latinica | english
Вести

Прелиминарни списак кандидата који су успешно реализовали селекцију за упис у Војну академијуОдржана завршна вежба кадета "Дипломац 2020"Увид јавности докторске дисертације кандидата Дејана ЂорђевићаИзбор и поновни избор у звање наставника вештина и сарадника на Војној академијиИнтерни конкурс за избор лица у звање наставника вештина Војне академијеОбавештење о допунском термину другог дела селекције кандидата из грађанства за упис у Војну академијуМинистар Вулин на полигону „Тител“: Наше реке и наша језера неће бити без одговарајуће заштитеУвид јавности докторске дисертације кандидата Љубомира ДуловићаМинистар Вулин: Захваљујући врховном команданту Војске Србије, наше ваздухопловство поново може да штити наше небоУчешће на видео конференцији Форума Европских средњих војних школаСве вести

Мejлинг листа
Ваш еМаил...
Код са слике
Пријави се

генериши нови код
HorSeparator

Насловна /

Међународна конференција о моралу војске и војном вођењу

Inserts new image
Пета годишња међународна конференција о моралу војске и војном вођству у организацији Међународног удружења војних етичара у Европи (Euro-ISME) одржана је у просторијама Војне академије.

На отварању, у име домаћина, присутнима се обратио начелник Војне академије генерал-мајор Горан Зековић који је истакао важност војне етике у школовању и животу сваког официра. Према његовим речима, сваки будући старешина мора да овлада основним појмовима морала и етике, спозна проблематику примењене етике и професионалне војне етике како би развио неопходне способности за морално расуђивање и био способан да усвојена знања примени у кризним ситуацијама и рату.

Отварајући конференцију, председник Euro-ISME генерал Беноa Ројал истакао је да су главне теме овогодишње конференције „Етика у војном лидерству“ и „Трајни и савремени изазови за војне лидере“.

- Етика у војној команди треба да буде примерна и да успоставља стандарде и обликује понашање својих подређених. Пружањем доброг примера надређени показује да високи етички захтеви могу да буду постигнути. Чињеница је да поступци говоре више од речи, па је руковођење примером најмоћнији начин образовања, рекао је генерал Ројал напомињући да су његови закључци плод 35-годишњег рада у униформи. Он је додао да се млади војници и старешине највише угледају управо на старешине које срећу током своје обуке и каријере. Генерал Ројал подвукао је да се образац командовања и понашања који је усвојен у миру примењује и у рату.

Присутнима се обратио и ректор Универзитета одбране генерал-мајор Младен Вуруна који је подсетио да, иако је као предмет касније уведена, војна етика представља део васпитања сваког српског официра од првог дана постојања Војне академије. Он је нагласио да је војни позив частан, а колика је свест српских официра о томе најбоље сведочи мото Војне академије „Част је наша имовина“.

На конференцији су учествовали представници војних и цивилних институција из Аустралије, Аустрије, Белгије, Бразила, Грчке, Естоније, Израела, Канаде, Кине, Колумбије, Мађарске, Норвешке, Немачке, Румуније, Руске Федерације, Сједињених Америчких Држава, Уједињеног Краљевства, Холандије, Чешке и Швајцарске. Више од 70 учесника, наредна три дана, кроз предавања и радионице размениће знања и искуства са колегама из света.

Међународно удружење војних етичара у Европи (Euro-ISME) представља прву организацију научника, академских професора и војних учесника који заједно сарађују на пољу војне етике, са фокусом на европске земље.
HorSeparator
ВОЈНА АКАДЕМИЈА
Генерала Павла Јуришића Штурма 33, 11040 Београд
Тел: 011/3603-065; Факс: 011/3005-190
Е-пошта: kancelarija@va.mod.gov.rs
Насловна Пошаљи пријатељу Мапа сајта Штампај Насловна Насловна