latinica | english
Вести

Прелиминарни списак кандидата који су успешно реализовали селекцију за упис у Војну академијуОдржана завршна вежба кадета "Дипломац 2020"Увид јавности докторске дисертације кандидата Дејана ЂорђевићаИзбор и поновни избор у звање наставника вештина и сарадника на Војној академијиИнтерни конкурс за избор лица у звање наставника вештина Војне академијеОбавештење о допунском термину другог дела селекције кандидата из грађанства за упис у Војну академијуМинистар Вулин на полигону „Тител“: Наше реке и наша језера неће бити без одговарајуће заштитеУвид јавности докторске дисертације кандидата Љубомира ДуловићаМинистар Вулин: Захваљујући врховном команданту Војске Србије, наше ваздухопловство поново може да штити наше небоУчешће на видео конференцији Форума Европских средњих војних школаСве вести

Мejлинг листа
Ваш еМаил...
Код са слике
Пријави се

генериши нови код
HorSeparator

Насловна / Основни студијски програми / Курсеви / Курсеви за поморце

Курсеви за поморце

 Курсеви за стицање поморачких звањаПогодности курсирања на ВА
 тел: 011/3603-250Овлашћења - сертификати
 моб: 062/217-241, Светислав Шошкић
Цене
  

НОВИ СИМУЛАТОР ЗА ОБУКУ ПОМОРАЦА


 

 

 

 

Важно обавештење о реализацији курсева за обуку помораца по STCW конвенцији.

У Војној академији организују се курсеви за оспособљавање лица која намеравају да се укрцају на трговачке и путничке бродове, на реци и на мору. Курсеве реализују наставници Војне академије са вишегодишњим пловидбеним искуством, као и спољни сарадници - заповедници бродова, капетани дуге пловидбе.

Пре првог укрцаја поморац мора имати овлашћење о поступцима у случају опасности на броду и овлашћење о основној сигурности на броду, као и овлашћење о оспособљености за пружање прве медицинске помоћи.

ПОГЛЕДАЈ КАТАЛОГ КУРСЕВА (pdf 1.5 mb)

Обука помораца сертификована делатност у Војној академији

Обука за стицање овлашћења за поморце (за заинтересоване кандидате из грађанства) изводи се на Војној академији по Међународној конвенцији о стандардима за обуку, издавање уверења и вршења бродске страже помораца – (International convention on standards of training, certification and watchkeeping for seafarers - STCW convention 78/95/97/98/06/10) и Правилнику о овлашћењима о оспособљености чланова посаде поморских бродова трговачке морнарице.

Од почетка организације и извођења обукe за поморце Војна академија непрекидно ради на систему менаџмента квалитетом. За област курсева за обуку помораца успостављен је, документован и примењује се систем менаџмента квалитетом у складу са препорукама стандарда ISO 9001:2008 и STCW Конвенције. 

На основу Одлукe министра одбране инт.бр. 7452-12/14 од 28.04.2015. године и Решења Републичког министарства за грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре број 150-01-0003/2014-06 од 31.03.2014. године, Војна академија добила је све потребне сертификате за реализацију горе наведене обуке.

 

10. новембра 2014, DNV GL је сертификовао Систем менаџмента Војне академије по стандарду ISO 9001:2008. За делатност „Обука помораца у складу са STCW 78/95/97/98/06/10 Конвенцијом”.

Систем менаџмента квалитетом је оцењен од независног сертификационог тела DET NORSKE VERITAS GERMANISCHER LLOYD и Војној академији је издат сертификат No. 166765-2014-AQ-HRV-RvA дана 10.11.2014. године.


Погодности похађања курса у Војној академији

  1. Најповољније цене курсева у земљи и окружењу;
  2. Професионални и искусни кадар. За реализацију наставе ангажовани су врхунски стручњаци на овом пољу, и то наставници из Групе наставника за навигацију и поморство и спољни сарадници, сви заповедници бродова са преко 20 година искуства и преко 10000 наутичких миља!;
  3. Теоријска настава реализује се у Кабинетима навигације и поморства у Војној академији, а пракса на полигону Ушће, полигону противпожарне заштите - ППЗ и базену спортског центра Војне академије. Практична настава курса водитеља јахте реализује се на броду Речне флотиле РР-23 и
  4. Од 2015.године у процес обуке уведен је симулатор командног моста. Који у себи обједињује елементе: ECDIS-a, радара,  погона брода, GMDSS-a. Ово савремено наставно средство кориснику омогућује комплетнију обуку у навигацији и управљању бродом.

 


Реализована обука поморских курсева по међународним стандардима

На Војној академији у периоду од 24.08 до 28.08.2015. године, реализована је припрема и обука припадника аутономног тима за заштиту бродова, за учешће у међународној операцији EUNAVFOR ATALANTA.

Како припадници тима, до сада нису учествовали у мисијама и задацима на мору, група наставника за речне јединице је добила задатак да их припреми за живот и рад у бродским условима. Поред заштите брода од пирата, њихова обавеза је да се уклопе у нормално функционисање бродске посаде. Познавање бродских распореда, поступака у случају опасности и правила основне сигурности на броду, поступака у случају гашења пожара и продора воде само су део обавеза које их очекују. Здравствена заштита на броду, обука у пружању прве помоћи дављеницима, радње и поступци у случају напуштања брода, средства за заштиту бродоломаца која прописује SOLAS конвенција, нова су знања и вештине које ће понети у операцију и које ће им помоћи да што квалитетније изврше добијене задатке.

Обука је реализована на основу важећег правилника о овлашћењима и оспособљености чланова посаде поморских бродова трговачке морнарице СРЈ и условима за њихово стицање ( СЛ СРЈ бр 67/99 и 71/00) STCW конвенције и IMO модела курсева.

Група наставника за РЈ је активна у сарадњи са ЦМО ЗОК на пољу обука ПВЛ који одлазе у мировне операције и предлаже се наставак сарадње у наредном периоду.

 


Овлашћења

Војна академија је од Министарства за инфраструктуру /Сектора за водни саобраћај/ добила међународну лиценцу за оспособљавање по следећим овлашћењима:

      1. Овлашћење o оспособљености за водитеља јахте (Skipper)

У току је процес реакредитације и припреме осталих курсева по STCW конвенцији. Циљ нам је да у наредном периоду поново отпочнемо са курсевима за:

1.      Овлашћење o поступцима у случају опасности на броду и основна сигурност на броду; STCW 78/95 Regulation A-VI/1;

2.      Овлашћење o мерама сигурности на путничком броду осим РО-РО бродова (Passenger Ship Safety Certificate; RO-RO is not included) STCW 78/95 Regulation A-VI/3;

3.      Овлашћење o мерама сигурности на РО-РО путничком броду (RO-RO Passenger Ship Safety Certificate ) STCW 78/95 Regulation A-VI/2;

4.      Овлашћење o оспособљености за пружање прве медицинске помоћи. (Medical first aid training) STCW 78/95 Regulation A-VI/2;

5.      Овлашћење o оспособљености за вођење медицинске бриге на броду. (Medical care on board ship) STCW 78/95 Regulation A-VI/4-2;

6.      Овлашћење o оспособљености за управљање гашењем пожара. (Advanced fire fighting) STCW 78/95 Regulation A-VI/3;

7.      Овлашћење о оспособљености за руковање чамцем за спасавање и спасилачким чамцем STCW 78/95 Regulation VI/2-1;

8.      Овлашћења о оспособљености за руковање брзим спасилачким чамцима VI/2-2;

9.      Овлашћења о оспособљености за члана пловидбене страже у машинском одељењу STCW III/4

10.  Овлашења о посебној оспособљености за оспособљеног поморца у служби машине (мазач) III/5

11.  Овлашћења о оспособљености за члана пловидбене страже STCW II/4

12.  Овлашћења о посебној оспособљености за оспособљеног поморца у служби палубе (кормилар) STCW II/5

13.  Посебна обука за бродског официра за сигурносну заштиту брода STCW VI/5;

14.  Овлашења о посебној оспособљености – подизање нивоа разумевања сигрности на броду STCW VI/6-1;

15.  Овлашења о посебној оспособљености – вршење послова који се односе на сигурност брода STCW VI/6-2;

16.  Оспособљавање – опажање и уцртавање радарским уређајем и коришћење ARPA уређаја

17.  Оспособљавање – коришћење система за електронско приказивање поморских карата и информација ECDIS

 

 

Војна академија ће омогућити потребну обуку свима који желе да плове бродом или су већ пловили, а нису добили поједина овлашћења. Кандидати се могу оспособити за:
  • појединачна овлашћења и
  • више овлашћења у комбинацији, по потреби кандидата.

 


Цене курсева

  1. Водитељ јахте 40.000,00 динара

У цену курса је урачунат ПДВ.

HorSeparator
Мисао дана
Официр је онај чији је позив командовање!
Андре Гаве
Само у сусрету богате традиције и савремених образовних захтева Војна академија ће бити препознатљив бренд у земљи и у свету.
ВОЈНА АКАДЕМИЈА
Генерала Павла Јуришића Штурма 33, 11040 Београд
Тел: 011/3603-065; Факс: 011/3005-190
Е-пошта: kancelarija@va.mod.gov.rs
Насловна Пошаљи пријатељу Мапа сајта Штампај Насловна Насловна