ћирилица | english
Mailing lista
Vaš e-mailВаш еМаил...
Kod sa slike
Prijavi se

generiši novi kod
HorSeparator

Naslovna /

PREDAVANjE O MILANSKOM EDIKTU

U okviru obeležavanja sedamnaest vekova Milanskog edikta, protojerej-stavrofor dr Radomir Popović sa Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Beogradu održao je danas predavanje «Car Konstantin i sloboda hrišćanstva» na Vojnoj akademiji.

Predavanje je realizovano u skladu sa Sporazumom o saradnji Vojne akademije i Odbora za versku nastavu Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke Srpske pravoslavne crkve, a na inicijativu Kadetskog parlamenta Univerziteta odbrane.

Predavanju  su prisustvovali predstavnici Vojske Srbije, verskih zajednica, dekani Univerziteta u Beogradu, predstavnici Studentske konferencije univerziteta Srbije, zatim profesori i kadeti Univerziteta odbrane, studenti Fakulteta političkih nauka i Fakulteta bezbednosti u Beogradu.

Profesor Popović je naglasio da Milanski edikt treba videti kao prelomni događaj u dugom, ponekad bolnom procesu duhovnog sazrevanja.

- Treba znati i to da se vera sama po sebi zakonom ne može ni nametnuti, niti pak oduzeti. Vere ima, ili pak nema, bez obzira kako zakonima nju gledaju. Sudeći po sadržaju Milanskog edikta i njegovoj svakodnevnoj, praktičnoj primeni, može se reći da je on donet u pravom trenutku. Ove činjenice nam dosta govore o Konstantinovom vladarskom geniju koji je bio u stanju da na pravi i blagovremen način pročita znake svog vremena, rekao je profesor.

Rektor Univerziteta odbrane general-potpukovnik prof. dr Miodrag Jevtić obratio se prisutnima, zahvalio profesoru na veoma značajnom predavanju, i istakao dobru saradnju Vojske Srbije i Srpske pravoslavne crkve. U znak zahvalnosti rektor je profesoru uručio knjigu «Srpsko vojno školstvo».

Milanski edikt zakonski je akt koji je, davne 313. godine, doneo car Konstantin Veliki. Proglašen je u današnjem Milanu, i time je uspostavljena verska ravnopravnost i prestanak gonjenja hrišćana. Ediktom je hrišćanima dozvoljeno da javno ispovedaju svoju veru, ali hrišćanstvo nije postalo državna religija, niti je bilo privilegovano.

HorSeparator
Pretraživanje
po datumu  /  po nazivu
VOJNA AKADEMIJA
Generala Pavla Jurišića Šturma 33, 11040 Beograd
Tel: 011/3603-247, 011/3603-331; Faks: 011/3005-190
E-pošta: office@va.mod.gov.rs
Naslovna Pošalji prijatelju Mapa sajta Štampaj Naslovna Naslovna