latinica | english
Мejлинг листа
Ваш еМаил...
Код са слике
Пријави се

генериши нови код
HorSeparator

Насловна /

Промоција најмлађих официра Војске Србије

Свечаност поводом завршетка школовања кадета 133. класе Војне академије одржана је испред Дома Народне скупштине у Београду. У прве официрске чинове унапређено је 156 кадета, међу којима 31 кадеткиња, и два припадника Војске Црне Горе.


Председник Републике Србије Томислав Николић уручио је сабље најбољима у рангу: Радовану Жунићу, који се школовао на студијском програму Војно ваздухопловство, а постигао најбољи успех у генерацији – 9,48, Милку Дурлевићу, другом у рангу, чија је средња оцена 9,37 на студијском програму Менаџмент у одбрани, као и Ђорђу Стојановићу, који је школовање на студијском програму Војноелектронско инжењерство и телекомуникације завршио с успехом 9,33.

Министар одбране Александар Вучић уручио је пиштоље с посветом најуспешнијим кадетима видова Копнена војска и Ваздухопловство и противваздухопловна одбрана – Виктору Верешу (9,21) и Милени Ђокић (8,70).

Промоцији су присуствовали председник Владе Ивица Дачић, председник Народне скупштине Небојша Стефановић, министри у Влади Републике Србије, начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Љубиша Диковић, патријарх српски Иринеј, представници Националне гарде Охаја, Оружаних снага Аустрије и Министарства одбране Анголе, дипломате и војни изасланици акредитовани у Београду, представници верских заједница и истакнуте јавне личности.

Честитајући промовисаним официрима, председник Николић рекао је да су ови млади људи одлучили да изаберу служење отаџбини као свој животни позив.

– Знање, одговорност и посвећеност коју су показали приликом школовања, јесте доказ да су достојни да наставе нашу херојску традицију очувања мира, добросуседства и пријатељства у региону и у свету уопште. Наша богата војна историја бележи бројне догађаје који су стављали различите изазове пред нашу државу и народ. Први који су безрезервно уложили своје умеће, а некада и оно најдрагоценије, свој живот, у име отаџбине, били су полазници Војне академије, која постоји 162 године, као чувар традиције Артиљеријске школе, прве војношколске установе у Србији – навео је председник. Он је додао да упркос великим материјалним тешкоћама, Војна академија школује кадете из године у годину, уз несмањени квалитет образовања, који се показује нарочито учешћем у мировним мисијама.


Говорећи о значају студијских програмима на Академији, председник Николић је рекао да су током школовања млади и одважни кадети стекли знања и вештине потребне за доношење важних одлука, које их очекују када преузму своје место у строју.

– У различитим приликама од њих се очекује да покажу способност прилагођавања различитим ситуацијама, да на одговарајући начин реагују на изазове и покажу одговорност према себи, породици и отаџбини, коју су избором позива ставили изнад свега – истакао је председник Николић, поручујући да је Војска Србије институција која ужива велико поверење грађана наше земље, а да се на конкурсе за војне школе, као и за радна места, пријављује велики број заинтересованих, што потврђује престиж војног позива.

Уз то, како је рекао, Војска Србије је фактор стабилности на Балкану и значајан чинилац научног, технолошког и друштвеног развоја.

– Војнотехничком сарадњом са пријатељским земљама, и у мисијама под окриљем Уједињених нација, наша војска је допринела миру и безбедности широм света. Истовремено, извођењем великог броја вежби, на полигонима у земљи и иностранству, континуирано је усавршавала знање и способности. Свим расположивим потенцијалима несебично је помагала становништву у ванредним ситуацијама – нагласио је председник Николић, и подсетио на велику годишњицу Балканских ратова, наводећи да је прошао век од како је наша херојска војска отпочела да осваја слободу и брани част свог народа.

Према његовим речима, одлика елите једног народа јесте спремност да се за више циљеве несебично жртвује, а српски официри су увек припадали елити, а отаџбина је за сваког од њих увек била светиња.

– Честитам вам прве официрске чинове и желим пуно успеха у раду на новим дужностима. Живела Србија – поручио је председник Томислав Николић.

Начелник Војне академије генерал-мајор др Младен Вуруна, обраћајући се окупљенима у име Министарства одбране и Војске Србије, рекао је да о угледу наше војске сведочи број присутних страних делегација.


– Војна академија, члан Универзитета одбране, установа која баштини 162 године традиције, од оснивања с успехом школује официре за све родове и готово све службе. У томе се ослањамо на славну историју наших предака и војску коју краси ослободилачка традиција, али и на савремено опремљене кабинете и модерне приступе у настави – нагласио је генерал Вуруна.

Према његовим речима, Војну гимназију похађа 367 ученика, а основне академске студије 903 кадета. Ове године школовано је 80 резервних официра, а каријерно усавршавање у Школи националне одбране завршило је 213 полазника.

Обраћајући се будућим потпоручницима, генерал Вуруна је рекао да су у претходне четири године уложили велики труд да положе 40 испита и више од 120 вежби из области наоружања, гађања и тактичке обуке, постигли завидну просечну оцену школовања, учествовали у бројним ваннаставним и спортским активностима у земљи и иностранству.

– Војнички позив јесте частан, а колико је ризичан и тежак спознали сте у трагичном догађају који нам је узео Милину и Филипа. Постајете официри у години када се навршава читав век од херојских битака српске војске за спас и славу отаџбине. Наоружани светлом традицијом, чашћу и знањем, стално имајте на уму шта Србија и сви њени грађани од нас траже и очекују – поручио је најмлађим официрима генерал-мајор Младен Вуруна.

У име унапређених потпоручника, најбољи у рангу Радован Жунић, захвалио је професорима, породици и пријатељима за помоћ током студирања, јер су веровали у њихов успех.

– Награда за ваше бриге и стрепње јесте данашња свечаност. Професори, командири, команданти, остварили сте циљ – васпитали сте и образовали још једну генерацију официра која ће се часно и достојанствено супротставити свим изазовима пред којима се нађе – истакао је Жунић, додајући да у строју на свечаности стоје командири, команданти, пилоти, лекари и професори, али, пре свега, официри, часни и достојанствени, спремни да храбро закораче степеницама живота. – Част је наша имовина, наше наслеђе, које ћемо чувати за будућа покољења – поручио је најуспешнији кадет 133 класе Војне академије.

Данашњу свечаност су, уз дефиле, употпунили авиони и хеликоптери Ваздухопловства и противваздухопловне одбране Војске Србије, који су надлетали српску престоницу, а грађани су имали прилику да гледају егзерцир Гарде и прате музички програм Уметничког ансамбла Министарства одбране ''Станислав Бинички'' и Репрезентативног оркестра Гарде.

- Служите часно свом народу и будите понос наше отаџбине. Живела Србија! - поручио је потпуковник Бране Крњајић из једног од авиона који су надлетали Београд у част најмлађих официра.

Као и претходних година, био је то знак да официрске шапке нових потпоручника и потпоручница традиционално полете у ваздух.

HorSeparator
Претраживање
по датуму  /  по називу
ВОЈНА АКАДЕМИЈА
Генерала Павла Јуришића Штурма 33, 11040 Београд
Тел: 011/3603-247, 011/3603-331; Факс: 011/3005-190
Е-пошта: office@va.mod.gov.rs
Насловна Пошаљи пријатељу Мапа сајта Штампај Насловна Насловна