latinica | english
Мejлинг листа
Ваш еМаил...
Код са слике
Пријави се

генериши нови код
HorSeparator

Насловна / Односи с јавношћу / Актуелности / Архива актуелности / Актуелности 2011 / ЗАВРШЕТАК ШКОЛОВАЊА 57. КЛАСЕ КОМАНДНО-ШТАБНОГ УСАВРШАВАЊА

ЗАВРШЕТАК ШКОЛОВАЊА 57. КЛАСЕ КОМАНДНО-ШТАБНОГ УСАВРШАВАЊА

Свечаност поводом завршетка школовања официра 57. класе командно-штабног усавршавања одржана је данас у Свечаној сали касарне „Бањица-2“ у Београду. Том приликом, државна секретарка Министарства одбране др Тања Мишчевић уручила је слушаоцима дипломе, а начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милоје Милетић, по наредби председника Србије Бориса Тадића, официрске сабље са посветом тројици најуспешнијих официра 57. класе Командно-штабног усавршавања.

Позлаћену сабљу, као први у рангу, добио је мајор Чеда Шарац, посребрену мајор Славен Вујић, а сабљу са посветом мајор Предраг Стаменковић.

Једногодишње усавршавање похађало је 55 официра из Министарства одбране Републике Србије, као и два официра оружаних снага Босне и Херцеговине и по један официр из оружаних снага Црне Горе и Сједињених Америчких Држава.

Честитајући официрима 57. класе, генерал Милетић је истакао да се од њих очекује да дају пун допринос даљем развоју способности Војске Србије у испуњењу њене основне друштвене улоге, као и да достигне највише стандарде у сфери одбране.

- Уверен сам да сви ви добро схватате значај усавршавања које сте успешно завршили и звања командно-штабног официра које сте стекли. Отворен вам је пут за даље напредовање у каријери, у складу са вашим способностима, квалификацијама и радом - поручио је генерал Милетић додајући да је процес образовања официра непрекидан.

Говорећи о значају усавршавања, начелник Генералштаба је нагласио да официр који ради у савременој војсци и који тежи да увек са новим ентузијазмом унапређује јединицу којом командује, мора да одговори духу времена и отвореног ума приступи изучавању различитих области, од страних језика до информационих технологија.

- Посебно ме радује што су у овој класи и официри из Босне и Херцеговине, Црне Горе и Сједињених Америчких Држава, јер размена искустава међу оружаним снагама путем заједничког школовања, обуке и вежби, гради мостове узајамног поверења и представља пут истинске сарадње – нагласио је генерал Милетић додајући да ни један систем није довољно велики, моћан и креативан да би могао да се развија и унапређује сам, без интеракције са другим, сродним системима.

- Школовање официра из оружаних снага страних земаља недвосмислено говори да наша Војна академија има све капацитете да образује официре 21. века и да је на добром путу да постане водећа институција за школовање официрског кадра у региону - оценио је начелник Генералштаба.

Генерал Милетић се, такође, осврнуо на најзначајније резултате које су Војска Србије и Министарство одбране остварили у протеклих неколико година.

- Јачању међународне сарадње у области одбране посебно је допринело одржавање Стратегијске војне конференције за партнере у Београду. Војска Србије показала се као добар домаћин овог, по броју и нивоу делегација, највећег овогодишњег војног скупа у свету. Била је то одлична прилика да представимо наше могућности и капацитете за активан допринос стабилности у региону и учешће у стварању безбедног света за генерације које долазе. Србија је овим упутила јасну поруку о својој опредељености за сарадњу са демократским земљама са свих континената – подвукао је генерал Милетић.

Начелник Командно-штабног усавршавања пуковник Никола Гузина рекао је да је завршити овај ниво школовања изазов и императив за престиж у војној професији. Он је официрима поручио да, користећи стечена знања, буду одани нашој Војсци, миру и својим породицама.

У име колега 57. класе командно-штабног усавршавања, најбољи у генерацији, мајор Чеда Шарац, истакао је да је Војска Србије добила нове официре који су овладали новим знањима који ће бити у служби реформе система одбране и конципирања модерне војске.

Генерација је завршила школовање са одличним успехом и након тог средњег нивоа школовања у систему одбране, официри су оспособљени за командовање јединицама ранга батаљона, дивизиона, ескадриле, као и штабне дужности у бригадама и остале дужности у систему одбране.

Уз професоре са Војне академије, полазницима су предавали и министар одбране Драган Шутановац, потпредседник Владе Ивица Дачић , некадашњи дипломата Краљевине Норвешке при УН Каи Еиде као и представници других значајних институција из земље и иностранства из области одбране и безбедности.

Осим редовних наставних садржаја, део полазника 57. класе, у оквиру Протокола трилатералне сарадње у области војног образовања официра Министарстава одбране Велике Британије, Републике Србије и Краљевине Норвешке, похађало је курс у области војне економије и логистике и боравило на студијском путовању и историјско-компаративној анализи операције савезника у другом светском рату у Италији.

Официри на командно-штабном усавршавању, у току школовања, имали су прилику да обиђу и упознају се са организацијом и начином рада највећег броја команди и јединица Војске Србије и дела организацијских целина Министарства одбране. Приликом тих обилазака упознали су део богатог културно-историјског блага Републике Србије.

Свечаности су присуствовали представници Министарства одбране и Генералштаба Војске Србије, као и представници дипломатског кора, бројни професори, породице, тарешине и колеге официра.
HorSeparator
Пријава аранжмана на 51. СП Копаник, зимска сезона 2019/2020. године
Претраживање
по датуму  /  по називу
ВОЈНА АКАДЕМИЈА
Генерала Павла Јуришића Штурма 33, 11040 Београд
Тел: 011/3603-247, 011/3603-331; Факс: 011/3005-190
Е-пошта: office@va.mod.gov.rs
Насловна Пошаљи пријатељу Мапа сајта Штампај Насловна Насловна