latinica | english
Вести

Прелиминарни списак кандидата који су успешно реализовали селекцију за упис у Војну академијуОдржана завршна вежба кадета "Дипломац 2020"Увид јавности докторске дисертације кандидата Дејана ЂорђевићаИзбор и поновни избор у звање наставника вештина и сарадника на Војној академијиИнтерни конкурс за избор лица у звање наставника вештина Војне академијеОбавештење о допунском термину другог дела селекције кандидата из грађанства за упис у Војну академијуМинистар Вулин на полигону „Тител“: Наше реке и наша језера неће бити без одговарајуће заштитеУвид јавности докторске дисертације кандидата Љубомира ДуловићаМинистар Вулин: Захваљујући врховном команданту Војске Србије, наше ваздухопловство поново може да штити наше небоУчешће на видео конференцији Форума Европских средњих војних школаСве вести

Мejлинг листа
Ваш еМаил...
Код са слике
Пријави се

генериши нови код
HorSeparator

Насловна /

Завршетак школовања полазника 3. класе ВСБО и официра 57. класе ГШУ

Председник Републике Србије Томислав Николић уручио је официрске сабље тројици прворангираних официра 57. класе Генералштабног усавршавања Школе националне одбране, као и значке са подлогом полазницима 3. класе Високих студија безбедности и одбране, док је министар одбране Братислав Гашић уручио официрске сабље официрима 57. класе Генералштабног усавршавања  на данашњој свечаности у Дому Народне скупштине.

Генералштабно усавршавање завршило је 38 официра, од којих 31 из Републике Србије, један из Босне и Херцеговине и шест из Анголе. Високе студије безбедности и одбране у 3. класи успешно је привело крају 12 полазника, међу којима четири официра Војске Србије, четири представника министарстава и агенција Владе Републике Србије, један представник Народне скупштине Републике Србије и три официра из Босне и Херцеговине, Хрватске и Македоније.

Најуспешнији полазници 57. класе Генералштабног усавршавања су потпуковник Саша Момчиловић са просеком 9,60, потпуковник Радован Гајић са просечном оценом 9,40, као и потпуковник Бране Крњајић, који је током овог усавршавања остварио просек 9,40.

Честитајући полазницима, председник Николић је истакао да је стасала још једна генерација будућих високих руководилаца – лидера у систему одбране на стратегијском и оперативном нивоу одлучивања.

- Данас сте учинили да држава Србија и њени грађани, а посебно овде присутни чланови породица, пријатељи и ваши професори, буду испуњени осећањем поноса. То осећање данас ћемо да поделимо и са нашим пријатељима из Анголе, БиХ, Македоније и Хрватске, чији су представници, у протеклој академској години, успешно стекли ново знање у Школи националне одбране Војне академије. Уложили сте значајан труд и напор да бисте стекли нова знања и повезивали их идејно. Од данас сте ви лидери у својим колективима, и већ сутра бићете у прилици да на својим радним местима покажете и примените стечено знање и искуства. Тако ћете да унапредите, и иначе добро, организовање и функционисање система безбедности и система одбране. Ваш мото нека буде – никада није довољно добро, све док може боље, рекао је председник Србије подсећајући на богату традицију војног школства на овим просторима.

Према његовим речима, интензиван техничко-технолошки и индустријски развој, динамичне промене у региону и свету, стари и нови изазови, ризици и претње по мир и безбедност, опредељеност ка праћењу савремених трендова и кретања у области високог војног образовања,били су и остали разлог константног осавремењивања и унапређења организације, програма, наставне и материјалне базе и наставног кадра.

- Данас је Школа националне одбране савремена и модерно организована образовна институција која обухвата реализацију обуке на основним академским студијама, на којима се школују будући официри, али и све нивое каријерног усавршавања. Њени припадници посвећени су идеји и концепту целоживотног образовања и усавршавања, јер је то једини начин који омогућава успешно праћење савремених трендова теорије и праксе, као и проналажење адекватних одговора на актуелне и будуће изазове, ризике и претње – нагласио је председник Николић.

Он је додао да основни задатак треба да буде подршка даљем развоју Универзитета одбране, Војне академије и Школе националне одбране, јер је то један од начина да покажемо да смо достојни предака који су нам у наследство оставили значајне институције у систему војног образовања, и да њихов даљи развој и унапређење јесте, и биће, гарант заштите националних интереса Републике Србије и успешног извршења свих мисија и задатака Војске Србије. Такође, председник Републике је подсетио на све активности припадника Војске Србије, ангажованих у мултинационалним операцијама, и указао на значај њиховог ангажовања током ванредних ситуација у нашој земљи, када су савесним и одговорним радом свакодневно показивали решеност и посвећеност изградњи и очувању мира у државама широм света, као и одбрани своје отаџбине.

- Зато и не чуди, и зато сам поносан што је Војска Србије институција која ужива највеће поверење међу грађанима. Нека знање буде ваше највредније оружје, а мудрост која из њега проистиче нека повећава његово дејство у одбрани сваке врсте. Изграђујте дисциплину и добре међуљудске односе у својим радним срединама, јер без дисциплине, посвећености раду и узајамног поштовања, нећете успети у транзицији знања и вештина. Истрајмо заједно у настојању да Војске Србије и надаље заслужује поверење које јој грађани Србије из године у годину указују, јер је јединство народа и њене војске гарант успеха, просперитета и заштите наших виталних националних интереса – закључио је председник Николић.

Обраћајући се окупљенима у име полазника оба усавршавања, потпуковник Саша Момчиловић  је истакао да су током школовања уложили доста труда и напора како би остварили постављене циљеве, упућујући посебну захвалност на подршци својим породицама и професорима.

- Надахнути богатом традицијом српских официра и стеченим новим знањем и вештинама са усавршавања, уверавамо вас да ћемо савесним и стручним радом у наредном периоду, на најодговорнијим дужностима у систему безбедности и одбране Републике Србије извршавати своје задатке – истакао је најбољи у рангу потпуковник Момчиловић захваљујући на указаном поверењу.

Према речима начелника Школе националне одбране пуковника Милета Јелића, та школа, као савремена образовна организацијска целина Војне академије, ове године обележава 60 година постојања, успеха и рада у школовању официра и државних службеника за одбрану земље и дужности у систему националне безбедности.

- Верујем да схватате да све што сте до сада научили треба да кроз живот проверите и потврдите у пракси. То, као, што знате није ни мало лако. Досадашњом посвећеношћу и животним опредељењем доказали сте да сте заслужили додељена признања и звања, на чему вам честитам – поручио је пуковник Јелић.

Свечаности у Дому Народне скупштине присуствовали су и председница Скупштине Србије Маја Гојковић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, патријарх Иринеј, министри у Влади Србије, страни војни изасланици, као и породице и пријатељи полазника.

Генералштабно усавршавање је интервидовског карактера и трећи је ниво каријерног усавршавања официра. Циљ генералштабног усавршавања је развој лидерских способности официра за стратегијско размишљање и ефикасно командовање и руковођење у широком спектру националних и међународних безбедносних изазова. Генералштабно усавршавање организује се и реализује као редовно и траје једну академску годину, од октобра текуће године до јула наредне године.

Основни циљ усавршавања на Високим студијама безбедности и одбране је образовање и припрема полазника за преузимање високих дужности у системима националне безбедности. Тежиште је на оспособљавању полазника за мултидисциплинарно анализирање савременог безбедносног окружења, процењивање дугорочних политичко безбедносних трендова, развој елемената политике националне безбедности и сарадњу са другим системима националне безбедности на регионалном и глобалном нивоу. Заједничко усавршавање полазника послужило је, такође, за боље разумевање мисија и циљева других министарстава и организација, боље схватање постојања међузависности у деловању појединих целина система националне безбедности и одбране у остваривању циљева стратегије националне безбедности, као и постојања различитости организацијских култура.

HorSeparator
ВОЈНА АКАДЕМИЈА
Генерала Павла Јуришића Штурма 33, 11040 Београд
Тел: 011/3603-065; Факс: 011/3005-190
Е-пошта: kancelarija@va.mod.gov.rs
Насловна Пошаљи пријатељу Мапа сајта Штампај Насловна Насловна