latinica | english
Мejлинг листа
Ваш еМаил...
Код са слике
Пријави се

генериши нови код
HorSeparator

Насловна / Односи с јавношћу / Актуелности / Kадети 137. класе Војне академије, слушаоци 4. класе Школе резервних официра ВА и ВМА и професионални војници положили заклетву

Kадети 137. класе Војне академије, слушаоци 4. класе Школе резервних официра ВА и ВМА и професионални војници положили заклетву

Војници на добровољном служењу војног рока генерације „септембар 2012“, кадети 137. класе Војне академије, слушаоци 4. класе Школе резервних официра Војне академије и Школе санитетских резервних официра ВМА и професионални војници положили су, у суботу 22. септембра, заклетву у касарнама „Аеродром“ у Сомбору, „Војвода Живојин Мишић“ у Ваљеву и „Војвода Петар Бојовић“ у Лесковцу.

Свечаностима су присуствовали представници Министарства одбране и Војске Србије, родитељи, родбина и пријатељи младих војника, кадета, и резервних официра, представници локалне самоуправе, верских заједница и бројни грађани.

У лесковачкој касарни „Војвода Петар Бојовић“, честитајући полагање заклетве, начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Љубиша Диковић поручио је кадетима и војницима да војничка заклетва у нашем народу има дугу традицију и посебно значење, а да је част залог војничке исправности и моралности.

- Одлуком да добровољно служите војни рок показујете да млади људи у Србији имају свест о значају одбране и безбедности своје земље. Ценим вашу решеност да томе дате лични допринос – истакао је генерал Диковић поручујући да је Војска Србије институција која чува углед и част државе и војне професије, а рад у таквој средини је привилегија одабраних. Како је додао, кадетима је ово прилика да на најбољи начин упознају потребе и проблеме војника, пред чијим стројем ће ускоро стајати као командири.

Према његовим речима, Војска Србије и сви њени припадници биће увек поуздан ослонац својој држави, уз спремност да одговоре на безбедносне изазове и допринесу безбедности у региону.

Говорећи о приоритетима, генерал Диковић је истакао унапређење оперативних способности наше војске кроз опремање и модернизацију наоружања и опреме, развој система обуке, као и унапређење међународне војне сарадње.

У 1. центру за обуку Команде за обуку Војске Србије у Сомбору, свечаности, на којој су заклетву положила стотину педесет и четири војника, присуствовали су државни секретар у Министарству одбране Зоран Ђорђевић, начелник Управе за обуку и доктрину Генералштаба ВС генерал-мајор Јовица Драганић, командант 1. центра за обуку потпуковник Лазар Остојић.

- Постати војник за наш народ значи потврдити своју честитост, одважност и спремност да се изврше сви подвизи за добробит Србије, истакао је генерал Драганић честитајући војницима положену заклетву. Војници, ви показујете да млади људи у Србији имају свест о значају одбране и безбедности земље. Ценим вашу решеност да на том плану дате лични допринос. Служење војног рока искористите да што боље овладате војничким вештинама, да проверите и унапредите границе својих психо-физичких способности, стекнете добре пријатеље и драгоцена искуства и успомене, рекао је генерал Драганић подсећајући да је Војска Србије институција која чува углед и част државе и војне професије. Рад у таквој средини, према његовим речима, привилегија је одабраних.

Заклетву у Сомбору положило је стотину педесет и четири војника, међу којима и једна девојка – професионални војник. Осим ње у строју је текст заклетве изговорило и дванаест девојака на добровољном служењу војног рока распоређених у 1. центру за обуку.

У касарни „Војвода Живојин Мишић“ у Ваљеву полагању заклетве кадета 137. класе Војне академије, слушаоца 4. класе Школе резервних официра Војне академије и Школе санитетских резервних официра ВМА, као и професионалних војника присуствовали су државни секретар у Министарству одбране Александар Николић, директор Инспектората одбране генерал-потпуковник Александар Живковић, командант Команде за обуку бригадни генерал Душан Стојановић, начелник школе националне одбране Војне академије пуковник Миле Јелић и командант 2. центра за обуку Команде за обуку пуковник Драгослав Сладаковић.

Генерал Живковић поздравио је присутне и нагласио да се у центрима за обуку у Сомбору, Ваљеву и Лесковцу потврђује чврстина нашег народа и војске, осведочена више пута у историји Србије.

- Ово је истовремено и потврда снажног опредељења Војске Србије да, свесна значења које има војничка заклетва, сачува војничке традиције нашег народа и остане отворена за све грађане Србије. Заклетва се даје једном у животу а вечно памти и поштује. Она је увек била и остала свечани и вредносно највиши чин којим се исказује оданост отаџбини, рекао је генерал Живковић одавши признање и изразивши задовољство и поштовање према војничком избору младих.

- Кадети, изабрали сте веома одговорну и тешку, али лепу и часну професију. Увек имајте на уму речи извезене на застави Кадетске бригаде „Част је наша имовина“. Слушаоци класе резервних официра, дипломирањем на факултетима показали сте зрелост а опредељењем да будете резервни официри исказали сте додатну снагу. Војници, полагањем заклетве постали сте део система одбране. Добро упамтите речи заклетве и поносите се њоме као што се и ми поносимо вама, рекао је генерал-потпуковник Александар Живковић.

HorSeparator
ВОЈНА АКАДЕМИЈА
Павла Јуришића Штурма 33, 11000 Београд
Тел: 011/3603-247, 011/3603-331; Факс: 011/3005-190
Е-пошта: office@va.mod.gov.rs
Насловна Пошаљи пријатељу Мапа сајта Штампај Насловна Насловна