ћирилица | english
Mailing lista
Vaš e-mailВаш еМаил...
Kod sa slike
Prijavi se

generiši novi kod
HorSeparator

Naslovna /

PRVI ELEKTRONSKI UDžBENIK O BIOTERORIZMU

Inserts new image
Vojna akademija Univerziteta odbrane i Medija centar «Odbrana» suizdavači su multimedijalne elektronske monografije «Bioterorizam», autora prof. dr Elizabete Ristanović, nastavnika u Katedri za menadžment Vojne akademije. Reč je o prvom elektronskom udžbenikuna Univerzitetu odbrane u kome se na na moderan, konceptualno originalan i tehnološki inovativan način prikazuju nastavni sadržaji koji se obrađuju u okviru teorijske i praktične nastave iz predmetne oblasti.

- Biološko oružje danas se zastrašujuće brzo širi, kao i tehnologije za njegovu proizvodnju, dok s druge strane strategije nacionalnih bezbednosti često neadekvatno tretiraju taj segment, najviše zbog toga što svest o toj vrsti pretnji i rizika nije na dovoljnom nivou. Stoga je uvođenjem ovog predmeta naš cilj bio da spoznajom problema bioterorizma utičemo na jačanje nacionalnih potencijala za biološku odbranu, dajući tako doprinos globalnoj borbi protiv terorizma i doprinoseći daljem jačanju pozicije naše zemlje u svetu. – navodi u predgovoru udžbenika autorka dr Elizabeta Ristanović, napominjući da su naš najvredniji resurs znanje i obrazovanje.

- Osvajanje znanja je jedinstven stvaralački poduhvat, a istinski stvaralac mora biti slobodan čovek koji ima razmahnute horizonte koji oslobađaju duh i daju osećaj bezgranične slobode. Zato je moj cilj da kroz multidisciplinarne i multimedijalne sadržaje podstaknem upravo taj istraživački, kritički i kreativan duh kojim se naučnim pristupom mogu otkriti zamršeni lavirinti prirode i sprečiti zloupotrebe njenih potencijala. – istakla je dr Ristanović.

Recenzenti ovog izdanja, eminentni eksperti iz oblasti terorizma, general u penziji prof. dr Branko Krga sa Akademije za diplomatiju i bezbednost i prof. dr Dragan Simeunović sa Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu, kao i prodekan Vojne akademije, pukovnik prof. dr Boban Đorović, jednoglasni su u stavu da je reč o kvalitetnom delu koje će značajno obogatiti nastavne sadržaje Univerziteta odbrane i preporučuju uvršćivanjeje sličnih programskih koncepata u nastavne programe ostalih akademskih institucija u zemlji.  

Veliku podršku objavljivanju elektronske monografije dalo je Ministarstvo odbrane, a svoj stav o delu i autoru izneo je i pomoćnik monistra za politiku odbrane, gospodin Miroslav Jovanović, istakavši da udžbenik kao i predmet u celini imaju veliki značaj za kadete naše Vojne akademije kojima je omogućeno da prošire svoja znanja i da kao budući donosioci odluka utiču na jačanje naših kapaciteta za odbranu u tom domenu, u službi opšteg dobra i mira, ali i ispunjavanje obaveza iz domena treće misije Vojske vezano za  pomoć civilnom stanovništvu ukoje bi bilo prevashodna meta u slučaju eventualnog terorističkog napada. Zbog svega toga, multimedijalni priručnik je od velike koristi i za polaznike Visokih studija bezbednosti i odbrane, studente političkih, medicinsko-bioloških i drugih nauka, ali i za stručnjake različitih profila iz bezbednosnog sektora, iz medicinske i veterinarske službe, nauke, medija, od kojih svako u svojoj oblasti predstavlja važan činilac u okviru nacionalne strategije zaštite od bioterorizma.  

- Bioterorizam nije problem pojedinačnog, nacionalnog ili regionalnog karaktera, već globalni problem i zato jačanjem mogućnosti zaštite kao vojska i država dajemo svoj doprinos opštem dobru i potvrđujemo svoju posvećenost miru i univerzalnim vredbnostima – naglasio je gospodin Jovanović, istakavši da je u tom smislu ministarstvo odbrane ponosno na svoje pripadnike koji su prepoznati na međunarodnoj naučnoj sceni koji su svojim ličnim aktivnostima, kao i vrednim naučnim i stručnim kontaktima dali veliki doprinos afirmaciji navedenih opredeljenja, iskazujući jasno prepoznavanje imperativa vremena i sveta u kome živimo. Upravo takva ličnost – dr Elizabeta Ristanović imala je snage i smelosti da se uhvati u koštac s temom kao što je bioterorizam i da stalno aktivnim angažmanom podstiče ne samo subjekte u sistemu odbrane već i u društvu u celini da se ozbiljnije bave strategijom odbrane od te pošasti. –istakao je pomoćnik ministra odbrane.   
HorSeparator
Pretraživanje
po datumu  /  po nazivu
VOJNA AKADEMIJA
Generala Pavla Jurišića Šturma 33, 11040 Beograd
Tel: 011/3603-247, 011/3603-331; Faks: 011/3005-190
E-pošta: office@va.mod.gov.rs
Naslovna Pošalji prijatelju Mapa sajta Štampaj Naslovna Naslovna