latinica | english
Мejлинг листа
Ваш еМаил...
Код са слике
Пријави се

генериши нови код
HorSeparator

Насловна / Основни студијски програми / Курсеви / Курсеви за поморце

Курсеви за поморце

 Курсеви за стицање поморачких звањаПогодности курсирања на ВА
 тел: 011/3603-250Овлашћења - сертификати
 моб: 062/217-241, Светислав Шошкић
Цене
  

НОВИ СИМУЛАТОР ЗА ОБУКУ ПОМОРАЦА


 

 

 

 

Важно обавештење о реализацији курсева за обуку помораца по STCW конвенцији.

У Војној академији организују се курсеви за оспособљавање лица која намеравају да се укрцају на трговачке и путничке бродове, на реци и на мору. Курсеве реализују наставници Војне академије са вишегодишњим пловидбеним искуством, као и спољни сарадници - заповедници бродова, капетани дуге пловидбе.

Пре првог укрцаја поморац мора имати овлашћење о поступцима у случају опасности на броду и овлашћење о основној сигурности на броду, као и овлашћење о оспособљености за пружање прве медицинске помоћи.

ПОГЛЕДАЈ КАТАЛОГ КУРСЕВА (pdf 1.5 mb)

Обука помораца сертификована делатност у Војној академији

Обука за стицање овлашћења за поморце (за заинтересоване кандидате из грађанства) изводи се на Војној академији по Међународној конвенцији о стандардима за обуку, издавање уверења и вршења бродске страже помораца – (International convention on standards of training, certification and watchkeeping for seafarers - STCW convention 78/95/97/98/06/10) и Правилнику о овлашћењима о оспособљености чланова посаде поморских бродова трговачке морнарице.

Од почетка организације и извођења обукe за поморце Војна академија непрекидно ради на систему менаџмента квалитетом. За област курсева за обуку помораца успостављен је, документован и примењује се систем менаџмента квалитетом у складу са препорукама стандарда ISO 9001:2008 и STCW Конвенције. 

На основу Одлукe министра одбране инт.бр. 7452-12/14 од 28.04.2015. године и Решења Републичког министарства за грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре број 150-01-0003/2014-06 од 31.03.2014. године, Војна академија добила је све потребне сертификате за реализацију горе наведене обуке.

 

10. новембра 2014, DNV GL је сертификовао Систем менаџмента Војне академије по стандарду ISO 9001:2008. За делатност „Обука помораца у складу са STCW 78/95/97/98/06/10 Конвенцијом”.

Систем менаџмента квалитетом је оцењен од независног сертификационог тела DET NORSKE VERITAS GERMANISCHER LLOYD и Војној академији је издат сертификат No. 166765-2014-AQ-HRV-RvA дана 10.11.2014. године.


Погодности похађања курса у Војној академији

  1. Најповољније цене курсева у земљи и окружењу;
  2. Професионални и искусни кадар. За реализацију наставе ангажовани су врхунски стручњаци на овом пољу, и то наставници из Групе наставника за навигацију и поморство и спољни сарадници, сви заповедници бродова са преко 20 година искуства и преко 10000 наутичких миља!;
  3. Теоријска настава реализује се у Кабинетима навигације и поморства у Војној академији, а пракса на полигону Ушће, полигону противпожарне заштите - ППЗ и базену спортског центра Војне академије. Практична настава курса водитеља јахте реализује се на броду Речне флотиле РР-23 и
  4. Од 2015.године у процес обуке уведен је симулатор командног моста. Који у себи обједињује елементе: ECDIS-a, радара,  погона брода, GMDSS-a. Ово савремено наставно средство кориснику омогућује комплетнију обуку у навигацији и управљању бродом.

 


Реализована обука поморских курсева по међународним стандардима

На Војној академији у периоду од 24.08 до 28.08.2015. године, реализована је припрема и обука припадника аутономног тима за заштиту бродова, за учешће у међународној операцији EUNAVFOR ATALANTA.

Како припадници тима, до сада нису учествовали у мисијама и задацима на мору, група наставника за речне јединице је добила задатак да их припреми за живот и рад у бродским условима. Поред заштите брода од пирата, њихова обавеза је да се уклопе у нормално функционисање бродске посаде. Познавање бродских распореда, поступака у случају опасности и правила основне сигурности на броду, поступака у случају гашења пожара и продора воде само су део обавеза које их очекују. Здравствена заштита на броду, обука у пружању прве помоћи дављеницима, радње и поступци у случају напуштања брода, средства за заштиту бродоломаца која прописује SOLAS конвенција, нова су знања и вештине које ће понети у операцију и које ће им помоћи да што квалитетније изврше добијене задатке.

Обука је реализована на основу важећег правилника о овлашћењима и оспособљености чланова посаде поморских бродова трговачке морнарице СРЈ и условима за њихово стицање ( СЛ СРЈ бр 67/99 и 71/00) STCW конвенције и IMO модела курсева.

Група наставника за РЈ је активна у сарадњи са ЦМО ЗОК на пољу обука ПВЛ који одлазе у мировне операције и предлаже се наставак сарадње у наредном периоду.

 


Овлашћења

Војна академија је од Министарства за инфраструктуру /Сектора за водни саобраћај/ добила међународну лиценцу за оспособљавање по следећим овлашћењима:

      1. Овлашћење o оспособљености за водитеља јахте (Skipper)

У току је процес реакредитације и припреме осталих курсева по STCW конвенцији. Циљ нам је да у наредном периоду поново отпочнемо са курсевима за:

1.      Овлашћење o поступцима у случају опасности на броду и основна сигурност на броду; STCW 78/95 Regulation A-VI/1;

2.      Овлашћење o мерама сигурности на путничком броду осим РО-РО бродова (Passenger Ship Safety Certificate; RO-RO is not included) STCW 78/95 Regulation A-VI/3;

3.      Овлашћење o мерама сигурности на РО-РО путничком броду (RO-RO Passenger Ship Safety Certificate ) STCW 78/95 Regulation A-VI/2;

4.      Овлашћење o оспособљености за пружање прве медицинске помоћи. (Medical first aid training) STCW 78/95 Regulation A-VI/2;

5.      Овлашћење o оспособљености за вођење медицинске бриге на броду. (Medical care on board ship) STCW 78/95 Regulation A-VI/4-2;

6.      Овлашћење o оспособљености за управљање гашењем пожара. (Advanced fire fighting) STCW 78/95 Regulation A-VI/3;

7.      Овлашћење о оспособљености за руковање чамцем за спасавање и спасилачким чамцем STCW 78/95 Regulation VI/2-1;

8.      Овлашћења о оспособљености за руковање брзим спасилачким чамцима VI/2-2;

9.      Овлашћења о оспособљености за члана пловидбене страже у машинском одељењу STCW III/4

10.  Овлашења о посебној оспособљености за оспособљеног поморца у служби машине (мазач) III/5

11.  Овлашћења о оспособљености за члана пловидбене страже STCW II/4

12.  Овлашћења о посебној оспособљености за оспособљеног поморца у служби палубе (кормилар) STCW II/5

13.  Посебна обука за бродског официра за сигурносну заштиту брода STCW VI/5;

14.  Овлашења о посебној оспособљености – подизање нивоа разумевања сигрности на броду STCW VI/6-1;

15.  Овлашења о посебној оспособљености – вршење послова који се односе на сигурност брода STCW VI/6-2;

16.  Оспособљавање – опажање и уцртавање радарским уређајем и коришћење ARPA уређаја

17.  Оспособљавање – коришћење система за електронско приказивање поморских карата и информација ECDIS

 

 

Војна академија ће омогућити потребну обуку свима који желе да плове бродом или су већ пловили, а нису добили поједина овлашћења. Кандидати се могу оспособити за:
  • појединачна овлашћења и
  • више овлашћења у комбинацији, по потреби кандидата.

 


Цене курсева

  1. Водитељ јахте 40.000,00 динара

У цену курса је урачунат ПДВ.

HorSeparator
Мисао дана
Официр је онај чији је позив командовање!
Андре Гаве
Само у сусрету богате традиције и савремених образовних захтева Војна академија ће бити препознатљив бренд у земљи и у свету.
ВОЈНА АКАДЕМИЈА
Генерала Павла Јуришића Штурма 33, 11040 Београд
Тел: 011/3603-065; Факс: 011/3005-190
Е-пошта: kancelarija@va.mod.gov.rs
Насловна Пошаљи пријатељу Мапа сајта Штампај Насловна Насловна