ћирилица | english
Mailing lista
Vaš e-mailВаш еМаил...
Kod sa slike
Prijavi se

generiši novi kod
HorSeparator

Naslovna /

Jedriličarska regata Pomorske akademije i grada Livorna

Od 27. aprila do 5. maja ove godine, na tradicionalnoj 31. jedriličarskoj regati Pomorske akademije i grada Livorna, učestvovala je ekipa MO i VS koju je predvodio major rečnih jedinica Milan Nikolić. Jedrilicom klase «tridente 16» kormilario je pripadnik Rečne flotile potporučnik Aleksandar Jovanović dok su posadu činili kadeti Vojne akademije, Dejan Jovanović, Filip Jovanović, Nikola Popov i Duško Topalović. U pripremi ekipe veliku pomoć pružili su Rečna flotila i jedriličarski klub AIK.

Jedriličarska regata u Livornu jedna  je od najprestižnijih regata na Mediteranu, i ove godine okupila je 40 ekipa iz 23 zemlje. Nakon upoznavanja sa regatnim pravilima i regatnim poljem, naša ekipa se upoznala i sa jedrilicom i izvršila neophodne pripreme kako za treninge tako i za tri naporna dana jedrenja.

Uslovi za jedrenje tokom održavanja regate nisu bili najpovoljniji. Vetar promenljivog smera i jačine toliko je otežao manevrisanje jedrilicom da je došlo do toga da se potporučnik Aleksandar Jovanović tokom prve trke drugog takmičarskog dana povredi prilikom manevra, te je ulogu skipera morao da preuzme kadet 4. godine Dejan Jovanović.

Iako je ekipi ovo bio prvi izlazak na more i susret sa vetrovima koji duvaju u Tirenskom moru, osvojeno je 5. mesto u grupi Mediteran i Crno more dok je u sveukupnom plasmanu zauzeto 16. mesto.

Organizator regate se potrudio da se takmičari, nakon treninga i trka, upoznaju sa lepotama Toskane te su organizovali obilaske Firence, Pize, Luke i Livorna.

Komandant Pomorske akademije kontraadmiral Đuzepe Kavo Dragone je u svom obraćanju učesnicima regate kao kuriozitet istakao da je ekipa iz Srbije jedina koja pripreme izvodi na reci a takmiči se na moru i izneo očekivanje da će naša ekipa nastaviti sa učešćem na regati.

                                                                                                                                     M. N.

HorSeparator
INFORMACIJA O KORIŠĆENjU PLATFORME ZA UČENjE NA DALjINU
DIGITALNI REPOZITORIJUM DOKTORSKIH DISERTACIJA
Pretraživanje
po datumu  /  po nazivu
VOJNA AKADEMIJA
Generala Pavla Jurišića Šturma 33, 11040 Beograd
Tel: 011/3603-065; Faks: 011/3005-190
E-pošta: kancelarija@va.mod.gov.rs
Naslovna Pošalji prijatelju Mapa sajta Štampaj Naslovna Naslovna