latinica | english
Мejлинг листа
Ваш еМаил...
Код са слике
Пријави се

генериши нови код
HorSeparator

Насловна /

Почетак усавршавања 2. класе Високих студија безбедности и одбране

Поводом почетка усавршавања 2. класе полазника Високих студија безбедности и одбране, први потпредседник Владе и министар одбране Александар Вучић, обратио се данас професорима и слушаоцима на свечаном отварању у Амфитеатру Центра за симулације и учење на даљину Војне академије.

Обраћајући се окупљенима, министар Вучић је указао на значај знања и образовања за напредак у свим сферама друштва.

- Не постоји ништа важније за једну земљу, за њен безбедносни систем и систем одбране, као и војну структуру, од знања и образовања. Можемо да останемо без свега, али без наше памети и знања не можемо да постигнемо ништа. Ако тoга имамо довољно, и у тешким историјским приликама можемо много тога да постигнемо – нагласио је министар Вучић додајући да је значај овог нивоа образовања и у томе што га похађају и цивили који желе да стекну више знања у области безбедности.

Глад за знањем и образовањем, према речима министра одбране, главни је покретач једне земље напред. Он је посебно истакао да ће полазници ове генерације бити и из земаља региона, јер је то важно јер једни од других имамо шта да научимо.

На овогодишње усавршавање 2. генерације Високих студија безбедности и одбране, према речима начелника тих студија пуковника Слободана Јоксимовића, упућено је седам припадника министарстава и агенција Владе Републике Србије, пет припадника Министарства одбране и Војске Србије и по један представник Републике Хрватске, Словеније и Босне и Херцеговине.

Одговарајући на питања полазника Командно-штабног и Генералштабног нивоа усавршавања Школе националне одбране који су присуствовали свечаном почетку школовања, министар Вучић је рекао да, када је реч о будућим задацима, неоходно је модернизовати и опрему и начин едукације у систему одбране.

  Говорећи о набавци нове опреме, министар је истакао да је задатак сваког министра одбране да својим припадницима обезбеди одговарајуће услове за рад, а како је најавио, један од начина да се то постигне је улагање у наменску индустрију, о чему постоји договор и на државном нивоу.

Када је реч о међународноj војној сарадњи, министар Вучић је оценио да министарство које предводи негује добре односе да великим бројем земаља, посебно издвојивши интензивирање сарадње са Руском Федерацијом, а као потврду тога најавио је посету руског колеге министра Сергеја Шојгуа планирану за март.

Свечаном почетку усавршавања присуствовали су представници Министарства обране и Генералштаба ВС, начелник Војне академије генерал-мајор мледен Вуруна са колегијумом и професори Војне академије. Након свечаности отварања, министар Вучић обишао је просторије Високих студија безбедности и одбране.

Високим студијама безбедности и одбране заокружује се мрежа курсева, усавршавања и акредитованих студија који се изводе у Војној академији. Полазници ће, за време студија које ће трајати од 21. јануара до 5. јула ове године, бити оспособљени за успешно праћење савремених трендова у доменима безбедности и одбране, за свестрано сагледавање могућности ангажовања расположивих инструмената за заштиту националних интереса и за давање доприноса остваривању циљева дефинисаних у стратегији националне безбедности.

Високе студије безбедности и одбране у оквиру Школе националне, четврти су и највиши ниво каријерног усавршавања официра и државних службеника Министарства одбране. Полазници Високих студија безбедности и одбране су високи функционери других министарстава и агенција Владе Републике Србије и других држава из региона.

HorSeparator
Пријава аранжмана на 51. СП Копаник, зимска сезона 2019/2020. године
Претраживање
по датуму  /  по називу
ВОЈНА АКАДЕМИЈА
Генерала Павла Јуришића Штурма 33, 11040 Београд
Тел: 011/3603-247, 011/3603-331; Факс: 011/3005-190
Е-пошта: office@va.mod.gov.rs
Насловна Пошаљи пријатељу Мапа сајта Штампај Насловна Насловна