ћирилица | english
Mailing lista
Vaš e-mailВаш еМаил...
Kod sa slike
Prijavi se

generiši novi kod
HorSeparator

Naslovna /

Završetak školovanja polaznika 3. klase VSBO i oficira 57. klase GŠU

Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić uručio je oficirske sablje trojici prvorangiranih oficira 57. klase Generalštabnog usavršavanja Škole nacionalne odbrane, kao i značke sa podlogom polaznicima 3. klase Visokih studija bezbednosti i odbrane, dok je ministar odbrane Bratislav Gašić uručio oficirske sablje oficirima 57. klase Generalštabnog usavršavanja  na današnjoj svečanosti u Domu Narodne skupštine.

Generalštabno usavršavanje završilo je 38 oficira, od kojih 31 iz Republike Srbije, jedan iz Bosne i Hercegovine i šest iz Angole. Visoke studije bezbednosti i odbrane u 3. klasi uspešno je privelo kraju 12 polaznika, među kojima četiri oficira Vojske Srbije, četiri predstavnika ministarstava i agencija Vlade Republike Srbije, jedan predstavnik Narodne skupštine Republike Srbije i tri oficira iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Makedonije.

Najuspešniji polaznici 57. klase Generalštabnog usavršavanja su potpukovnik Saša Momčilović sa prosekom 9,60, potpukovnik Radovan Gajić sa prosečnom ocenom 9,40, kao i potpukovnik Brane Krnjajić, koji je tokom ovog usavršavanja ostvario prosek 9,40.

Čestitajući polaznicima, predsednik Nikolić je istakao da je stasala još jedna generacija budućih visokih rukovodilaca – lidera u sistemu odbrane na strategijskom i operativnom nivou odlučivanja.

- Danas ste učinili da država Srbija i njeni građani, a posebno ovde prisutni članovi porodica, prijatelji i vaši profesori, budu ispunjeni osećanjem ponosa. To osećanje danas ćemo da podelimo i sa našim prijateljima iz Angole, BiH, Makedonije i Hrvatske, čiji su predstavnici, u protekloj akademskoj godini, uspešno stekli novo znanje u Školi nacionalne odbrane Vojne akademije. Uložili ste značajan trud i napor da biste stekli nova znanja i povezivali ih idejno. Od danas ste vi lideri u svojim kolektivima, i već sutra bićete u prilici da na svojim radnim mestima pokažete i primenite stečeno znanje i iskustva. Tako ćete da unapredite, i inače dobro, organizovanje i funkcionisanje sistema bezbednosti i sistema odbrane. Vaš moto neka bude – nikada nije dovoljno dobro, sve dok može bolje, rekao je predsednik Srbije podsećajući na bogatu tradiciju vojnog školstva na ovim prostorima.

Prema njegovim rečima, intenzivan tehničko-tehnološki i industrijski razvoj, dinamične promene u regionu i svetu, stari i novi izazovi, rizici i pretnje po mir i bezbednost, opredeljenost ka praćenju savremenih trendova i kretanja u oblasti visokog vojnog obrazovanja,bili su i ostali razlog konstantnog osavremenjivanja i unapređenja organizacije, programa, nastavne i materijalne baze i nastavnog kadra.

- Danas je Škola nacionalne odbrane savremena i moderno organizovana obrazovna institucija koja obuhvata realizaciju obuke na osnovnim akademskim studijama, na kojima se školuju budući oficiri, ali i sve nivoe karijernog usavršavanja. Njeni pripadnici posvećeni su ideji i konceptu celoživotnog obrazovanja i usavršavanja, jer je to jedini način koji omogućava uspešno praćenje savremenih trendova teorije i prakse, kao i pronalaženje adekvatnih odgovora na aktuelne i buduće izazove, rizike i pretnje – naglasio je predsednik Nikolić.

On je dodao da osnovni zadatak treba da bude podrška daljem razvoju Univerziteta odbrane, Vojne akademije i Škole nacionalne odbrane, jer je to jedan od načina da pokažemo da smo dostojni predaka koji su nam u nasledstvo ostavili značajne institucije u sistemu vojnog obrazovanja, i da njihov dalji razvoj i unapređenje jeste, i biće, garant zaštite nacionalnih interesa Republike Srbije i uspešnog izvršenja svih misija i zadataka Vojske Srbije. Takođe, predsednik Republike je podsetio na sve aktivnosti pripadnika Vojske Srbije, angažovanih u multinacionalnim operacijama, i ukazao na značaj njihovog angažovanja tokom vanrednih situacija u našoj zemlji, kada su savesnim i odgovornim radom svakodnevno pokazivali rešenost i posvećenost izgradnji i očuvanju mira u državama širom sveta, kao i odbrani svoje otadžbine.

- Zato i ne čudi, i zato sam ponosan što je Vojska Srbije institucija koja uživa najveće poverenje među građanima. Neka znanje bude vaše najvrednije oružje, a mudrost koja iz njega proističe neka povećava njegovo dejstvo u odbrani svake vrste. Izgrađujte disciplinu i dobre međuljudske odnose u svojim radnim sredinama, jer bez discipline, posvećenosti radu i uzajamnog poštovanja, nećete uspeti u tranziciji znanja i veština. Istrajmo zajedno u nastojanju da Vojske Srbije i nadalje zaslužuje poverenje koje joj građani Srbije iz godine u godinu ukazuju, jer je jedinstvo naroda i njene vojske garant uspeha, prosperiteta i zaštite naših vitalnih nacionalnih interesa – zaključio je predsednik Nikolić.

Obraćajući se okupljenima u ime polaznika oba usavršavanja, potpukovnik Saša Momčilović  je istakao da su tokom školovanja uložili dosta truda i napora kako bi ostvarili postavljene ciljeve, upućujući posebnu zahvalnost na podršci svojim porodicama i profesorima.

- Nadahnuti bogatom tradicijom srpskih oficira i stečenim novim znanjem i veštinama sa usavršavanja, uveravamo vas da ćemo savesnim i stručnim radom u narednom periodu, na najodgovornijim dužnostima u sistemu bezbednosti i odbrane Republike Srbije izvršavati svoje zadatke – istakao je najbolji u rangu potpukovnik Momčilović zahvaljujući na ukazanom poverenju.

Prema rečima načelnika Škole nacionalne odbrane pukovnika Mileta Jelića, ta škola, kao savremena obrazovna organizacijska celina Vojne akademije, ove godine obeležava 60 godina postojanja, uspeha i rada u školovanju oficira i državnih službenika za odbranu zemlje i dužnosti u sistemu nacionalne bezbednosti.

- Verujem da shvatate da sve što ste do sada naučili treba da kroz život proverite i potvrdite u praksi. To, kao, što znate nije ni malo lako. Dosadašnjom posvećenošću i životnim opredeljenjem dokazali ste da ste zaslužili dodeljena priznanja i zvanja, na čemu vam čestitam – poručio je pukovnik Jelić.

Svečanosti u Domu Narodne skupštine prisustvovali su i predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, patrijarh Irinej, ministri u Vladi Srbije, strani vojni izaslanici, kao i porodice i prijatelji polaznika.

Generalštabno usavršavanje je intervidovskog karaktera i treći je nivo karijernog usavršavanja oficira. Cilj generalštabnog usavršavanja je razvoj liderskih sposobnosti oficira za strategijsko razmišljanje i efikasno komandovanje i rukovođenje u širokom spektru nacionalnih i međunarodnih bezbednosnih izazova. Generalštabno usavršavanje organizuje se i realizuje kao redovno i traje jednu akademsku godinu, od oktobra tekuće godine do jula naredne godine.

Osnovni cilj usavršavanja na Visokim studijama bezbednosti i odbrane je obrazovanje i priprema polaznika za preuzimanje visokih dužnosti u sistemima nacionalne bezbednosti. Težište je na osposobljavanju polaznika za multidisciplinarno analiziranje savremenog bezbednosnog okruženja, procenjivanje dugoročnih političko bezbednosnih trendova, razvoj elemenata politike nacionalne bezbednosti i saradnju sa drugim sistemima nacionalne bezbednosti na regionalnom i globalnom nivou. Zajedničko usavršavanje polaznika poslužilo je, takođe, za bolje razumevanje misija i ciljeva drugih ministarstava i organizacija, bolje shvatanje postojanja međuzavisnosti u delovanju pojedinih celina sistema nacionalne bezbednosti i odbrane u ostvarivanju ciljeva strategije nacionalne bezbednosti, kao i postojanja različitosti organizacijskih kultura.

HorSeparator
INFORMACIJA O KORIŠĆENjU PLATFORME ZA UČENjE NA DALjINU
DIGITALNI REPOZITORIJUM DOKTORSKIH DISERTACIJA
Pretraživanje
po datumu  /  po nazivu
VOJNA AKADEMIJA
Generala Pavla Jurišića Šturma 33, 11040 Beograd
Tel: 011/3603-065; Faks: 011/3005-190
E-pošta: kancelarija@va.mod.gov.rs
Naslovna Pošalji prijatelju Mapa sajta Štampaj Naslovna Naslovna