latinica | english
Мejлинг листа
Ваш еМаил...
Код са слике
Пријави се

генериши нови код
HorSeparator

Насловна /

Промоција нове генерације резервних официра


Поводом завршетка школовања класе слушалаца за резервне официре генерације „септембар 2013“, на Војној академији је данас одржана свечаност на којој су у чинове резервних потпоручника санитетске, ветеринарске и интендантске службе, службе телекомуникација и техничке службе Копнене војске произведени 61 младић и девојка. Они су претходних шест месеци били на оспособљавању на Војној академији и Војномедицинској академији.

 Свечаности су присуствовали начелник Војне академије генерал-мајор Младен Вуруна, проф. др Звонко Магић, начелник Института за медицинска истраживања ВМА, који су и уручили признања најбољима у рангу, начелник Школе националне одбране пуковник Миле Јелић, представници Генералштаба Војске Србије, бројне старешине Војске Србије као и породице, родбина и пријатељи промовисаних резервних официра.

Поздрављајући присутне у име Министарства одбране и Војске Србије, начелник Школе националне одбране пуковник Јелић истакао је да је школовање резервних официра веома значајно у смислу обезбеђивања вредног ресурса за систем одбране.

– Све што су Војна и Војномедицинска академија радиле у протеклих шест месеци било је у функцији остваривање циљева школовања. Задатак праве школе мора бити нешто више од пуког давања нових знања, а то је стварање амбијента у коме се полазници реалистично припремају за оно што ће да постану – истакао је пуковник Јелић и додао су слушаоци током школовања оспособљени за командовање јединицама нивоа вода и у миру и у току борбених дејстава.

Обраћајући се новим резервним официрима Војске Србије, начелник Школе националне одбране истакао је да сматра да су схватили значај правовремено и правилно донете одлуке које непосредно или посредно могу одредити судбине људи којима командују и руководе.

– Надам се да ћете се радо сећати свега што сте доживели у протеклих шест месеци, да ћемо се сретати и да ће сазнања која сте овде стекли допринети вашем даљем професионалном развоју – рекао је пуковник Јелић који је поручио родитељима резервних потпоручника да могу бити поносни на своју децу јер за то имају разлога.

У име нових резервних официра Војске Србије, присутне је поздравио први у рангу, резервни потпоручник 101. класе интендантске службе Горан Костић, са просечном оценом 9,91, који је, као и резервни санитетски потпоручник Милован Миловановић, први у рангу слушалаца ВМА, награђен ручним сатом.  Он је истакао да су протеклих шест месеци донели различите изазове, нове задатке и ситуације.

– Међутим, то нас није поколебало, успели смо на том путу и несебичним залагањем савладали смо све препреке, знајући да смо, после сваке, за корак ближи свом циљу. Бодрили смо једни друге, а родиле су се многе љубави и пријатељства који ће трајати вечно – истакао је први слушалац у рангу који је искористио прилику да се захвали предавачима и старешинама са Војне академије и из јединица у којима су стажирали на помоћи у савладавању знања и вештина.

Јовица и Недељка Костић, родитељи Горана, првог у рангу резервног потпоручника, истичу да су срећни због синовљевог успеха.

– Како да се осећа родитељ таквог детета које се на овај начин представило у свом окружењу него пресрећно, каже мајка и додаје да јој је драго што ће син кренути стопама оца, недавно пензионисаног пуковника Војске Србије.

Отац истиче да је заиста поносан што је син кренуо његовим путем, а нарочито што је постигао најбољи успех у својој генерацији.

Да нису само родитељи срећни због успеха своје деце, каже девојка Горана Миодрага, трећег у рангу, Тамара.

– Пресрећна сам јер знам да је то њему била велика жеља и поносна сам на њега. Биће добар официр, добро се показао и на Академији и на стажирању и нема разлога да не буде тако.

Од данас је резервни офоцир санитетске службе и потпоручница Анита Пантић.

– Веома сам узбуђена, напорно смо радили претходних шест месеци. Прва три месеца у касарни, а касније и у јединицама Војске Србије на стажирању, где смо проверили своја знања. Било је и тешких момената током обуке, али све смо прошли и морам рећи да то за мене представља једно дивно искуство које бих свима препоручила.
HorSeparator
Пријава аранжмана на 51. СП Копаник, зимска сезона 2019/2020. године
Претраживање
по датуму  /  по називу
ВОЈНА АКАДЕМИЈА
Генерала Павла Јуришића Штурма 33, 11040 Београд
Тел: 011/3603-247, 011/3603-331; Факс: 011/3005-190
Е-пошта: office@va.mod.gov.rs
Насловна Пошаљи пријатељу Мапа сајта Штампај Насловна Насловна