ћирилица | english
Mailing lista
Vaš e-mailВаш еМаил...
Kod sa slike
Prijavi se

generiši novi kod
HorSeparator

Naslovna /

Deset godina članstva Srbije u CISM

Na svečanosti povodom obeležavanja deset godina članstva Republike Srbije u Međunarodnom savetu za vojne sportove (CISM), ministrima odbrane i omladine i sporta Nebojši Rodiću i Vanji Udovičiću, i načelniku Generalštaba Vojske Srbije, generalu Ljubiši Dikoviću, za doprinos jačanju mira i međuarmijske saradnje dodeljene su svečane plakete.

Skupu održanom na Vojnoj akademiji, osim najviših predstavnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, prisustvovali su bivši generalni sekretar CISM, pukovnik Mišel van Mers, gosti iz Olimpijskog komiteta i Sportskog saveza Srbije, strani vojni predstavnici i zvanice iz javnog, privrednog, sportskog i verskog života.

Zahvaljujući  na laureatu, ministar odbrane Nebojša Rodić čestitao je srpskoj delegaciji pri CISM značajan jubilej i obećao podršku i u deceniji pred nama.

– Od vas zavisi da li ćete učestvovati na sledećem takmičenju u okviru CISM, u Finskoj. Formirajte dobru ekipu spremnu za vrhunske rezultate, s kojom ćemo moći da se podičimo, a sa naše strane očekujte obezbeđene sve preduslove.

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić je, zahvaljujući na priznanju, rekao da bez jake i spremne vojske nema ni jake države, a bez sporta nema zdrave nacije.

– U tom smislu vojska i sport imaju mnogo zajedničkog i predstavljaju ono što krasi svaku naciju. U vojsci, tokom služenja ili obuke, baš kao i dok se bavite sportom, mnogo toga možete da naučite i krenete krupnim koracima napred. Takvu poruku moramo pre svih poslati deci koja su budućnost Srbije – rekao je ministar Udovičić.

Šef srpske delegacije pri CISM, pukovnik Dragan Đini, upućujući reči dobrodošlice gostima, zahvalio je svima koji podržavaju njihove napore na podizanju opšte fizičke spremnosti, unapređivanju fizičke obuke i promociji miroljubive komponente Vojske Srbije u svetu.

– Dok su se razne vojske tokom istorije susretale kao neprijatelji na bojnom polju, danas njihovi potomci doprinose jačanju mira u svetu, razvijanjem međuarmijskog prijateljstva, poverenja i pomirenja, čak i u nekada ratom zahvaćenim regionima, odmeravanjem snaga na sportskim terenima umesto na bojnom polju – rekao je pukovnik Đini i dodao da se, ako želimo da napredujemo, moramo porediti sa drugima, radi čega i pomeramo svoje granice i gradimo vrednosne uzore.

Povodom desetogodišnjice srpskog učešća u CISM, šef delegacije Republike Srbije pri ovoj asocijaciji promovisao je holandskog pukovnika u penziji, Mišela van Mersa u počasnog člana srpskog ogranka.

Plakete i priznanja, za izuzetne rezultate, uručena su sportistima, a za poseban doprinos i predstavnicima institucija i organizacionih celina, među kojima Upravi za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane i Upravi za obuku i doktrinu Generalštaba, kao i pojedincima, za doprinos međuarmijskoj saradnji.

Na svečanosti je emitovana i kratka video prezentacija o radu CISM i aktivnostima naše delegacije od 2003. do 2013.godine

Međunarodni savet za vojne sportove (Conseil International du Sport Militaire) poznat po svom akronimu - CISM, je zvanična međunarodna sportska asocijacija sačinjena od oružanih snaga zemalja članica, i predstavlja savremenu dimenziju aktivnog uspostavljanja međunarodnih vojnih odnosa, ali je i sredstvo za promociju i jačanje mira u svetu, međuarmijske saradnje, poverenja i pomirenja kroz sport. Taj ideal sadržan je u sloganu CISM: "Friendship through sport".

HorSeparator
Pretraživanje
po datumu  /  po nazivu
VOJNA AKADEMIJA
Generala Pavla Jurišića Šturma 33, 11040 Beograd
Tel: 011/3603-247, 011/3603-331; Faks: 011/3005-190
E-pošta: office@va.mod.gov.rs
Naslovna Pošalji prijatelju Mapa sajta Štampaj Naslovna Naslovna