latinica | english
Мejлинг листа
Ваш еМаил...
Код са слике
Пријави се

генериши нови код
HorSeparator

Насловна /

Десет година чланства Србије у CISM

На свечаности поводом обележавања десет година чланства Републике Србије у Међународном савету за војне спортове (CISM), министрима одбране и омладине и спорта Небојши Родићу и Вањи Удовичићу, и начелнику Генералштаба Војске Србије, генералу Љубиши Диковићу, за допринос јачању мира и међуармијске сарадње додељене су свечане плакете.

Скупу одржаном на Војној академији, осим највиших представника Министарства одбране и Војске Србије, присуствовали су бивши генерални секретар CISM, пуковник Мишел ван Мерс, гости из Олимпијског комитета и Спортског савеза Србије, страни војни представници и званице из јавног, привредног, спортског и верског живота.

Захваљујући  на лауреату, министар одбране Небојша Родић честитао је српској делегацији при CISM значајан јубилеј и обећао подршку и у деценији пред нама.

– Од вас зависи да ли ћете учествовати на следећем такмичењу у оквиру CISM, у Финској. Формирајте добру екипу спремну за врхунске резултате, с којом ћемо моћи да се подичимо, а са наше стране очекујте обезбеђене све предуслове.

Министар омладине и спорта Вања Удовичић је, захваљујући на признању, рекао да без јаке и спремне војске нема ни јаке државе, а без спорта нема здраве нације.

– У том смислу војска и спорт имају много заједничког и представљају оно што краси сваку нацију. У војсци, током служења или обуке, баш као и док се бавите спортом, много тога можете да научите и кренете крупним корацима напред. Такву поруку морамо пре свих послати деци која су будућност Србије – рекао је министар Удовичић.

Шеф српске делегације при CISM, пуковник Драган Ђини, упућујући речи добродошлице гостима, захвалио је свима који подржавају њихове напоре на подизању опште физичке спремности, унапређивању физичке обуке и промоцији мирољубиве компоненте Војске Србије у свету.

– Док су се разне војске током историје сусретале као непријатељи на бојном пољу, данас њихови потомци доприносе јачању мира у свету, развијањем међуармијског пријатељства, поверења и помирења, чак и у некада ратом захваћеним регионима, одмеравањем снага на спортским теренима уместо на бојном пољу – рекао је пуковник Ђини и додао да се, ако желимо да напредујемо, морамо поредити са другима, ради чега и померамо своје границе и градимо вредносне узоре.

Поводом десетогодишњице српског учешћа у CISM, шеф делегације Републике Србије при овој асоцијацији промовисао је холандског пуковника у пензији, Мишела ван Мерса у почасног члана српског огранка.

Плакете и признања, за изузетне резултате, уручена су спортистима, а за посебан допринос и представницима институција и организационих целина, међу којима Управи за односе са јавношћу Министарства одбране и Управи за обуку и доктрину Генералштаба, као и појединцима, за допринос међуармијској сарадњи.

На свечаности је емитована и кратка видео презентација о раду CISM и активностима наше делегације од 2003. до 2013.године

Међународни савет за војне спортове (Conseil International du Sport Militaire) познат по свом акрониму - CISM, је званична међународна спортска асоцијација сачињена од оружаних снага земаља чланица, и представља савремену димензију активног успостављања међународних војних односа, али је и средство за промоцију и јачање мира у свету, међуармијске сарадње, поверења и помирења кроз спорт. Тај идеал садржан је у слогану CISM: "Friendship through sport".

HorSeparator
Пријава аранжмана на 51. СП Копаник, зимска сезона 2019/2020. године
Претраживање
по датуму  /  по називу
ВОЈНА АКАДЕМИЈА
Генерала Павла Јуришића Штурма 33, 11040 Београд
Тел: 011/3603-247, 011/3603-331; Факс: 011/3005-190
Е-пошта: office@va.mod.gov.rs
Насловна Пошаљи пријатељу Мапа сајта Штампај Насловна Насловна