ћирилица | english
Mailing lista
Vaš e-mailВаш еМаил...
Kod sa slike
Prijavi se

generiši novi kod
HorSeparator

Naslovna /

Međunarodna konferencija o moralu vojske i vojnom vođenju

Inserts new image
Peta godišnja međunarodna konferencija o moralu vojske i vojnom vođstvu u organizaciji Međunarodnog udruženja vojnih etičara u Evropi (Euro-ISME) održana je u prostorijama Vojne akademije.

Na otvaranju, u ime domaćina, prisutnima se obratio načelnik Vojne akademije general-major Goran Zeković koji je istakao važnost vojne etike u školovanju i životu svakog oficira. Prema njegovim rečima, svaki budući starešina mora da ovlada osnovnim pojmovima morala i etike, spozna problematiku primenjene etike i profesionalne vojne etike kako bi razvio neophodne sposobnosti za moralno rasuđivanje i bio sposoban da usvojena znanja primeni u kriznim situacijama i ratu.

Otvarajući konferenciju, predsednik Euro-ISME general Benoa Rojal istakao je da su glavne teme ovogodišnje konferencije „Etika u vojnom liderstvu“ i „Trajni i savremeni izazovi za vojne lidere“.

- Etika u vojnoj komandi treba da bude primerna i da uspostavlja standarde i oblikuje ponašanje svojih podređenih. Pružanjem dobrog primera nadređeni pokazuje da visoki etički zahtevi mogu da budu postignuti. Činjenica je da postupci govore više od reči, pa je rukovođenje primerom najmoćniji način obrazovanja, rekao je general Rojal napominjući da su njegovi zaključci plod 35-godišnjeg rada u uniformi. On je dodao da se mladi vojnici i starešine najviše ugledaju upravo na starešine koje sreću tokom svoje obuke i karijere. General Rojal podvukao je da se obrazac komandovanja i ponašanja koji je usvojen u miru primenjuje i u ratu.

Prisutnima se obratio i rektor Univerziteta odbrane general-major Mladen Vuruna koji je podsetio da, iako je kao predmet kasnije uvedena, vojna etika predstavlja deo vaspitanja svakog srpskog oficira od prvog dana postojanja Vojne akademije. On je naglasio da je vojni poziv častan, a kolika je svest srpskih oficira o tome najbolje svedoči moto Vojne akademije „Čast je naša imovina“.

Na konferenciji su učestvovali predstavnici vojnih i civilnih institucija iz Australije, Austrije, Belgije, Brazila, Grčke, Estonije, Izraela, Kanade, Kine, Kolumbije, Mađarske, Norveške, Nemačke, Rumunije, Ruske Federacije, Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenog Kraljevstva, Holandije, Češke i Švajcarske. Više od 70 učesnika, naredna tri dana, kroz predavanja i radionice razmeniće znanja i iskustva sa kolegama iz sveta.

Međunarodno udruženje vojnih etičara u Evropi (Euro-ISME) predstavlja prvu organizaciju naučnika, akademskih profesora i vojnih učesnika koji zajedno sarađuju na polju vojne etike, sa fokusom na evropske zemlje.
HorSeparator
Konkurs za izbor najbolje besede na temu "Čast je naša imovina"
Prijava aranžmana na 51. SP Kopanik, zimska sezona 2019/2020. godine
Pretraživanje
po datumu  /  po nazivu
VOJNA AKADEMIJA
Generala Pavla Jurišića Šturma 33, 11040 Beograd
Tel: 011/3603-065; Faks: 011/3005-190
E-pošta: kancelarija@va.mod.gov.rs
Naslovna Pošalji prijatelju Mapa sajta Štampaj Naslovna Naslovna