ћирилица | english
Mailing lista
Vaš e-mailВаш еМаил...
Kod sa slike
Prijavi se

generiši novi kod
HorSeparator

Naslovna /

Početak usavršavanja 2. klase Visokih studija bezbednosti i odbrane

Povodom početka usavršavanja 2. klase polaznika Visokih studija bezbednosti i odbrane, prvi potpredsednik Vlade i ministar odbrane Aleksandar Vučić, obratio se danas profesorima i slušaocima na svečanom otvaranju u Amfiteatru Centra za simulacije i učenje na daljinu Vojne akademije.

Obraćajući se okupljenima, ministar Vučić je ukazao na značaj znanja i obrazovanja za napredak u svim sferama društva.

- Ne postoji ništa važnije za jednu zemlju, za njen bezbednosni sistem i sistem odbrane, kao i vojnu strukturu, od znanja i obrazovanja. Možemo da ostanemo bez svega, ali bez naše pameti i znanja ne možemo da postignemo ništa. Ako toga imamo dovoljno, i u teškim istorijskim prilikama možemo mnogo toga da postignemo – naglasio je ministar Vučić dodajući da je značaj ovog nivoa obrazovanja i u tome što ga pohađaju i civili koji žele da steknu više znanja u oblasti bezbednosti.

Glad za znanjem i obrazovanjem, prema rečima ministra odbrane, glavni je pokretač jedne zemlje napred. On je posebno istakao da će polaznici ove generacije biti i iz zemalja regiona, jer je to važno jer jedni od drugih imamo šta da naučimo.

Na ovogodišnje usavršavanje 2. generacije Visokih studija bezbednosti i odbrane, prema rečima načelnika tih studija pukovnika Slobodana Joksimovića, upućeno je sedam pripadnika ministarstava i agencija Vlade Republike Srbije, pet pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i po jedan predstavnik Republike Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine.

Odgovarajući na pitanja polaznika Komandno-štabnog i Generalštabnog nivoa usavršavanja Škole nacionalne odbrane koji su prisustvovali svečanom početku školovanja, ministar Vučić je rekao da, kada je reč o budućim zadacima, neohodno je modernizovati i opremu i način edukacije u sistemu odbrane.

  Govoreći o nabavci nove opreme, ministar je istakao da je zadatak svakog ministra odbrane da svojim pripadnicima obezbedi odgovarajuće uslove za rad, a kako je najavio, jedan od načina da se to postigne je ulaganje u namensku industriju, o čemu postoji dogovor i na državnom nivou.

Kada je reč o međunarodnoj vojnoj saradnji, ministar Vučić je ocenio da ministarstvo koje predvodi neguje dobre odnose da velikim brojem zemalja, posebno izdvojivši intenziviranje saradnje sa Ruskom Federacijom, a kao potvrdu toga najavio je posetu ruskog kolege ministra Sergeja Šojgua planiranu za mart.

Svečanom početku usavršavanja prisustvovali su predstavnici Ministarstva obrane i Generalštaba VS, načelnik Vojne akademije general-major mleden Vuruna sa kolegijumom i profesori Vojne akademije. Nakon svečanosti otvaranja, ministar Vučić obišao je prostorije Visokih studija bezbednosti i odbrane.

Visokim studijama bezbednosti i odbrane zaokružuje se mreža kurseva, usavršavanja i akreditovanih studija koji se izvode u Vojnoj akademiji. Polaznici će, za vreme studija koje će trajati od 21. januara do 5. jula ove godine, biti osposobljeni za uspešno praćenje savremenih trendova u domenima bezbednosti i odbrane, za svestrano sagledavanje mogućnosti angažovanja raspoloživih instrumenata za zaštitu nacionalnih interesa i za davanje doprinosa ostvarivanju ciljeva definisanih u strategiji nacionalne bezbednosti.

Visoke studije bezbednosti i odbrane u okviru Škole nacionalne, četvrti su i najviši nivo karijernog usavršavanja oficira i državnih službenika Ministarstva odbrane. Polaznici Visokih studija bezbednosti i odbrane su visoki funkcioneri drugih ministarstava i agencija Vlade Republike Srbije i drugih država iz regiona.

HorSeparator
Pretraživanje
po datumu  /  po nazivu
VOJNA AKADEMIJA
Generala Pavla Jurišića Šturma 33, 11040 Beograd
Tel: 011/3603-247, 011/3603-331; Faks: 011/3005-190
E-pošta: office@va.mod.gov.rs
Naslovna Pošalji prijatelju Mapa sajta Štampaj Naslovna Naslovna