latinica | english
Мejлинг листа
Ваш еМаил...
Код са слике
Пријави се

генериши нови код
HorSeparator

Насловна /

ПРЕДАВАЊЕ МИНИСТРА ШУТАНОВЦА У ШКОЛИ НАЦИОНАЛНЕ ОДБРАНЕ

Министар одбране Драган Шутановац одржао је данас предавање полазницима 55. класе Генералштабног усавршавања и 58. класе Командно-штабног усавршавања Школе националне одбране.

Том приликом министар Шутановац изразио је задовољство што се међу припадницима Војске Србије налазе и припадници страних војски, што сведочи о доброј регионалној сарадњи и међународном кредибилитету наше земље.

Министар одбране је слушаоце упознао са стањем у систему одбране, реформама и променама које се у њему спроводе протеклих неколико година.

- Tреба имати у виду садашњост, прошлост и будућност која је још увек тешко предвидљива, како географски тако и економски. Да би смо могли адекватно да анализирамо шта смо радили морамо знати који су били проблеми које смо наследили, пре свега, то је гломазни и нефункционални систем. Следећи проблем је законска регулатива која практично није постојала. Уласком у Владу Србије створене су неопходне претпоставке за увођење свих закона и подзаконских аката, рекао је министар Шутановац.

Министар је додао да се систем одбране суочио са великом количином вишкова, нарочито убојних средстава, као и са проблемима око реализације Мастер плана и у области цивилне и војне контроле Војске услед непостојања законских прописа.

- Важна је имплементација донетих закона који су омогућили да формирамо Савет за планирање. Такође, основали смо Универзитет одбране, а учешћем у мировним мисијама постајемо конкурентни на светском тржишту у тој области – не само снагом и мишићима, већ и по другим битним стварима. Од посебног значаја је и увођење добровољног служења војног рока са оружјем, као и верске службе у Војсци – истакао је министар Шутановац.

Као важне новине у систему одбране, министар Шутановац је навео могућност синдикалног организовања, установљење доделе војних спомен медаља, војних споменица и медаља за учешће у мировним мисијама, доношење дугорочног и средњорочног плана развоја, као и националног акционог плана који је везан за жене у безбедносним структурама.

- Новитети у организацији МО су најприметнији у Сектору за буџет и финансије и Управи за војно здравство. Први пут имамо Генералног инспектора за Војнобезбедносну и Војнообавештајну агенцију, Управу за стандард, традицију и ветеране, Одсек за интерну ревизију, Центар за обуку и усавршавање подофицира у Панчеву, Центар за обуку путем симулација, Универзитет одбране и Дирекцију за управљање пројектима – казао је Шутановац и додао да је буџет Министарства одбране од 2002. смањен са 4,55 на 2,12 одсто учешћа у бруто националном производу.

Министар је навео податак да је 2005. у систему одбране било око 75.000 људи, две године касније 36.000, а да је данас запослено хиљаду људи више.

Као важне ствари на којима се радило ове године у оквиру система одбране министар Шутановац је навео организовање вежби „Ушће 2011“ и „Дипломац“, Сајма наоружања „Партнер 2011“, промоцију нових официра Војске Србије, организовање Стратегијске војне конференције за партнере која је према његовим речима била највећи међународни скуп, после Самита несврстаних. Кампања „Буди професионалац“ још једна је од успешних акција Министарства одбране која ће трајати док постоје потребе српске војске за попуњавањем професионалног кадра.

Међу приоритетима Министарства одбране и Војске Србије у наредном периоду министар Шутановац, пре свега, види даљу модернизацију и опремање система одбране, наставак обуке војника на добровољном служењу војног рока, школовање и усавршавање официра у земљи и иностранству, јачање регионалне сарадње, активно учешће у програму Партнерство за мир, даље интензивирање међународне војне сарадње и изградњу инфраструктуре.

У обраћању слушаоцима министар је говорио и о професионализацији војске као најзначајнијем делу реформе система одбране, истакавши значајно повећање интересовања за школовање на Војној академији које је у просеку од једног и по кандидата по месту 2007. године порасло до данашњих скоро осам кандидата по упражњеном месту. Према његовим речима школовање и даље усавршавање официра још један је од приоритета модерне српске војске.

У предавању министар се осврнуо и на стандард припадника система одбране, међународну војну сарадњу у оквиру чега је нарочито напоменуо значај повећавања броја учесника у мировним мисијама Уједињених нација у свету, као и пројекте изградње модерних војних болница који се реализују у срадњи са Либијом и Анголом.

Као значајан подухват Министарства одбране Шутановац је навео и решавање проблема вишкова убојних средстава који су у претходном периоду складиштени на отвореном простору, акоји је данас у потпуности решен – делом уништавањем тих средстава, а делом размонтирањем и складишетењем у новоизграђеним магацинима у Србији.

Министар је напоменуо и важна улагања у Војнотехнички институт чиме се инвестира у домаћу војну индустрију и постиже значајна уштеда. Пројекти попут авиона „Ласта“, беспилотних летелица „Врабац“ и „Пегаз“, улагања у радарски систем, скоро довршавање „Бумбара“, куповина нових камиона од „ФАП“-а и наручивање дигиталних униформи од компаније ЈУМКО, само су неки примери улагања у домаћу војну, али и српску привреду, уопште.

Говорећи о инфраструктурним пројектима, Шутановац је као успешне примере навео изградњу Базе Југ и конверзију аеродрома „Морава“ који би у будућности требало да буде ослонац привреде краљевачког краја. Од будућих планова министар је навео изградњу Логистичког центра у бази Комрен.

У претходном периоду значајан допринос јачању угледа Војске дали су и Управа за односе са јавношћу Министарства одбране, нарочито спотовима за кампању „Буди професионалац“ које је радио „Застава филм“, што је резултирало смањивањем негативних прилога у домаћим медијима о српској војсци.

Министар је слушаоце ГШУ и КШУ упознао и са актуелном безбедносном ситуацијом у земљи.

HorSeparator
ВОЈНА АКАДЕМИЈА
Павла Јуришића Штурма 33, 11000 Београд
Тел: 011/3603-247, 011/3603-331; Факс: 011/3005-190
Е-пошта: office@va.mod.gov.rs
Насловна Пошаљи пријатељу Мапа сајта Штампај Насловна Насловна