latinica | english
Вести

Прелиминарни списак кандидата који су успешно реализовали селекцију за упис у Војну академијуОдржана завршна вежба кадета "Дипломац 2020"Увид јавности докторске дисертације кандидата Дејана ЂорђевићаИзбор и поновни избор у звање наставника вештина и сарадника на Војној академијиИнтерни конкурс за избор лица у звање наставника вештина Војне академијеОбавештење о допунском термину другог дела селекције кандидата из грађанства за упис у Војну академијуМинистар Вулин на полигону „Тител“: Наше реке и наша језера неће бити без одговарајуће заштитеУвид јавности докторске дисертације кандидата Љубомира ДуловићаМинистар Вулин: Захваљујући врховном команданту Војске Србије, наше ваздухопловство поново може да штити наше небоУчешће на видео конференцији Форума Европских средњих војних школаСве вести

Мejлинг листа
Ваш еМаил...
Код са слике
Пријави се

генериши нови код
HorSeparator

Насловна /

Обележен Дан Војне академије

Свечаност поводом обележавања Дана Војне академије одржана је данас у Свечаној сали Војне академије.

Прослави су присуствовали помоћник министра одбране за политику одбране Мирослав Јовановић, државни секретар Зоран Ђорђевић, представници Министарства одбране и Војске Србије, верских заједница и образовних институција као и људи из културног и јавног живота Србије.

Поздраваљајући госте у име припадника Војне академије, начелник Секретаријата Војне академије, пуковник Мирољуб Сретеновић подсетио је на богату историју те високошколске војне установе, истичући да су између два празника извршени сви редовни задаци, али је покренуто и неколико важних реформских процеса.

- Свакако, најважнији је поновна акредитација. ВА је у сарадњи са командама и јединицама Војске Србије крајем 2013. године израдила нове студијске програме који треба да обезбеде квалитетне официре за трећу деценију 21. века, нагласио је пуковник Сретеновић, додајући да су кључни реформски процеси огледају у процесу акредитације нових студијских програма АБХО, ПВО и заједничког мастер програма са Државним универзитетом у Новом Пазару, чиме се отвара ново образовно научно поље, а програм војно ваздухопловство прераста у петогодишње академске студије.

Према његовим речима, до краја године Војна академија ће акредитовати студије АБХО, Геодетско инжењерство и Логистику одбране, а циљ је, како је нагласио, да буде акредитован и један мастер програм на енглеском језику, а то је Форензичко инжењерство.

Током данашње свечаности додељена су, традиционално, и признања најуспешнијим припадницима Војне академије у протеклој години, а ректор Универзитета одбране генерал-потпуковник проф.др Миодраг Јевтић уручио је признања најбољој катедри – катедри Војномашинског инжењерства, најбољем наставнику пуковнику доц.др Мирославу Талијану, најбољем наставнику у Војној гимназији, војном службенику Чедомиру Млинаревићу, професору историје.

Ректор Универзитета одбране, такође, уручио је признања и најбољем научном раднику потпуковнику, ванредном професору др Миленку Андрићу, дипломираном инжењеру из катедре војно-електронских система, као и најбољем ученику 38. класе Војне гимназије Стефану Коварбашићу.

У знак признања за одличну међусобну сарадњу, начелник Секретаријата Војне академије, пуковник Милољуб Сретеновић, уручио је захвалнице декану Математичког  факултета Универзитета у Београду, професору др Миодрагу Матељевићу, представницима Управе за одбрамбене технологије Сектора за метеријалне ресурсе Министарства одбране, Универзитетске библиотеке “Светозар Марковић”, ЈКП “Зеленило-Београд” и пуковнику Јовици Костићу.

Овом приликом, пуковник Сретеновић је уручио и дипломе двојици припадника Војске који су у протеклој години стекли звања магистра, као и малу плакету Војне академије продуценту ТВ серије „Војна академија“ Небојши Гарићу.

Традиција војног школства у Србији дуга је 164 године и уско је повезана са процесом стварања модерне српске државе. Кнез Александар Карађорђевић је 18. марта 1850. године потписао Указ о оснивању Артилеријске школе у Београду, чију традицију и данас чува Војна академија.

HorSeparator
ВОЈНА АКАДЕМИЈА
Генерала Павла Јуришића Штурма 33, 11040 Београд
Тел: 011/3603-065; Факс: 011/3005-190
Е-пошта: kancelarija@va.mod.gov.rs
Насловна Пошаљи пријатељу Мапа сајта Штампај Насловна Насловна