latinica | english
Мejлинг листа
Ваш еМаил...
Код са слике
Пријави се

генериши нови код
HorSeparator

Насловна /

Кадети учествовали у обележавању Богојављења

Кадети Војне академије и ученици Војне гимназије, које је предводио пуковник Јанко Грандић, учествовали су 19. јануара у свечаном обележавању великог хришћанског празника Богојављења уз традиционално пливање за часни крст на Савском језеру. Свечана  литургија поводом празника одржана је у Храму Светог Ђорђа на Чукарици, а служио је  Његово преосвештенство Владика Хвостански Атанасије (Ракита).

После свечане литургије Владика Атанасије (Ракита) је у присуству грађана и припадника Војне академије, осветио воду за коју се сматра да је лековита. Након освећења воде формирана је свечана литија која се, предвођена Владиком, упутила према Савском језеру, где се већ четрнаест година одржава традиционално пливање за Часни крст.

Богојављенску молитву и освештавање воде на Савском језеру обавио је Владика Атанасије (Ракита) са свештенством, уз присуство представника републичке и градске власти, припадника Министарства одбране, Жандармерије, Српског витешког борилаштва – Свибор, као и великог  броја грађана. 

Богојављенску беседу одржао је владика Атанасије, који је  окупљенима честитао Богојављење традиционалним поздравом "Бог се јави", а  грађанима, у име Владе Републике Србије, се обратио Милета Радојевић, шеф владине канцеларије за сарадњу с црквама и верским заједницама, који је истакао да се нада да ће ови млади људи који у себи носе праву веру бити пример за генерације које долазе и које ће наставити ову манифестацију.

По први пут, Богојављенски крст тежине 15 кг, сачињен од прошлогодишње  Свете водице  из храма Светог Ђорђа, на плажу савског језера спустили су  припадници противтерористичке јединице МУП-а, који су искочили из хеликоптера са 1000м висине.  Часни крст су затим припадници жандармерије унели на сплав, а више од 50 пливача пришло је да целива крст и узме благослов Владике Атанасија (Раките).

После тог чина пливачи су се упутили према старту, а  Владика Атанасије и шеф Канцеларије за вере спустили су Крст у Савско језеро, а водитељ је дао знак да такмичари запливају према Богојављенском крсту. Такмичили су се припадници Министарства одбране, Жандармерије, чланови „СВИБОР-а“ и грађани који су у пливању учествовали такмичарски или рекреативно. Министарство одбране представљали су кадети Војне академије које је предводио професор физичког васпитања Стево Радош.

Стазу дужине 33 метра, која симболизује 33 године живота Исуса Христа, и температуре воде од 3,6 степени, први је препливао Велимир Вукојевић из ЈП „Ада Циганлија“ и извукао Богојављенски крст. Победнику је Часни крст уручио Његовo преосвештенство Владика Хвостански Атанасије (Ракита), а победнички плашт најбржем пливачу уручио је председник општине Чукарица Зоран Гајић.

Петнаесто пливање за Часни крст организовали су општина Чукарица, Српска православна црква и ЈП „Ада Циганлија“. Уметнички програм водио је професор Никола Рацков, а учествовали су оперски певач Оливер Њего и песник Добрица Ерић.
HorSeparator
Претраживање
по датуму  /  по називу
ВОЈНА АКАДЕМИЈА
Генерала Павла Јуришића Штурма 33, 11040 Београд
Тел: 011/3603-247, 011/3603-331; Факс: 011/3005-190
Е-пошта: office@va.mod.gov.rs
Насловна Пошаљи пријатељу Мапа сајта Штампај Насловна Насловна