Изведена вежба “Дипломац 2014“

На интервидовском полигону „Пасуљанске ливаде“ крај Ћуприје данас су кадети и кадеткиње завршне годинe Војне академије успешно извели дводелну тактичку вежбу са бојевим гађањем "Дипломац 2014". Извођењу вежбе су присуствовали помоћник министра одбране за људске ресурсе Милош Јанковић, командант Копнене војске генерал-потпуковник Александар Живковић и начелник Војне академије генерал–мајор Младен Вуруна са сарадницима.

Циљ вежбе и једномесечног логоровања кадета завршне године модула пешадије, оклопних јединица, инжињерије и телекомуникација на полигону „Пасуљанске ливаде“ био је њихово практично оспособљавање за ефикасно и квалитетно планирање, организовање и извођење тактичких вежби с бојевим гађањем, провера нивоа стечених знања и оспособљености за прве официрске дужности и увежбавање и примена мера безбедности и заштите у току реализације вежбе.

Према речима пуковника Дејана Ранђеловића, руководиоца вежбе, „Дипломац 2014“ је по обиму и садржају нешто другачији од досадашњих. На првој радној тачки изведен је приказ вода везе на успостављању и одржавању покретног телекомуникационог центра, потом су будући командири вода и нишанџије приказали рад тенковског вода на припреми за марш и борбу. Приказани су и поступци механизованог одељења борбеног возила пешадије, по добијању одговарајуће команде.

Најатрактивнији део вежбе „Дипломац 2014“ био је посвећен реализацији јединствене тактичке вежбе бојевог гађања. Сценариом је предвиђен напад непријатеља јачине механизованог батаљона и његово уништавање после ефикасне одбране и напада тенковског вода, позваног у подршку нападнутом стрељачком воду.

Један од тежишних задатака кадета 135. класе током вежбе био је приказ међусобне комуникације командира вода и одељења. Током активности, успешно је демонстрирано садејство пешадијских и оклопних јединица на неутралисању непријатеља.

Честитајући кадетима и кадеткињама успешну реализацију вежбе с бојним гађањем, начелник Војне академије генерал-мајор Младен Вуруна поручио је да је данашња вежба врхунац школовања у Војној академији и практична провера знања будућих официра Војске Србије.

– Озбиљни задаци вас очекују већ за два месеца у јединицама наше Војске, у којим ћете показати све вештине и знања стечена током школовања и приказана током вежби. Већ од сутра мораћете да преузмете потпуну одговорност за све активности које ћете у јединицама извршавати, рекао је начелник Војне академије и појаснио да то значи извршавање добијених задатака, уз истовремено чување људи и поверене технике.

Кадете завршне године свих студијских програма Војне академије, после данашње вежбе, очекују испити и завршетак дипломског рада, а 14. септембра, испред Скупштине Републике Србије, биће свечано промовисани у чин потпоручника Војске Србије.

ВОЈНА АКАДЕМИЈА - Павла Јуришића Штурма 33, 11000 Београд
Тел: 011/3603-065; Факс: 011/3005-190; Е-пошта: kancelarija@va.mod.gov.rs
copyright © Војна академија Београд / сва права задржана
дозволу за употребу материјала објављених на сајту тражите преко е-адресе: kancelarija@va.mod.gov.rs