latinica | english
Вести

Прелиминарни списак кандидата који су успешно реализовали селекцију за упис у Војну академијуОдржана завршна вежба кадета "Дипломац 2020"Увид јавности докторске дисертације кандидата Дејана ЂорђевићаИзбор и поновни избор у звање наставника вештина и сарадника на Војној академијиИнтерни конкурс за избор лица у звање наставника вештина Војне академијеОбавештење о допунском термину другог дела селекције кандидата из грађанства за упис у Војну академијуМинистар Вулин на полигону „Тител“: Наше реке и наша језера неће бити без одговарајуће заштитеУвид јавности докторске дисертације кандидата Љубомира ДуловићаМинистар Вулин: Захваљујући врховном команданту Војске Србије, наше ваздухопловство поново може да штити наше небоУчешће на видео конференцији Форума Европских средњих војних школаСве вести

Мejлинг листа
Ваш еМаил...
Код са слике
Пријави се

генериши нови код
HorSeparator

Насловна /

"ДИПЛОМАЦ 2013"

На интервидовском полигону „Пасуљанске ливаде“ крај Ћуприје данас су кадети и кадеткиње завршне године 134. класе Војне академије успешно извели тактичку вежбу са бојевим гађањем "Дипломац 2013".

Циљ вежбе био је оспособљавање за планирање, организовање и извођење тактичких вежби, као и оних са бојевим гађањем, провера нивоа оспособљености кадета за прве официрске дужности, а један од тежишних циљева увек је и увежбавање и примена мера безбедности и заштите у току реализације вежбе.

Провери оспособљености кадета и кадеткиња присуствовали су помоћник министра одбране за људске ресурсе Јован Мијаковић, начелник Војне академије генерал–мајор Младен Вуруна и други гости, а активну подршку релизацији “Дипломца 2013“ пружили су Команда Копнене војске, Команда за обуку и Бригада везе.

Према речима пуковника Дејана Ранђеловића, руководиоца вежбе, „Дипломац 2013“ је по обиму и садржају нешто другачији од досадашњих. На првој радној тачки изведен је приказ рода везе на одржавању веза телекомуникационог центра, потом су будући команданти вода и нишанџије, приказали рад тенковског вода на припреми за марш и борбу, а та радна тачка обухватила је и приказ поступака механизованог одељења борбеног возила пешадије, по добијању одговарајуће команде.

Круна „Дипломца 2013“ била је реализација тактичке вежбе бојевог гађања по теми „Ојачани стрељачки вод у одбрани“ и „Тенковски вод ојачан механизованим одељењем у нападу из покрета“. Сценарио је предвидео напад непријатеља јачине механизованог батаљона, који је имао намеру да се, нападом из покрета, пробије у рејон Пасуљанске ливаде и обезбеди даљи напредак.

Једна од тежишних тачака приказа било је непосредно праћење међусобне комуникације командира вода и одељења. Током активности, успешно је демонстрирано садејство пешадисјких и оклопних јединица на неутралисању непријатеља.

Честитајући кадетима и кадеткињама у своје и у име министра одбране Александра Вучића успешно изведену активност, помоћник министра за људске ресурсе Јован Мијаковић пожелео им је да знања и вештине које су стекли и данас успешно приказали никада не употребе у рату.

Начелник Војне академије генерал-мајор Младен Вуруна поручио је кадетима да је данашња вежба врхунац њиховог школовања у Војној академији и практична провера знања будућих официра Војске Србије.

– Озбиљни задаци вас очекују већ за два месеца у јединицама наше Војске и данас сте последњи пут имали заједничку вежбу а да су поред вас командири, инструктори и наставници. Већ од сутра мораћете да преузмете потпуну одговорност за све активности које ћете извршавати, рекао је начелник Војне академије и појаснио да то значи извршавање добијених задатака, уз истовремено чување људи и поверене технике.

Кадете завршне године свих студијских програма Војне академије, после данашње вежбе, очекују испити и завршетак дипломског рада, а 14. септембра, испред Скупштине Републике Србије, биће свечано промовисани у чин потпоручника Војске Србије.

HorSeparator
ВОЈНА АКАДЕМИЈА
Генерала Павла Јуришића Штурма 33, 11040 Београд
Тел: 011/3603-065; Факс: 011/3005-190
Е-пошта: kancelarija@va.mod.gov.rs
Насловна Пошаљи пријатељу Мапа сајта Штампај Насловна Насловна