ћирилица | english
Mailing lista
Vaš e-mailВаш еМаил...
Kod sa slike
Prijavi se

generiši novi kod
HorSeparator

Naslovna /

Obeležen Dan Vojne akademije

Svečanost povodom obeležavanja Dana Vojne akademije održana je danas u Svečanoj sali Vojne akademije.

Proslavi su prisustvovali pomoćnik ministra odbrane za politiku odbrane Miroslav Jovanović, državni sekretar Zoran Đorđević, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, verskih zajednica i obrazovnih institucija kao i ljudi iz kulturnog i javnog života Srbije.

Pozdravaljajući goste u ime pripadnika Vojne akademije, načelnik Sekretarijata Vojne akademije, pukovnik Miroljub Sretenović podsetio je na bogatu istoriju te visokoškolske vojne ustanove, ističući da su između dva praznika izvršeni svi redovni zadaci, ali je pokrenuto i nekoliko važnih reformskih procesa.

- Svakako, najvažniji je ponovna akreditacija. VA je u saradnji sa komandama i jedinicama Vojske Srbije krajem 2013. godine izradila nove studijske programe koji treba da obezbede kvalitetne oficire za treću deceniju 21. veka, naglasio je pukovnik Sretenović, dodajući da su ključni reformski procesi ogledaju u procesu akreditacije novih studijskih programa ABHO, PVO i zajedničkog master programa sa Državnim univerzitetom u Novom Pazaru, čime se otvara novo obrazovno naučno polje, a program vojno vazduhoplovstvo prerasta u petogodišnje akademske studije.

Prema njegovim rečima, do kraja godine Vojna akademija će akreditovati studije ABHO, Geodetsko inženjerstvo i Logistiku odbrane, a cilj je, kako je naglasio, da bude akreditovan i jedan master program na engleskom jeziku, a to je Forenzičko inženjerstvo.

Tokom današnje svečanosti dodeljena su, tradicionalno, i priznanja najuspešnijim pripadnicima Vojne akademije u protekloj godini, a rektor Univerziteta odbrane general-potpukovnik prof.dr Miodrag Jevtić uručio je priznanja najboljoj katedri – katedri Vojnomašinskog inženjerstva, najboljem nastavniku pukovniku doc.dr Miroslavu Talijanu, najboljem nastavniku u Vojnoj gimnaziji, vojnom službeniku Čedomiru Mlinareviću, profesoru istorije.

Rektor Univerziteta odbrane, takođe, uručio je priznanja i najboljem naučnom radniku potpukovniku, vanrednom profesoru dr Milenku Andriću, diplomiranom inženjeru iz katedre vojno-elektronskih sistema, kao i najboljem učeniku 38. klase Vojne gimnazije Stefanu Kovarbašiću.

U znak priznanja za odličnu međusobnu saradnju, načelnik Sekretarijata Vojne akademije, pukovnik Miloljub Sretenović, uručio je zahvalnice dekanu Matematičkog  fakulteta Univerziteta u Beogradu, profesoru dr Miodragu Mateljeviću, predstavnicima Uprave za odbrambene tehnologije Sektora za meterijalne resurse Ministarstva odbrane, Univerzitetske biblioteke “Svetozar Marković”, JKP “Zelenilo-Beograd” i pukovniku Jovici Kostiću.

Ovom prilikom, pukovnik Sretenović je uručio i diplome dvojici pripadnika Vojske koji su u protekloj godini stekli zvanja magistra, kao i malu plaketu Vojne akademije producentu TV serije „Vojna akademija“ Nebojši Gariću.

Tradicija vojnog školstva u Srbiji duga je 164 godine i usko je povezana sa procesom stvaranja moderne srpske države. Knez Aleksandar Karađorđević je 18. marta 1850. godine potpisao Ukaz o osnivanju Artilerijske škole u Beogradu, čiju tradiciju i danas čuva Vojna akademija.

HorSeparator
INFORMACIJA O KORIŠĆENjU PLATFORME ZA UČENjE NA DALjINU
DIGITALNI REPOZITORIJUM DOKTORSKIH DISERTACIJA
Pretraživanje
po datumu  /  po nazivu
VOJNA AKADEMIJA
Generala Pavla Jurišića Šturma 33, 11040 Beograd
Tel: 011/3603-065; Faks: 011/3005-190
E-pošta: kancelarija@va.mod.gov.rs
Naslovna Pošalji prijatelju Mapa sajta Štampaj Naslovna Naslovna