i ostalih integracijskih procesa, kao i sa dostignutim stepenom i pravcem daljeg razvoja i modernizacija sistema odbrane Republike Srbije. "Gospodine ministre odbrane, možete biti uvereni da smo uspešno ovladali neophodnim znanjima i veštinama, sagledali potrebe i probleme sistema odbrane i da ćemo dati puni doprinos na svojim budućim zaduženjima u Vojsci Srbije i Ministarstvu odbrane" - rekao je potpukovnik Konjikovac.

Tokom vojnostručnog školovanja, oficiri su izučavali vojnu strategiju, komandovanje, rukovođenje i operatiku. Slušali su predavanja iz oblasti teorije sukoba, međunarodnih odnosa, stranih strategija i doktrina, te međunarodnog humanitarnog prava i civilno-vojnih odnosa. Predavali su im profesori Vojne akademije, ali i ministri odbrane, finansija, energetike i rudarstva, zatim, načelnik Generalštaba naše vojske, državni sekretari Ministarstva odbrane i pomoćnik ministra, te komandanti operativnih sastava Vojske. Takođe su imali priliku da slušaju predavanja visokih stranih državnika koji su bili u poseti našoj zemlji.

Uz kabinetsku nastavu, za polaznike 54. klase organizovana su različita studijska putovanja u zemlji i inostranstvu, ali i komandantska putovanja po Srbiji.
HorSeparator
INFORMACIJA O KORIŠĆENjU PLATFORME ZA UČENjE NA DALjINU
Pretraživanje
po datumu  /  po nazivu
VOJNA AKADEMIJA
Generala Pavla Jurišića Šturma 33, 11040 Beograd
Tel: 011/3603-065; Faks: 011/3005-190
E-pošta: kancelarija@va.mod.gov.rs
Naslovna Pošalji prijatelju Mapa sajta Štampaj Naslovna Naslovna