Jедриличарскa регатa Поморске академије и града Ливорна

Oд 27. априла до 5. маја ове године, на традиционалној 31. једриличарској регати Поморске академије и града Ливорна, учествовала је екипа МО и ВС коју је предводио мајор речних јединица Милан Николић. Једрилицом класе «триденте 16» кормиларио је припадник Речне флотиле потпоручник Александар Јовановић док су посаду чинили кадети Војне академије, Дејан Јовановић, Филип Јовановић, Никола Попов и Душко Топаловић. У припреми екипе велику помоћ пружили су Речна флотила и једриличарски клуб АИК.

Једриличарска регата у Ливорну једна  је од најпрестижнијих регата на Медитерану, и ове године окупила је 40 екипа из 23 земље. Након упознавања са регатним правилима и регатним пољем, наша екипа се упознала и са једрилицом и извршила неопходне припреме како за тренинге тако и за три напорна дана једрења.

Услови за једрење током одржавања регате нису били најповољнији. Ветар променљивог смера и јачине толико је отежао маневрисање једрилицом да је дошло до тога да се потпоручник Александар Јовановић током прве трке другог такмичарског дана повреди приликом маневра, те је улогу скипера морао да преузме кадет 4. године Дејан Јовановић.

Иако је екипи ово био први излазак на море и сусрет са ветровима који дувају у Тиренском мору, освојено је 5. место у групи Медитеран и Црно море док је у свеукупном пласману заузето 16. место.

Организатор регате се потрудио да се такмичари, након тренинга и трка, упознају са лепотама Тоскане те су организовали обиласке Фиренце, Пизе, Луке и Ливорна.

Командант Поморске академије контраадмирал Ђузепе Каво Драгоне је у свом обраћању учесницима регате као куриозитет истакао да је екипа из Србије једина која припреме изводи на реци а такмичи се на мору и изнео очекивање да ће наша екипа наставити са учешћем на регати.

                                                                                                                                     М. Н.

ВОЈНА АКАДЕМИЈА - Павла Јуришића Штурма 33, 11000 Београд
Тел: 011/3603-065; Факс: 011/3005-190; Е-пошта: kancelarija@va.mod.gov.rs
copyright © Војна академија Београд / сва права задржана
дозволу за употребу материјала објављених на сајту тражите преко е-адресе: kancelarija@va.mod.gov.rs