ћирилица | english
Mailing lista
Vaš e-mailВаш еМаил...
Kod sa slike
Prijavi se

generiši novi kod
HorSeparator

Naslovna /

Izvedena vežba “Diplomac 2014“

Na intervidovskom poligonu „Pasuljanske livade“ kraj Ćuprije danas su kadeti i kadetkinje završne godine Vojne akademije uspešno izveli dvodelnu taktičku vežbu sa bojevim gađanjem "Diplomac 2014". Izvođenju vežbe su prisustvovali pomoćnik ministra odbrane za ljudske resurse Miloš Janković, komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Aleksandar Živković i načelnik Vojne akademije general–major Mladen Vuruna sa saradnicima.

Cilj vežbe i jednomesečnog logorovanja kadeta završne godine modula pešadije, oklopnih jedinica, inžinjerije i telekomunikacija na poligonu „Pasuljanske livade“ bio je njihovo praktično osposobljavanje za efikasno i kvalitetno planiranje, organizovanje i izvođenje taktičkih vežbi s bojevim gađanjem, provera nivoa stečenih znanja i osposobljenosti za prve oficirske dužnosti i uvežbavanje i primena mera bezbednosti i zaštite u toku realizacije vežbe.

Prema rečima pukovnika Dejana Ranđelovića, rukovodioca vežbe, „Diplomac 2014“ je po obimu i sadržaju nešto drugačiji od dosadašnjih. Na prvoj radnoj tački izveden je prikaz voda veze na uspostavljanju i održavanju pokretnog telekomunikacionog centra, potom su budući komandiri voda i nišandžije prikazali rad tenkovskog voda na pripremi za marš i borbu. Prikazani su i postupci mehanizovanog odeljenja borbenog vozila pešadije, po dobijanju odgovarajuće komande.

Najatraktivniji deo vežbe „Diplomac 2014“ bio je posvećen realizaciji jedinstvene taktičke vežbe bojevog gađanja. Scenariom je predviđen napad neprijatelja jačine mehanizovanog bataljona i njegovo uništavanje posle efikasne odbrane i napada tenkovskog voda, pozvanog u podršku napadnutom streljačkom vodu.

Jedan od težišnih zadataka kadeta 135. klase tokom vežbe bio je prikaz međusobne komunikacije komandira voda i odeljenja. Tokom aktivnosti, uspešno je demonstrirano sadejstvo pešadijskih i oklopnih jedinica na neutralisanju neprijatelja.

Čestitajući kadetima i kadetkinjama uspešnu realizaciju vežbe s bojnim gađanjem, načelnik Vojne akademije general-major Mladen Vuruna poručio je da je današnja vežba vrhunac školovanja u Vojnoj akademiji i praktična provera znanja budućih oficira Vojske Srbije.

– Ozbiljni zadaci vas očekuju već za dva meseca u jedinicama naše Vojske, u kojim ćete pokazati sve veštine i znanja stečena tokom školovanja i prikazana tokom vežbi. Već od sutra moraćete da preuzmete potpunu odgovornost za sve aktivnosti koje ćete u jedinicama izvršavati, rekao je načelnik Vojne akademije i pojasnio da to znači izvršavanje dobijenih zadataka, uz istovremeno čuvanje ljudi i poverene tehnike.

Kadete završne godine svih studijskih programa Vojne akademije, posle današnje vežbe, očekuju ispiti i završetak diplomskog rada, a 14. septembra, ispred Skupštine Republike Srbije, biće svečano promovisani u čin potporučnika Vojske Srbije.

HorSeparator
Konkurs za izbor najbolje besede na temu "Čast je naša imovina"
Prijava aranžmana na 51. SP Kopanik, zimska sezona 2019/2020. godine
Pretraživanje
po datumu  /  po nazivu
VOJNA AKADEMIJA
Generala Pavla Jurišića Šturma 33, 11040 Beograd
Tel: 011/3603-065; Faks: 011/3005-190
E-pošta: kancelarija@va.mod.gov.rs
Naslovna Pošalji prijatelju Mapa sajta Štampaj Naslovna Naslovna