latinica | english
Мejлинг листа
Ваш еМаил...
Код са слике
Пријави се

генериши нови код
HorSeparator

Насловна / Односи с јавношћу / Актуелности / ПРЕДАВАЊЕ О МИЛАНСКОМ ЕДИКТУ

ПРЕДАВАЊЕ О МИЛАНСКОМ ЕДИКТУ

У оквиру обележавања седамнаест векова Миланског едикта, протојереј-ставрофор др Радомир Поповић са Православног богословског факултета у Београду одржао је данас предавање «Цар Константин и слобода хришћанства» на Војној академији.

Предавање је реализовано у складу са Споразумом о сарадњи Војне академије и Одбора за верску наставу Архиепископије београдско-карловачке Српске православне цркве, а на иницијативу Кадетског парламента Универзитета одбране.

Предавању  су присуствовали представници Војске Србије, верских заједница, декани Универзитета у Београду, представници Студентске конференције универзитета Србије, затим професори и кадети Универзитета одбране, студенти Факултета политичких наука и Факултета безбедности у Београду.

Професор Поповић је нагласио да Милански едикт треба видети као преломни догађај у дугом, понекад болном процесу духовног сазревања.

- Треба знати и то да се вера сама по себи законом не може ни наметнути, нити пак одузети. Вере има, или пак нема, без обзира како законима њу гледају. Судећи по садржају Миланског едикта и његовој свакодневној, практичној примени, може се рећи да је он донет у правом тренутку. Ове чињенице нам доста говоре о Константиновом владарском генију који је био у стању да на прави и благовремен начин прочита знаке свог времена, рекао је професор.

Ректор Универзитета одбране генерал-потпуковник проф. др Миодраг Јевтић обратио се присутнима, захвалио професору на веома значајном предавању, и истакао добру сарадњу Војске Србије и Српске православне цркве. У знак захвалности ректор је професору уручио књигу «Српско војно школство».

Милански едикт законски је акт који је, давне 313. године, донео цар Константин Велики. Проглашен је у данашњем Милану, и тиме је успостављена верска равноправност и престанак гоњења хришћана. Едиктом је хришћанима дозвољено да јавно исповедају своју веру, али хришћанство није постало државна религија, нити је било привилеговано.

HorSeparator
ВОЈНА АКАДЕМИЈА
Павла Јуришића Штурма 33, 11000 Београд
Тел: 011/3603-247, 011/3603-331; Факс: 011/3005-190
Е-пошта: office@va.mod.gov.rs
Насловна Пошаљи пријатељу Мапа сајта Штампај Насловна Насловна