latinica | english
Мejлинг листа
Ваш еМаил...
Код са слике
Пријави се

генериши нови код
HorSeparator

Насловна /

ОБЕЛЕЖЕН ДАН ВОЈНЕ АКАДЕМИЈЕ

У свечаној сали Војне академије данас је обележено 162 године постојања те високообразовне институције и војног школства. Свечаној академији присуствовали су министар одбране Драган Шутановац, начелник Генералштаба генерал-потпуковник Љубиша Диковић, ректор Универзитета одбране генерал-потпуковник проф. др Миодраг Јевтић, начелник Војне академије генерал-мајор др Младен Вуруна, као и представници Министарства одбране, Војске Србије, верских заједница, културног и јавног живота.

Поздрављајући присутне начелник Војне академије генерал-мајор др Младен Вуруна изјавио је да једна година у 162 године није много, али Војна академија и војно образовање не би били ту, где заслужено јесу, да свака година није подједнако важна, испуњена напретком и значајним постигнућем.

„Данас 2012. године са поносом можемо да кажемо да су кључни задаци једне од најважнијих реформи у историји српског школства завршени. Војно образовање хармонизовано је са високим образовањем наше државе, основан је Универзитет одбране, будући официри виших чинова стицаће звање мастера. Кроз Високе студије безбедности уведен је принцип свеобухватног приступа у управљању одбраном и безбедношћу, и напокон успостављена је потпуна и делотворна интеграција академског образовања, обуке и оспособљавања“.

Од предходне годишњице до данас учињен је напредак у свим нивоима школовања, рекао је начелник Војне академије и додао да полако, али сигурно, улазимо у фазу стабилизације која је једнако важна као и саме промене.

Честитајући празник свим припадницима Војне академије министар одбране Драган Шутановац рекао je да Војна академија, као једна од најстаријих високошколских образовних институција у Србији, данас са својим акредитованим студијским програмима намењена за школовање и усавршавање кадра способног да препозна и разуме савремене изазове, ризике и претње. Као таква, рекао је министар, Војна академија треба да буде један од ослонаца савременог друштва и да стечена знања примењује у интересу система одбране и грађана Републике Србије.

- Следећи те принципе, Војна академија настоји да у личности официра Војске Србије обједини одговорност, знање, војничку част и креативну снагу модерног војника, чврсто ослоњеног на нашу историју и војничку традицију, рекао је министар Шутановац. Он је такође додао да кроз процес модернизације и усвајање највећих стандарда друштва можемо да сачувамо нашу традицију, друштво и систем.

-Идеал коме тежимо уједно је и изазов да створимо врсне војсковође за поједине родове и службе који ће знати да у себи пронађу мотив и буду покретачка снага напретка Војске, а самим тим и друштва у целини, рекао је министар одбране.

Он је додао да су оснивањем Универзитета одбране функционално уједињени образовни и научно-истраживачки потенцијали Војне академије и ВМА чиме је квалитет наших образовних институција подигнут на виши ниво.

-Организовањем Високих студија безбедности и одбране омогућено је усавршавање припадника Министарства одбране и Војске Србије, али и представника осталих ресорних министарстава Владе Републике Србије који обављају највише државне и војне дужности, изјавио је министар Шутановац.

Министар је посебно нагласио велико интересовање младих за професионалну војну службу и војне школе, које је сваке године све веће, јер квалитетним условима студирања, признавањем диплома и добром промоцијом вредности војничке професије све више њих се одлучује за војнички позив.

-Данас можемо да кажемо да ће ове године конкуренција за упис на Војну академију и Војномедицинску академију бити већа чак и у односу на прошлогодишњу, која је била рекордна.

- Република Србија је недавним добијањем статуса кандидата за чланство у Европској Унији учинила велики корак на путу укључивања у породицу европских нација. Циљ је јасан. Србија у Европској унији, стандард Eвропске уније у Србији, рекао је министар Шутановац и нагласио да је за успешно окончање тог процеса у интересу Србије и њених грађана потребно да сваки сегмент нашег друштва да свој максимални допринос.

Министар је истакао да се допринос који даје систем одбране најбоље види кроз чињеницу да ће управо Министарство одбране прво започети преговоре о приступању једној важној институцији Европске уније, Европској одбрамбеној агенцији.

-Да смо испред других, говори чињеница да је управо официр Војске Србије, генерал Ђукановић, учествовао у раду Војног комитета Европске уније што је премијерно учествовање неког преставника из Србије у званичним институцијама ЕУ, нагласио је министар одбране.

Када је у питању војно школство, министар Шутановац је посебно истакао неопходност наставка активног учешћа у унапређивању законодавства у области образовања и науке, у земљи и у региону, кроз праћење примењеног стандарда које је Европска унија поставила својим развојним пројектима у области високог образовања и научноистраживачког рада. Посебно је похвалио наставнике Војне академије који већ учествују у пројектима Европске Уније.

- Морамо наставити са унапређењем интероперабилности Војске Србије и војног образовања са европским државама, јер интероперабилност није само реторичка фоскула, већ потреба наше војске која ће нам омогућити да на најбољи могући начин пратимо савремене војне трендове и истовремено изграђујемо ефикасне и оперативно употребљиве саставе, објаснио је министар одбране на прослави дана Војне академије.

Министар Шутановац изразио је уверење дa ће кадети у наредном периоду својим образовањем, научним и педагошким радом задржати примат у школовању професионалног кадра за потребе система одбране, задржати примат као регионални лидер у војнонаучној мисли и пракси и остати један од најважнијих промотера официрског позива.

- На самом крају желим да се обратим кадетима и кадеткињама који такође данас славе Дан Војне академије. Оно што данас чини Војну академију уткано је у све оне који су у тој институцији радили током 162 године. Велика количина позитивне енергије, велика количина труда, управо је уложена у развој и промоцију како војничког позива тако и саме Војне академије. Свако од вас на одређени начин може да допринесе томе да Војна академија буде респектована управо на начин који се данас у Србији и види. Али само један је довољан да угрози углед. Само једна грешка може да направи проблем свим осталима. Зато вас позивам да будете свесни да бити припадник и кадет Војне академије није само за вас част већ и велика обавеза у смислу поштовања оних правила који су наметнути не само од нас као система већ и од нашег друштва, изјавио је министар одбране.

Он је посебно подвукао да се данас од припадника Војске Србије и Војне академије очекује да буду најбољи, и да ће се ове године елита српске младежи кандидовати за места у Војној академији и Војној гимназији. Најбољи међу најбољима, рекао је министар Шутановац, следеће године ће седети у клупама тих предтижних образовних институција, а на садашњима кадетима је да их дочекају најбоље што могу, јер су и они били елита своје генерације која је успела да избори место на Војној академији.

- Подсећам вас да пре само четири године овде није постојао ни хор, ни фолклорна секција, а ни серија „Војна академија“. Сада можемо да покажемо грађанима да се Србија не брани само пушком, већ и знањем и заштитом наше културе, уметности и традиције, а све се то дешава управо овде, на Војној академији, рекао је министар Шутановац још једном честитајући празник кадетима и запосленим на Војној академији.

Ове године академско звање магистра и доктора наука стекло је осам припадника Војне академије, чиме је систем одбране добио значајно наставно и научно појачање. Нови доктори наука су пуковник мр Драгић Марић, потпуковник мр Мирослав Глишић, и војни службеници мр Миодраг Врачар, мр Срђан Живковић и мр Миодраг Милић, а магистри наука су потпуковник Радош Мијатовић и мајори Радиша Саковић и Дејан Николић. Њима је дипломе уручио ректор Универзитета одбране генерал Јевтић.

Ове године, у оквиру свечане академије, представљена је личност из историје Војне академије. Међу многима који су писали историју војне институције, издвојени су лик и дело ђенерала Димитрија Ђурића, академика и дугогодишњег професора тактике крајем 19. века. Највећи део војне каријере радио је као професор у Артилеријској школи и на Војној академији чији је управитељ био у три наврата.

Представљени су и најбољи припадници Војне академије у 2011. години. За најбољу катедру изабрана је катедра Менаџмента. Најбољи предавач је пуковник ванр. проф. др Илија Кајтез, док је за најбољег наставника у Војној гимназији проглашена војна службеница Милица Манчевић, професорка хемије. Потпуковник ван. проф. др Миленко Андрић, дипломирани инжењер са катедре Војноелектронских система, проглашен је за најбољег научног радника у протеклој години.

У Школи националне одбране као најуспешнији на генералштабном усавршавању проглашен је потпуковник Вангел Милковски са просечном оценом 10,00, а на командноштабном усавршавању мајор Небојша Ристовић (9,29).

Најбољи кадет је Горан Павловић, из 134. класе са смера војно ваздухопловство (9,73), а најбоља кадеткиња, другу годину за редом, је Бојана Ракић из 134. класе војноелектронског инжињерства (9,24). За најбољег гимназијалца изабран је Александар Благојевић, ученик 36. класе Војне гимназије (5,00). Награђенима је признања уручио генерал-мајор Слађан Ђорђевић.

У наставку програма начелник Војне академије генерал Вуруна доделио је захвалнице Здруженој оперативној команди Генералштаба Војске Србије, Центру за мировне операције Здружене оперативне команде и Атлантском савету Србије, као институцијама које су у години за нама успешно сарађивале са том високошколском установом.

Плакете Војне академије добили су сценариста игране ТВ серије „Војна академија“ Гордан Михић и редитељ Дејан Зечевић. Због одсутности плакете ће им бити накнадно уручене.

Велику плакету Војне академије, у знак захвалности на непрекидној помоћи и подршци, уручио је начелник Војне академије генерал-мајор др Младен Вуруна начелнику Генералштаба ВС генерал-потпуковнику Љубиши Диковићу. Он је том приликом захвалио на Плакети и честитао празник свим припадницима Војне академије.

- Дан Војне академије јесте и празник Војске Србије. Ми смо као официри веома млади научени стицали знања и вештине за обављање дужности. Имао сам приликe да у својој каријери и радим на Војној академији и тај период за мене јесте био и биће част и велики професионални изазов, рекао је генерал Диковић и поручио кадетима да поставе себи своје циљеве у складу са могућностима и да те циљеве покушају да постигну.

У оквиру културно уметничког програма данашње свечаности наступили су кадети музичке и фолклорне секције Војне академије заједно са Културно-уметничким друштвом „Лазар Хребељановић“ из Београда, као и кадет Стефан Словак који је извео музичку нумеру на саксофону. Беседом „Манифест српској омладини“ представио се кадет друге године Медицинског факултета ВМА Милутин Матић, који је на такмичењу ''Беседе у Зоранову част'' освојио друго место.

Свечаност и доделу признања увеличао је и Хор студената Војне академије.

Војна академија је образовно-научна установа Универзитета одбране на којој се стиче високо образовање на свим нивоима школовања и усавршавања. Дугогодишња традиција војног школства у Србији тесно је повезана са процесом стварања модерне српске државе. Кнез Александар Карађорђевић 18. марта 1850. године потписао је Указ о оснивању Артилеријске школе у Београду, чију традицију и данас чува Војна академија.

 

ОДГОВОРИ НА НОВИНАРСКА ПИТАЊА

Одговарајући на новинарска питања министар одбране Драган Шутановац образложио је да је за Министарство одбране и Војску Србије процес приступања Европској Унији практично већ започео учествовањем у Првом заседању Војног комитета Европске Уније где је генерал Ђукановић имао излагање, и да се Војска Србије креће ка интеграцијама у оквиру европске безбедносне политике.

- У Бриселу ће 22. марта бити одржан Управни одбор Европске одбрамбене агенције на којој ће бити донета одлука о почетку преговора за учлањење Министарства одбране Републике Србије у ту агенцију, и то је за нас изузетно важан сегмент из два разлога -зато што ћемо кроз ту агенцију имати могућност приступа фондовима који омогућавају истраживање и развој у оквиру одбрамбене индустрије, и зато што ћемо са том агенцијом и кроз те сегменте имати могућност обнављања капацитета наоружања и војне опреме, односно система одбране Републике Србије. Изузетно ми је драго да нагласим да је Војска Србије већ дуже времена у неопходном стандарду везаном за стандардизацију која постоји у Европској Унији, и да се то у Бриселу коначно показује, јер смо први закорачили управо у организацију која је део Европске Уније, нагласио је министар одбране.

Министар Шутановац навео је и да Министарство одбране планира набавку више санитетско-транспортних хеликоптера и да ће у току ове године покренути и извршити набавку сигурно једног, можда и два. У плану је да у наредном периоду Министарство одбране набави четири таква хеликоптера који би били мултифункционални и користили се у оквиру Војске Србије али и за цивилно-војне потребе.

HorSeparator
ВОЈНА АКАДЕМИЈА
Павла Јуришића Штурма 33, 11000 Београд
Тел: 011/3603-247, 011/3603-331; Факс: 011/3005-190
Е-пошта: office@va.mod.gov.rs
Насловна Пошаљи пријатељу Мапа сајта Штампај Насловна Насловна