Промовисани најмлађи официри Војске Србије

Promovisani najmlađi oficiri Vojske SrbijeИспред Дома Народне скупштине данас су свечано промовисани најмлађи потпоручници Војске Србије. У присуству председника Републике Србије Томислава Николића, председнице Скупштине Маје Гојковић, премијера Александра Вучића, министра одбране Братилава Гашића, начелника Генералштаба генерала Љубише Диковића, гостију из иностранства, министара у Влади, представника верских заједница и војно-дипломатског кора акредитованог у нашој земљи, у строј наше војске свечано је примљен 221 нови официр.

Најуспешније потпоручнике официрским сабљама наградио је председник Николић – Александра Боровчанина, првог у рангу, Виктора Џасера Миленковића, другог и Милицу Радојковић, трећу по упеху у 135. класи.

Министар Гашић је уручио пиштоље с посветом најбољим потпоручницима по видовима – у Копненој војсци Стефану Славковићу и у ВиПВО Милошу Милошевићу.

Promovisani najmlađi oficiri Vojske SrbijeПредседник Републике Томислав Николић, обраћајући се младим официрима и гостима, подсетио је да нас сваког септембра на плато испред Дома Народне скупштине доводи снажна и искрена жеља – да ову нашу децу, младе официре, подржимо у часном и храбром опредељењу служења отаџбини као животном позиву.

– На понос својих родитеља и свих грађана Србије, с успехом су завршили најпрестижнију војну школу у региону, школу која је углед и висок рејтинг одавно завредила и на светској карти војних образовних институција. Зато Војна академија има за област образовања Републике Србије исти значај какав Војска Србије има за стварање и очување државе Србије. Она постоји дуже од 160 година, од тада до сада њен први и основни задатак јесте стварање квалитетног официрског кадра – рекао је Николић.

Председник је такође навео да није лако уписати се у престижну војну школу, проћи тестове и пријемне испите, али да су млади официри храброст и личну чврстину показали тиме што су довољно веровали у себе, одважили се и пријавили за Војну академију.

Promovisani najmlađi oficiri Vojske Srbije– Ваше школовање трајало је четири године. Стекли сте знања и савладали вештине које најмлађи официри морају да поседују. Завршили сте тек један део школовања, а други ће да траје до краја службовања. У тај други део школовања улазите као свршени питомци животне школе, оне коју је најтеже изучити зато што се не учи само из књига, за коју је било потребно васпитање које се стиче од родитеља. Већ на својој првој официрској дужности, када као потпоручници у јединицама Војске Србије почнете да обављате дужности командира вода, суочићете се с изазовима и доносићете важне одлуке, од којих зависи успешно извршење постављеног задатка. То често подразумева и одговорност за оно што нам је свима највредније, за животе људи који су под вашом командом – нагласио је шеф државе.

Потпоручницима је поручио и да ће имати прилику да се докажу у новој средини, у војничком колективу, у коме нема оне врсте сигурности и права на давање погрешних одговора какве пружа учионица.

– Тамо, на полигонима и стрелиштима, у теренским условима, свака евентуална грешка скупо се плаћа. Стога је добра стручна припрема за бављење војничким занатом, какву сте добили на Војној академији, ваш темељ на коме ћете самопрегорним залагањем у раду подићи чврсте зидове личног професионализма – нагласио је Николић.

Председник Републике подестио је да Војска своје ресурсе користи на добробит грађана настојећи да им буде од помоћи у свакој невољи која их може задесити.

Promocija najmlađih oficira Vojske Srbije– Припадници Војске стали су на одбрамбени бедем у дословном смислу речи, супротстављали се воденој стихији у Шапцу, спашавали животе у Обреновцу, пружали помоћ у санирању последица. Кад год смо пострадалима у поплавама рекли да долази војска, уливали смо им наду, враћали осећај сигурности. Кроз славну историју до дана данашњег – Војска је увек уз свој народ! – рекао је он.

Како је истакао, пут Србије ка придруживању Европској унији, као и тесна сарадња наше земље са свим државама с којима нас спаја доказано међусобно пријатељство, дају прилику официрима наше војске да се на професионалном нивоу сусретну са колегама из многих земаља које су од нас економски развијеније.

Председник Николић се осврнуо и на стогодишњицу од почетка Првог светског рата.

Promocija najmlađih oficira Vojske Srbije- С поносом и дужним поштовањем сећамо се наших предака. Не чинимо то због неке неразумне опсесије прошлошћу, већ да бисмо боље разумели историју и предвидели будућност, да бисмо извукли ваљане поуке за будућност наше државе и народа. Зато држите чврсто заставе на којима се виде трагови борбе Србије за слободу. Чувајте их, изаткане су од најфиније српске пређе, у себи су носиле крв рањених и погинулих, очај и безнађе, спаљене домове, на немилост остављену децу и родитеље, а донеле су слободу, идеал изнад свих идеала – истакао је предсеник.

Честитајући најмлађим официрима прве чинове, генерал-мајор Младен Вуруна, начелник Војне академије, истакао је да је Академија, високообразовна установа Универзитета одбране с вишедеценијском традицијом у образовању официра, ове године извршила све задатке.

Promovisani najmlađi oficiri Vojske Srbije– Класа коју данас промовишемо остварила је током школовања изузетно високу просечну оцену, коју одликују месеци проведени на обуци и у јединицама, бројна учешћа на спортским такмичењима у земљи и иностранству, мноштво међународних и јавних активности где су с поносом представљали нашу војску и земљу. Они су наследници знања славних војсковођа и професора Војне академије који смеју и могу све што Србија од њих буде тражила. Поседују част српског официра, имовину која се тешко стиче, а која се не сме изгубити. И у годинама које следе они ће потврдити знања, личну спремност и наша очекивања – закључио је генерал-мајор Младен Вуруна.

Promocija najmlađih oficira Vojske SrbijeУ традиционалном обраћању најбољег у класи, потпоручник Александар Боровчанин рекао је да је његова генерација рођена и стасала у тешким временима, али да се тешким временима назире крај. Боровчанин је захвалио родитељима својих колега, старешинама и професорима на труду који су уложили у њихово образовање и васпитање и изразио наду да ће његова генерација бити достојан наследник предака и узор потомака.

Потпоручник Александар Боровчанин уручио је прелазну заставицу Кадетског пука катеткињи 136. класе Бојани Регодић, која је у овом тренутку најуспешнија у својој генерацији.

Promocija najmlađih oficira Vojske SrbijeКултурно-уметнички део програма био је у знаку стогодишњице од почетка Великог рата. Глумац Лазар Ристовски интерпретирао је говор генерала Михајла Рашића, начелника Војне академије, чији су кадети и професори, заједно са остатком Српске војске стали на браник отаџбине. Драмски текст је приредио писац и академик Добрица Ћосић, поводом 160. годишњице војног школства у Србији.

Пре свечаног дефилеа, Гарда је извела егзерцир.

Неколико тренутака пре но што су кадети 135. класа традиционално бацили увис своје шапке, плато испред Дома Народне скупштине надлетео је МиГ 29, а пилот мајор Дејан Јанковић честитао је најмлађим колегама прве официрске чинове и пожелео им да достојно служе отаџбини.

Изјаве

Министар одбране Братислав Гашић рекао је после промоције да је снажни емотивни набој, који се осетио током промоције, на њега оставио најјачи утисак.

Promocija najmlađih oficira Vojske Srbije- За најмлађе официре у Војсци Србије ово је још један корак у каријери и степеник ка њиховом потпуном сазревању. Драго ми је да Војска Србије има оно што јој остаје и чиме се дичи, а то је Војна академија коју завршавају млади спремни да се суоче са свим проблемима у животу, рекао је министар Гашић.

Председница Народне скупштине Маја Гојковић сваке године је пратила промоцију најмлађих официра Војске Србије, али јој је овогодишња посебно драга.

- Као председница српског Парламента срећна сам што се манифестација одвијала испред куће грађана ове државе. Била сам поносна на слику младе војске која је послата у државу и свет, јер су свечаности присуствовали читав дипломатски кор и бројне стране делегације. Послали смо позитивну слику паметних и младих људи који су спремни да служе отаџбини Србији, изјавила је Маја Гојковић.

Утисци
Потпоручнице 134. класе дошле су да још једном доживе промоцију, али овога пута не као део строја, већ са „оне стране ограде“.

Promocija najmlađih oficira Vojske Srbije- Дошле смо због колегиница које су студирале с нама, а које ове године завршавају, потпоручнце Слађане Мишић и Дијане Сарић. Врло добро знамо како се данас осећају, па смо дошле да те емоције поделимо с њима. Оно што их на првим официрским дужностима чека, остављамо им да саме открију, каже једна од десетак потпоручница старије класе које су данас биле у публици Ида Попеску.

Тетка Александра Јовановића, потпоручника интендантске службе, већ годинама чека овај дан.
- Александар наставља традицију своје породице, његов отац Предраг, такође је официр, а и његов деда био је војник и то Солунац, каже поносна тетка, само једна од многобројних чланова породице Јовановић који су из Пирота дошли како би данас славили са Александром.

И у „табору“ Станковића није ништа мање весеље. Син Немања, дипломирао је на смеру оклопних јединица, а како нам мајка Наташа открива, договор да Немања изабере војни позив био је заједнички.
- Планирали смо заједно ово још откад је уписао Војну Гимназију. Тада је био млад, лак за обликовање, а војску смо видели као прилику за одлазак из скромне средине какво је Прокупље у неки други изазовнији и перспективнији живот. Искрено, није било лако. Отплакали смо сваки Ластин аутобус који је тих дана кретао ка Београду, али на крају је све испало добро – истиче насмејана Наташа.

Пилота хеликоптера Бојана Стојановића из Гаџиног Хана, који се једини у својој кући одлучио за официрски позив, данас је цела породица са поносом гледала на платоу испред Народне Скупштине.

Promocija najmlađih oficira Vojske Srbije- После осам година војничког школовања, четири у Војној гимназији и четири на Војној академији, ово је најлепши дан за мене. Посебно сам срећан што сам на крају успео да будем пилот, а то је оно о чему сам још као дечак маштао. Данас су, коначно, моји снови постали јава, рекао је један од малобројних авијатичара у 135. класи.

Уз младе потпоручнике, веренички пар Катарину Радовановић и Обрада Вукићевића, вечерас су се веселиле заједно обе породице, родбина и пријатељи који су дошли да им пожеле добродошлицу у официрски строј.

- Данас се завршава наше школовање, али почињу, надам се, успешне каријере свих нас. Четири године на Академији биле су сјајно искуство, које ће ми остати у најлепшем сећању, рекла је Катарина, која није прва жена официр у фамили Радовановић. Њене рођаке Сандра и Маја, такође су део официрског строја наше војске.

- Данашњом промоцијом положили смо први животни испит, а успут смо стекли знање и снагу за оне који нам тек предстоје, рекао је Обрад, додајући да се он увелико спрема за свој следећи испит, женидбу.

ВОЈНА АКАДЕМИЈА - Павла Јуришића Штурма 33, 11000 Београд
Тел: 011/3603-065; Факс: 011/3005-190; Е-пошта: kancelarija@va.mod.gov.rs
copyright © Војна академија Београд / сва права задржана
дозволу за употребу материјала објављених на сајту тражите преко е-адресе: kancelarija@va.mod.gov.rs