latinica | english
Мejлинг листа
Ваш еМаил...
Код са слике
Пријави се

генериши нови код
HorSeparator

Насловна /

ПРЕДАВАЊЕ О МИЛАНСКОМ ЕДИКТУ

У оквиру обележавања седамнаест векова Миланског едикта, протојереј-ставрофор др Радомир Поповић са Православног богословског факултета у Београду одржао је данас предавање «Цар Константин и слобода хришћанства» на Војној академији.

Предавање је реализовано у складу са Споразумом о сарадњи Војне академије и Одбора за верску наставу Архиепископије београдско-карловачке Српске православне цркве, а на иницијативу Кадетског парламента Универзитета одбране.

Предавању  су присуствовали представници Војске Србије, верских заједница, декани Универзитета у Београду, представници Студентске конференције универзитета Србије, затим професори и кадети Универзитета одбране, студенти Факултета политичких наука и Факултета безбедности у Београду.

Професор Поповић је нагласио да Милански едикт треба видети као преломни догађај у дугом, понекад болном процесу духовног сазревања.

- Треба знати и то да се вера сама по себи законом не може ни наметнути, нити пак одузети. Вере има, или пак нема, без обзира како законима њу гледају. Судећи по садржају Миланског едикта и његовој свакодневној, практичној примени, може се рећи да је он донет у правом тренутку. Ове чињенице нам доста говоре о Константиновом владарском генију који је био у стању да на прави и благовремен начин прочита знаке свог времена, рекао је професор.

Ректор Универзитета одбране генерал-потпуковник проф. др Миодраг Јевтић обратио се присутнима, захвалио професору на веома значајном предавању, и истакао добру сарадњу Војске Србије и Српске православне цркве. У знак захвалности ректор је професору уручио књигу «Српско војно школство».

Милански едикт законски је акт који је, давне 313. године, донео цар Константин Велики. Проглашен је у данашњем Милану, и тиме је успостављена верска равноправност и престанак гоњења хришћана. Едиктом је хришћанима дозвољено да јавно исповедају своју веру, али хришћанство није постало државна религија, нити је било привилеговано.

HorSeparator
Претраживање
по датуму  /  по називу
ВОЈНА АКАДЕМИЈА
Генерала Павла Јуришића Штурма 33, 11040 Београд
Тел: 011/3603-247, 011/3603-331; Факс: 011/3005-190
Е-пошта: office@va.mod.gov.rs
Насловна Пошаљи пријатељу Мапа сајта Штампај Насловна Насловна