08. 11. 2011.
ПРЕДАВАЊЕ БРИТАНСКОГ ПРОФЕСОРА ЗА СЛУШАОЦЕ ШНО

У оквиру програма сарадње у области образовања Министарстава одбране Велике Британије и Србије, британски професор др Кристијан Триподи, одржао је предавање слушаоцима 55. класе Генералштабног усавршавања и 58. класе Командно-штабног усавршавања Школе националне одбране. Предавању су поред слушалаца ШНО присуствовали и официри из Генералштаба Војске Србије. Тема предавања била је ''Војне интервенције у Авганистану током историје и импликације за будућност".

У свом предавању професор Триподи је говорио о три велике војне интервенције у Авганистану, уз појашњења везана за њихово одвијање и резултате. Како је истакао предавач из Британије, почевши од британске интервенције средином 19. века, преко совјетске војне кампање која је окончана 1989. године, па све до војне акције коју су САД недавно предузеле са својим савезницима, они који су слали своје трупе у ту тешко приступачну азијску земљу морали су да решавају  сличне проблеме.

Све три поменуте војне интервенције започињале су брзом победом страних трупа, које су се, међутим, убрзо суочавале са неприхватањем па чак и оружаним отпором од стране становништва. Постављени стратешки циљеви у сва три случаја су постигнути - Британци су одвратили Русе од похода ка Индији, Совјети су очували комунистички режим у Кабулу од напада "муџахедина", а Американци свргли с власти "талибане".

Стране силе које су Авганистан освајале ипак су биле принуђене да се одатле повуку. Притом су своје ангажовање плаћале великим количинама утрошеног новца и знатним људским жртвама, што све заједно води ка питању да ли је уопште требало војно интервенисати у Авганистану. На то нема једнозначног одговора, истакао је професор Триподи, али се може закључити да су разлози за примену силе, били они идеолошки или прагматични, имали такву снагу за доносиоце одлука, да рат просто није могао бити избегнут. 
ВОЈНА АКАДЕМИЈА - Павла Јуришића Штурма 33, 11000 Београд
Тел: 011/3603-247, 011/3603-331; Факс: 011/3005-190; Е-пошта: office@va.mod.gov.rs
copyright © Војна академија Београд / сва права задржана
дозволу за употребу материјала објављених на сајту тражите преко е-адресе: office@va.mod.gov.rs