latinica | english
HorSeparator

Насловна / Септембар 2011 / ОСНОВЦИ У ПОСЕТИ БУДУЋИМ ОФИЦИРИМА ВОЈСКЕ СРБИЈЕ

Септембар 2011
09. 09. 2011.   13:21:25

ОСНОВЦИ У ПОСЕТИ БУДУЋИМ ОФИЦИРИМА ВОЈСКЕ СРБИЈЕ

Ученици трећег разреда Основне школе „Горња Варош“ из Земуна данас су били гости Војне академије на генералној проби свечане промоције најмлађих официра Војске Србије, који ће у суботу и званично добити своје чинове. Трећаци су са бине посматрали најзанимљивији део програма, свечани дефиле, после чега је уследило фотографисање и кратко дружење са будућим потпоручницима српске војске.

Војин Тривановић, Алекса Башић, Филип Тодоровић и Немања Декић, само су неки од дечака који су аплаузом бодрили кадете и кадеткиње током марша.

„Највише ми се допало оружје и униформе. Видео сам да нису само мушкарци војници, него да има и девојака. Зар и оне иду у војску?“, упитао је Војин. Алексу и Немању, осим „марша војника“ и строгих команди које су одјекивале платоом Војне академије, одушевило је и интонирање химне Републике Србије и свечани маршеви којима је оркестар испратио војничке кораке током дефилеа. Филип Тодоровић, понет утиском и у потпуности обучен у маскирне војничке боје, само је кратко рекао „Хоћу да будем војник када порастем“.

О томе да војска више није само за „дечаке“ најбоље сведочи одушевљење ученица школе „Горња Варош“, које су са својим другарима испратиле сваки покрет кадета, а међу њима и прву генерацију будућих жена официра Војске Србије.

„Свиђају ми се униформе које носе девојке. Лепо им стоје и оне су лепе у њима. Волела бних да једног дана и ја носим исту“, казала нам је Катарина Цветковић. У униформи, наравно, када порасту, себе виде и њене другарице Јелена Секулић и Тара Ђурић, док су се Марији Кончаревић, Дијани Штакић и Миљани Јовановић највише свиделе нумере које је свирао оркестар током програма.

„Први пут присуствујем овом догађају, иако је наша школа већ традиционално гост Војне академије сваке године уочи промоције официра. Већ неколико месеци слушам о томе колико је промоција леп и велик догађај, али тек сада када сам и лично присуствовала проби схватам откуд одушевљење мојих колега. Ови војници су нешто чиме бисмо требали да се поносимо, јер представљају српску војску у најлепшем светлу“ – истакла је директорка школе „Горња Варош“ Светлана Лукић.

После свечаног дефилеа, деца су се фотографисала са будућим потпоручницима и том приликом им поставила многобројна питања о животу у војсци. Ђаци на пробу нису дошли празних руку, па су кадетима и кадеткињама поклонили честитке и балоне које су сами украсили, и тиме предстојећу свечаност учинили још лепшом. Они су заузврат основцима показали како се салутира, како се стоји у ставу мирно, а на крају и поклонили своје капе.


Архива вести   2011 2010 2009  2008
Претраживање Септембар 2011
по датуму  /  по називу
ВОЈНА АКАДЕМИЈА
Генерала Павла Јуришића Штурма 33, 11040 Београд
Тел: 011/3603-247, 011/3603-331; Факс: 011/3005-190
Е-пошта: office@va.mod.gov.rs
Насловна Пошаљи пријатељу Мапа сајта Штампај Насловна Насловна