ОБЕЛЕЖЕН ДАН ВОЈНЕ АКАДЕМИЈЕ

Поводом Дана Војне академије данас је у Свечаној сали те високошколске војне установе уприличена свечаност којој су присуствовали први потпредседник владе и министар одбране Александар Вучић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, као и представници образовних институција, Министарства одбране и Војске Србије, верских заједница, културног и јавног живота.

Том приликом, начелник Војне академије генерал-мајор Младен Вуруна уручио је министру Вучићу Велику плакету Војне академије за указано поверење и подршку тој високошколској војној установи.

Честитајући празник припадницима Војне академије, министар Вучић је истакао да на нивоу државе Србије не постоји бољи систем од Војске Србије.

- Војна академија није само део Универзитета одбране, већ један од најважнијих делова нашег образовног система, установа која обезбеђује најшири могући углед, не само наше војске већ и целог образовног система. Није случајно, што из многих земаља у свету сви желе да шаљу своје представнике, студенте, младе људе да дођу, да се школују овде и да уче од најбољих професора и наставника, а да истовремено знају да долазе код својих пријатеља – нагласио је министар Вучић поручујући кадетима и кадеткињама да је пред њима велика улога у будућности и да знањем и обученошћу треба да пошаљу поруку свима да Србија није на продају.

Према његовим речима, иако је држава у тешким економским условима покушаће да уложи више и у војно образовање и у Војну академију, али то ће бити процес од неколико година, са видљивим напретком из године у годину.

- Ви сте онај део друштва који увек може да каже више од нас осталих, шта је  учинио за своју земљу и шта је оно што је увек спреман да уради за своју земљу – поручио је кадетима и кадеткињама министар Вучић.

Говорећи о значају војног школства, генерал Вуруна је подсетио на најзначајније тренутке у историји Војне академије, указујући на то да је Србија једна од ретких земаља која је рано препознала значај каријерног усавршавања официра.

- Војна академија је данас једна динамична институција која живи и ради 365 дана годишње, а 15 акредитованих студијских програма и четири програма каријерног усавршавања из друштвено-хуманистичког и техничко-технолошког образовног научног поља покривају школовање студената разних категорија за потребе командовања и употребе јединица домаће наменске индустрије, управљања сектором безбедности и одбране и развоја система одбране – нагласио је генерал Вуруна додајући да се под кровом те куће школују ученици Војне гимназије, кадети, будући резервни официри, професионални официри, високи државни службеници, цивили, цивилни студенти као и припадници оружаних снага из многих земаља.

Свечаност је била прилика и да ректор Универзитета одбране генерал-потпуковник проф. др Миодраг Јевтић уручи признања најуспешнијим припадницима Војне академије, а генерал Вуруна дипломе припадницима система одбране који су у претходној години стекли академска звања магистра, као и захвалнице институцијама које су посебно допринеле наставном процесу у Војној академији.

Војна академија обележава 163. годину постојања и свој дан, 18. март, у знак сећања на исти датум из 1850. године, када је кнез Александар Карађорђевић одобрио формирање Артиљеријске школе.

ВОЈНА АКАДЕМИЈА - Павла Јуришића Штурма 33, 11000 Београд
Тел: 011/3603-065; Факс: 011/3005-190; Е-пошта: kancelarija@va.mod.gov.rs
copyright © Војна академија Београд / сва права задржана
дозволу за употребу материјала објављених на сајту тражите преко е-адресе: kancelarija@va.mod.gov.rs