ћирилица | english
Mailing lista
Vaš e-mailВаш еМаил...
Kod sa slike
Prijavi se

generiši novi kod
HorSeparator

Naslovna / Odnosi s javnošću / Aktuelnosti / Arhiva aktuelnosti / Aktuelnosti 2011 / ZAVRŠETAK ŠKOLOVANjA 57. KLASE KOMANDNO-ŠTABNOG USAVRŠAVANjA

ZAVRŠETAK ŠKOLOVANjA 57. KLASE KOMANDNO-ŠTABNOG USAVRŠAVANjA

Svečanost povodom završetka školovanja oficira 57. klase komandno-štabnog usavršavanja održana je danas u Svečanoj sali kasarne „Banjica-2“ u Beogradu. Tom prilikom, državna sekretarka Ministarstva odbrane dr Tanja Miščević uručila je slušaocima diplome, a načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Miloje Miletić, po naredbi predsednika Srbije Borisa Tadića, oficirske sablje sa posvetom trojici najuspešnijih oficira 57. klase Komandno-štabnog usavršavanja.

Pozlaćenu sablju, kao prvi u rangu, dobio je major Čeda Šarac, posrebrenu major Slaven Vujić, a sablju sa posvetom major Predrag Stamenković.

Jednogodišnje usavršavanje pohađalo je 55 oficira iz Ministarstva odbrane Republike Srbije, kao i dva oficira oružanih snaga Bosne i Hercegovine i po jedan oficir iz oružanih snaga Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država.

Čestitajući oficirima 57. klase, general Miletić je istakao da se od njih očekuje da daju pun doprinos daljem razvoju sposobnosti Vojske Srbije u ispunjenju njene osnovne društvene uloge, kao i da dostigne najviše standarde u sferi odbrane.

- Uveren sam da svi vi dobro shvatate značaj usavršavanja koje ste uspešno završili i zvanja komandno-štabnog oficira koje ste stekli. Otvoren vam je put za dalje napredovanje u karijeri, u skladu sa vašim sposobnostima, kvalifikacijama i radom - poručio je general Miletić dodajući da je proces obrazovanja oficira neprekidan.

Govoreći o značaju usavršavanja, načelnik Generalštaba je naglasio da oficir koji radi u savremenoj vojsci i koji teži da uvek sa novim entuzijazmom unapređuje jedinicu kojom komanduje, mora da odgovori duhu vremena i otvorenog uma pristupi izučavanju različitih oblasti, od stranih jezika do informacionih tehnologija.

- Posebno me raduje što su u ovoj klasi i oficiri iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država, jer razmena iskustava među oružanim snagama putem zajedničkog školovanja, obuke i vežbi, gradi mostove uzajamnog poverenja i predstavlja put istinske saradnje – naglasio je general Miletić dodajući da ni jedan sistem nije dovoljno veliki, moćan i kreativan da bi mogao da se razvija i unapređuje sam, bez interakcije sa drugim, srodnim sistemima.

- Školovanje oficira iz oružanih snaga stranih zemalja nedvosmisleno govori da naša Vojna akademija ima sve kapacitete da obrazuje oficire 21. veka i da je na dobrom putu da postane vodeća institucija za školovanje oficirskog kadra u regionu - ocenio je načelnik Generalštaba.

General Miletić se, takođe, osvrnuo na najznačajnije rezultate koje su Vojska Srbije i Ministarstvo odbrane ostvarili u proteklih nekoliko godina.

- Jačanju međunarodne saradnje u oblasti odbrane posebno je doprinelo održavanje Strategijske vojne konferencije za partnere u Beogradu. Vojska Srbije pokazala se kao dobar domaćin ovog, po broju i nivou delegacija, najvećeg ovogodišnjeg vojnog skupa u svetu. Bila je to odlična prilika da predstavimo naše mogućnosti i kapacitete za aktivan doprinos stabilnosti u regionu i učešće u stvaranju bezbednog sveta za generacije koje dolaze. Srbija je ovim uputila jasnu poruku o svojoj opredeljenosti za saradnju sa demokratskim zemljama sa svih kontinenata – podvukao je general Miletić.

Načelnik Komandno-štabnog usavršavanja pukovnik Nikola Guzina rekao je da je završiti ovaj nivo školovanja izazov i imperativ za prestiž u vojnoj profesiji. On je oficirima poručio da, koristeći stečena znanja, budu odani našoj Vojsci, miru i svojim porodicama.

U ime kolega 57. klase komandno-štabnog usavršavanja, najbolji u generaciji, major Čeda Šarac, istakao je da je Vojska Srbije dobila nove oficire koji su ovladali novim znanjima koji će biti u službi reforme sistema odbrane i koncipiranja moderne vojske.

Generacija je završila školovanje sa odličnim uspehom i nakon tog srednjeg nivoa školovanja u sistemu odbrane, oficiri su osposobljeni za komandovanje jedinicama ranga bataljona, diviziona, eskadrile, kao i štabne dužnosti u brigadama i ostale dužnosti u sistemu odbrane.

Uz profesore sa Vojne akademije, polaznicima su predavali i ministar odbrane Dragan Šutanovac, potpredsednik Vlade Ivica Dačić , nekadašnji diplomata Kraljevine Norveške pri UN Kai Eide kao i predstavnici drugih značajnih institucija iz zemlje i inostranstva iz oblasti odbrane i bezbednosti.

Osim redovnih nastavnih sadržaja, deo polaznika 57. klase, u okviru Protokola trilateralne saradnje u oblasti vojnog obrazovanja oficira Ministarstava odbrane Velike Britanije, Republike Srbije i Kraljevine Norveške, pohađalo je kurs u oblasti vojne ekonomije i logistike i boravilo na studijskom putovanju i istorijsko-komparativnoj analizi operacije saveznika u drugom svetskom ratu u Italiji.

Oficiri na komandno-štabnom usavršavanju, u toku školovanja, imali su priliku da obiđu i upoznaju se sa organizacijom i načinom rada najvećeg broja komandi i jedinica Vojske Srbije i dela organizacijskih celina Ministarstva odbrane. Prilikom tih obilazaka upoznali su deo bogatog kulturno-istorijskog blaga Republike Srbije.

Svečanosti su prisustvovali predstavnici Ministarstva odbrane i Generalštaba Vojske Srbije, kao i predstavnici diplomatskog kora, brojni profesori, porodice, tarešine i kolege oficira.
HorSeparator
INFORMACIJA O KORIŠĆENjU PLATFORME ZA UČENjE NA DALjINU
Pretraživanje
po datumu  /  po nazivu
VOJNA AKADEMIJA
Generala Pavla Jurišića Šturma 33, 11040 Beograd
Tel: 011/3603-065; Faks: 011/3005-190
E-pošta: kancelarija@va.mod.gov.rs
Naslovna Pošalji prijatelju Mapa sajta Štampaj Naslovna Naslovna